Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 16

Гостра специфічна хірургічна інфекція”

  1. Хвора 48 років, доставлена “швидкою допомогою” із ЦРЛ в обласну клінічну лікарню з скаргами на високу t0, загальну слабість. Тиждень тому при годуванні худоби, корова наступила на праву стопу, де відмічається крововилив, невеликі пошкодження. Лікувалась в районній лікарні. Об’єктивно: температура тіла 39,60С. АТ 100/60 мм.рт.ст, пульс – 140 уд/хв, сухість в роті, набряк стопи і до середньої третини гомілки відмічається гнійний затік, але рани сухі, сильна біль в точці травми, шкіра суха, темного кольору на стопі і до середньої третини гомілки. З учорашнього дня на тильній поверхні з’явилися пухирі і судоми м’язів. Ваш діагноз, помилки при наданні долікарської і лікарської допомоги?

  1. Швець 48 років, виконував звичайну роботу і випадково шилом вколов ліве стегно. Ранку змазав йодом. Через 5 днів “швидка допомога” відвезла хворого в ургентну лікарню, де були відмічені: сильні розпираючі болі в лівому стегні, набряк, сині плями на шкірі. При пальпації визначається крепітація по зовнішній поверхні стегна і тазу. Ваш діагноз і тактика лікування?

  1. Хвора 56 років, викликала “швидку допомогу” з приводу високої температури. При огляді шкіра жовтушна, риси обличчя загострені, слабкий і частий пульс. АТ 100/55 мм.рт.ст. Відмічає сильну біль в правій стопі і п’ятці, яку проколола цвяхом 10 днів тому. При огляді виявлено набряк стопи, температура і загальна слабість, синюшні смуги по гомілці. Якими мають бути дії лікаря “швидкої допомоги”?

  1. В перев’язочній оглядали рану хворого після вуличної травми. Було відмічено наявність великих ділянок некрозу, розпаду тканин з гнійним запахом, був невеликий набряк. Ваш попередній діагноз, подальше дослідження і лікування?

  2. Хвора 42 років, одержала травму правої кисті. Було надано першу медичну допомогу. Через 2 дні з’явилась сильна біль і набряк кисті, піднялась t0 тіла. Об’єктивно: Т0-400С, АТ 95/55 мм.рт.ст. Пульс 130 уд/хв. Сухість в роті. Визначається гнилісний запах локально, набряк кисті і передпліччя, шкіра кінцівок суха, темнуватого кольору, на кисті і до середньої третини передпліччя з’явились пухирі. Визначаються судоми м’язів. Ваш діагноз, лікування?

  3. Хвора 24 років, поранила зовнішню поверхню правої гомілки. Ввечері подряпини на гомілці змазала йодом. На 4 день вимушена була звернутися за мед. допомогою у зв’язку із появою набряку гомілки і стегна, і сильною біллю в ділянці рани. При огляді дільничний лікар поставив діагноз: гострий тромбоз глибоких вен гомілки, і відправив хвору санітарним транспортом в судинне відділення ОКЛ. Черговий лікар визначив набряк стопи, литки і стегна з потемнілою шкірою, з гнилісним запахом. З’явились судоми литкових м’язів. Хвора переведена для лікування в реанімаційне відділення. Ваш діагноз і обумовленість направлення в реанімаційне відділення?

  1. Хворий 55 років, поступив в ургентну клініку із скаргами на сильний біль в правому стегні, набряк і наявність на внутрішній його поверхні синіх плям. Повідомляє, що 3 дні тому назад, при роботі на городі поранив праве стегно, дома рану промив, змазав йодом. Наступного дня рана покрилась кіркою. Через день почав збільшуватись набряк і посилилась біль. Об’єктивно: праве стегно набрякле, окружність його порівняно з лівим на 6 см по зовнішній поверхні виявляється крепітація, є синюшні плями по внутрішній і передній поверхні стегна. Ваш попередній діагноз і тактика?

  1. Хворий 40 років, поступив в приймальне відділення ОКЛ в ургентному порядку з скаргами на високу t0 тіла, загальну слабість і рану в області правого коліна. При огляді: t0-38,80С. Шкіра жовтушного кольору, риси обличчя загострені, слабкий і частий пульс, АТ 110/55 мм.рт.ст. В ділянці правого коліна ушкоджена рана 2х1,5 см, покрита кіркою. Гомілка і стегно набряклі з наявністю по внутрішній поверхні бронзових плям. Ваш попередній діагноз, тактика і подальше дослідження, лікування?

  1. Хворий 24 років, отримав вогнестрільну рану в ділянку правого плеча і лопатки. Лікувався в ЦРЛ. На 8 день направлений в судинне відділення обласної лікарні в зв’язку з великим набряком правого плеча, передпліччя, кисті і пальців. Шкіра темно-синього кольору. Пульсація на судинах правої верхньої кінцівки відсутня. Проведені додаткові лампасні розрізи плеча і передпліччя, які дреновані: активні рухи передпліччя і пальців відсутні, чутливість збережена тільки тактильна. Ваш попередній діагноз, подальша тактика?

  1. В ургентну лікарню звернулась жінка, 40 років, працівниця швейної фабрики, через 5 днів після отримання травми ІІ пальця правої кисті. Рана поверхнева, дно рани вугільно-чорне. Поставте попередній діагноз, ваша тактика?