Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 2 “Інфіковані та гнійні рани”

  1. В приймальний покій районної лікарні звернувся пацієнт з різаною раною лівого передпліччя, яку він отримав 3 дні тому в побутових умовах. При огляді рани виявлено, що її краї помірно набряклі гіперемовані, а з рани виділяється незначна кількість серозної рідини. Поставте попередній діагноз.

  1. В травматологічний пункт звернувся пацієнт П., з приводу посилення болю в ділянці рани правої гомілки, яку він отримав на виробництві 4 дні тому. При огляді виявлено, що рана носить рваний характер з набряклими і значно гіперемованими краями, розміром 2×4 см. З рани спостерігаються виділення гнійного характеру. Яке ускладнення спостерігається в ділянці рани?

  1. Пацієнт Р., звернувся в поліклініку до хірурга зі скаргами на помірний біль в ділянці рани на лівому стегні, яку отримав 2 дні тому в побутових умовах. При огляді виявлено рану різаного характеру розміром 2×4 см. по латеральній поверхні стегна. Краї рани помірно гіперемовані, незначно набряклі. Гіперемія розповсюджується приблизно до 1 см від краю рани. З рани спостерігається виділення незначної кількості серозного ексудату. Вкажіть оптимальну лікувальну тактику.

  1. У пацієнта К., на 3-й день після операції з приводу гострого висхідного тромбофлебіту, виявлено гіперемію і незначну набряклість країв рани на лівому стегні, патологічних виділень з рани не спостерігається. Вкажіть лікувальну тактику ведення рани.

  1. У пацієнта К., на 5-й день після операції з приводу гострого висхідного тромбофлебіту, незважаючи на використання УВЧ, напівспиртових пов’язок, антисептиків, антибіотиків, продовжується запальний процес в ділянці післяопераційної рани на лівому стегні. вкажіть подальшу тактику ведення такої рани.

  2. У пацієнта Н., який протягом 3-ох днів лікується у хірургічному відділенні з приводу нагноєння рваної рани правого стегна, спостерігається постійне субфебрильне підвищення температури тіла, помірний головний біль, відчуття нудоти, в’ялість і загальна слабкість. Лікування даного пацієнта включає відкрите ведення рани з використанням УВЧ, напівспиртових пов’язок, антисептиків і місцевих антибіотиків. Вкажіть на недоліки в лікувальному процесі.

  3. У пацієнта з діабетичною ангіопатією спостерігається посттравматична рана на тилі стопи. В рані на фоні рожевих життєздатних тканин спостерігається ділянка некротизованих тканин сірого кольору вкрита блідими фібринозними нашаруваннями. Запропонуйте оптимальний метод видалення некротизованих тканин в даному випадку.

  1. У пацієнта В., який був госпіталізований у хірургічне відділення з приводу нагноєння рубаної рани лівого передпліччя, на 8-ий день лікування виявлено, що рана повністю очистилась від нежиттєздатних тканин і вкрилась рожевими грануляціями. Ознак запалення в ділянці рани не спостерігається. Вкажіть подальшу тактику ведення такої рани.

  1. У хворого Т. після хірургічної обробки рубленої рани стопи операція закінчена накладанням первинних швів. Через три дні в рані посилились болі, з’явився набряк, почервоніння, гнійні виділення, піднялась температура тіла. Що відбулося в рані і ваші дії?

  1. Хворий поступив з двома різаними ранами, які розміщені на долонній поверхні лівої кисті, які він отримав 3 год тому. Які особливості первинної хірургічної обробки рани?

  1. Хвора знаходиться в відділенні з приводу гнійного маститу. В день поступлення проведена операція – розкриття маститу. На 5-ту добу після операції рана очистилась від гнійно-некротичних тканин, гранулює, виділення з поверхні рани незначні. Ваша тактика?

  1. У хворого наявна рана лівого плеча, яка утворилася після розкриття постінфекційної флегмони. Через 7 днів після операції рана очистилася від гнійно-некротичних тканин, гранулює. Яка стадія протікання раневого процесу?

  1. В медпункт доставлений хворий з різаною раною лівого плеча в середній третині зовнішньої поверхні. Рана отримана 4 год. тому. Рана 3х0,5 см, глибина 2 см, помірна кровотеча. В медпункти рану дослідили зондом, після чого наклали мазеву пов’язку і направили хворого в ургентну лікарню. Чи правильно була надана допомога хворому? Що б Ви зробили?

  1. Хворий поступив з приводу забійної рани лівого передпліччя, яку він отримав 12 год тому, рана забруднена. Хворого необхідно транспортувати на велику відстань. Краї рани не гіперемовані, набряку країв рани немає. Чи показана первинна хірургічна обробка рани. Які її особливості?

  1. Хворий поступив в стаціонар з приводу забійної рани лобної ділянки голови, яку він одержав 36 год тому. Яка Ваша тактика?

Тема 3

Закриті пошкодження м’яких тканин, черепа, грудної клітки, органів черевної порожнини”

  1. Хворий П., 51 рік отримав закриту травму голови. Була короткочасна втрата свідомості. Головний біль помірний, зник повністю після введення анальгетиків. Хворий госпіталізований для стаціонарного лікування. Через 2 дні стан хворого різко погіршав. Появився розпираючий головний біль, нудота, блювота, свідомість пригнічена, зникли рухові рефлекси. Що можна запідозрити у хворого?

  1. У хворого діагностовано клапанний пневмоторакс? Яку необхідно надати першу допомогу?

  1. Хворому із відкритим пневмотораксом при першій допомозі накладено оклюзійну пов’язку. Що потрібно зробити після цього?

  1. Під час пункції плевральної порожнини у хворого з гемотораксом встановлено, що кровотеча продовжується. Яку тактику лікування повинен обрати хірург?

  1. Під час лікування хворого, у якого діагностовано забій головного мозку, лікар призначив довенне переливання сухої плазми, але розчиненої у флаконі у два рази менше, ніж можна розвести. Чи правильно зроблено призначення?

  1. Пацієнт отримав травму ділянки лівого підребір’я. Оглянутий лікарем приймального покою, який виявив, що загальний стан хворого задовільний, PS – 74 уд/хв., АТ – 130/70 мм Hg. Хворий відпущений додому. Через 6 годин хворий доставлений повторно у важкому стані: блідий, АТ-80/50 мм Hg, PS – 104 уд/хв. Який діагноз потрібно виставити?

  1. У хворого запідозрено субкапсулярний розрив селезінки. Чи потрібно хворого госпіталізувати?

  1. У пацієнта діагностовано закриті переломи 4-5 ребер по l.axilaris dextra. На другий день лікування у стаціонарі стан його різко погіршився: появилась задуха, права половина грудної клітки відстає у акті дихання. Яке ускладнення виникло у пацієнта? Виберіть оптимальний метод діагностики.

  1. Після отримання закритої травми черевної порожнини у хворого появилось вип’ячування у гіпогастрії. Ваш діагноз?

  1. Під час оглядової рентгеноскопії у хворого із травного відділу черевної порожнини виявлено петлі кишок у грудній клітці. Який діагноз можна поставити?

  1. У хворого із травмою живота, при проведенні оглядової Rtg-графії черевної порожнини виявлено вільний газ. Про що це свідчить?

  1. У стаціонарі, на третій день, після травми грудної клітки хворий відмітив різке погіршення загального стану, що супроводжувалось явищами задухи. Яке ускладнення ймовірно виникло у хворого?

  1. Під час падіння потерпілий отримав травму голови. Була короткочасна втрата пам’яті. При огляді: блідість шкірних покривів; PS–58 уд. в/хв.; А/Т-110/70 мм.рт.ст. Назвіть ймовірний діагноз?

  1. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди хворий отримав закриту травму голови. Попередньо діагностовано внутрішньомозкову гематому. Який метод діагностики найкраще використати?

  1. Хворий отримав закриту травму грудної клітки. По приїзду карети швидкої допомоги, лікарем було діагностовано клапанний пневмоторакс. Як потрібно надати першу допомогу?