Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 6 “Опіки. Опікова хвороба”

  1. В приймальне відділення звернувся хворий М., 35 років, зі скаргами на почервоніння і набряк обмеженої ділянки на кисті руки. 1 годину тому ошпарився окропом. Лікар приймального відділення поставив діагноз «опік кисті І ст.», обробив шкіру навколо рани антисептиком, наклав мазеву пов’язку. Чи вірними були дії лікаря?

  1. У хворої С., 27 років, опікова поверхня займає всю спину і ліву верхню кінцівку. Оцініть площу опіку.

  1. Хворому Н., 11 доба після опікової травми правої гомілки. Рана гранулює. Лікар-хірург планує проведення аутодермопластики. Чи показаний даний метод лікування в цей період?

  1. У хворої Н, 4 доба після опікової травми, показник загального білка крові становить 42,2 г/л. Лікар з метою ліквідації гіпопротеїнемії рекомендує переливання одногрупної еритроцитарної маси. Чи патогенетичне таке лікування?

  1. На 3 добу від моменту отримання травми у хворої, якій було призначено масивну антибактеріальну терапію, спостерігаються явища кандидозу. Лікуючий лікар відмінив антибактеріальну терапію. Оцініть його дії.

  1. Швидкою допомогою доставлено хворого у стані алкогольного сп’яніння. При огляді діагностовано відмороження обох ніг. Хворий запевняє, що він не замерз, в зв’язку з чим від госпіталізації відмовляється. Як ви оціните стан хворого?

  1. Хворий доставлений у приймальне відділення швидкою допомогою, евакуйований 1 годину тому з палаючого приміщення. Хворий блідий, збуджений, агресивний. Неспокійно ходить по приміщенню, кричить, від госпіталізації відмовляється. Оцініть стан хворого.

  1. Хворий в стані загального охолодження прийшовши додому прийняв ванну з температурою води 480С. Стан хворого різко погіршився, він знепритомнів. Оцініть правильність дій хворого.

  1. Хворому із хімічним опіком білим фосфором було проведено обробку раневої поверхні розчином етилового спирту. Оцініть правильність таких дій.

  1. Дитина віком 16 років, отримала тепловий удар, температура тіла 400С. На фоні інфузійної терапії хворому введено седуксен. З якою метою?

Тема 7

Відмороження. Електротравма”

  1. В приймальний відділ доставлений хворий з відмороженням нижніх кінцівок. Ваші дії?

  2. У лікарню доставлено потерпілого, який тривалий час знаходився у зимовому лісі (знайдений у лежачому положенні). Об’єктивно: адинамія, шкіра синюшна, брадикардія, дихання рідке, температура тіла знижена до 32 С . Якій фазі загального замерзання відповідає така клінічна картина?

  3. У хворого з відмороженням спостерігається некроз шкіри без ураження мальпігієвого шару, утворення пухирів. Якому ступеню відмороження відповідає дана клінічна картина?

  4. У хворого з відмороженням спостерігається некроз усіх шарів шкіри і частково підшкірної жирової клітковини. Якому ступеню відмороження відповідає дана клінічна картина?

  5. У хворого з відмороженням спостерігається повний некроз шкіри і глибше розташованих тканин (фасціально-апоневротичних, м’язових, кісткових). Якому ступеню відмороження відповідає дана клінічна картина?

  6. У хворого з відмороженням спостерігається гіперемія та набряк шкіри. Якому ступеню відмороження відповідає дана клінічна картина?

  7. У лікарню поступив хворий з IV ступенем відмороження. Яке обстеження доцільно провести для оцінки ураження кістково-суглобового апарату?

  8. Хворий поступив на приймальне відділення лікарні. Температура тіла 31 С, брадикардія, спостерігається ішемія головного мозку, гостра ниркова недостатність. Чим обумовлений стан потерпілого?

  9. В лікарню доставлений хворий з відмороженням II ступеня. Профілактику якого захворювання необхідно провести в першу чергу?

  10. У хворого з відмороженням нижніх кінцівок з’явились ознаки гангрени кінцівок. Яку тактику лікування необхідно застосувати в даному випадку?

  11. Хворий після ураження блискавкою знаходиться в непритомному стані, серцебиття та дихання відсутні. Ваші дії?

  12. Хворий доставлений в лікарню без свідомості. На шкірі спостерігаються овальної форми ділянки сухого некрозу брудно-сірого кольору зі втягнутим темнішим центром і світлішими припіднятими краями. Що можна запідозрити у хворого?

  13. В приймальне відділення лікарні поступив хворий з електротравмою. В яке відділення повинен бути доставлений хворий для лікування?

  14. З чого необхідно починати реанімаційні заходи при електротравмі?

  15. Які найчастіші місцеві ускладнення може запідозрити лікар у хворого з електротравмою?