Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 12

Гострі гнійні захворювання м’яких тканин: абсцес, флегмона, фурункул, карбункул, гідраденіт”

1. Хвора 28 років, працівник прядильного цеху, звернулася в мед­пункт зі скаргами на болі в правому передпліччі, які виникли позавчора у вечірню зміну. Об’єктивно: на зовнішній поверхні правого передпліччя, в середній треті, наявне почервоніння, припухлість і біль при пальпації. Запалення охоплює волосяний фолікул, де має місце некротичний стержень. Ваш діагноз і подальші дії?

2. До лікаря в хірургічний кабінет звернувся хворий, віком 43 роки, із скаргами на болі в області задньої поверхні шиї, які турбують його зі вчорашнього дня. При огляді на задній поверхні шиї вияв­лений болючий інфільтрат. Шкіра в області інфільтрату має багро­вий відтінок, напружена, набрякла. Потоншений епідерміс прор­вався в кількох місцях, тому наявні отвори, з яких виділяється густий, зеленого кольору, гній. В отворах видно некротизовані тканини. Ваші діагнози і подальше лікування?

3. У хворого 57 років, на 2 день після проведеного оперативного втручання з приводу флегмони гомілки, виникло різке підвищення температури тіла до 39-40 , озноб, липкий холодний піт, тахікардія, значно виражений лейкоцитоз у крові. Яке ускладнення виникло?

4. Хвора 45 років, скаржиться на болі в області правого стегна, яке забила кілька днів тому назад. Не лікувала із-за зайнятості. При огляді виявлена в середній третині правого стегна і по зовнішній її поверхні больова припухлість, розміром 5-6 см, гіперемія шкі­ри, інфільтрація, а в центрі її – флюктуація. Ваш попередній діагноз, подальші дії для постановки кінцевого діагнозу і метод лікування?

5. Молода людина після автодорожньої катастрофи, лікувалася в травматологічному відділенні з приводу забою правого передпліччя. На 6 день при проведені некректомії шкіри правого передпліччя по зовнішній передній поверхні відкрилася порожнина з виділенням гною. Ваші передбачення про утворення гнійної порожнини?

6. Пацієнту з туберкульозом кісток виставлено діагноз холодний абсцес. Яка Ваша тактика?

7. Молода дівчина видавлювала вугрі на обличчі, і через декілька днів відмітила біля внутрішнього кута правого ока припухлість, синюшність, біль при пальпації, що заставило хвору звернутися до лікаря. Ваша тактика?

8. У хворої визначається болючий, запального характеру утвір в ділянці верхнього зовнішнього квадранту правої сідниці. Температура тіла до 380 С у вечірню годину на протязі трьох діб. Вказані зміни появились після ін’єкції розчину анальгіну. Назвіть найбільш ймовірний діагноз?

9. Хворий Ю., 43 років на протязі 10 років хворіє цукровим діабетом, тип ІІ, важка форма. Скаржиться на біль, появу пухлиноподібного утвору в міжлопатковій ділянці. При огляді пухлиноподібний утвір розміром до 5 см в діаметрі з явищами вираженої гіперемії, набряку. В центрі 5 гнійних верхівок в діаметрі до 0,2-0,3 см. Пальпаторно різка болючість, флюктуація. Яке захворювання у даного хворого?

10. У хворого, 42 років, виявлений гострий ішіоректальний парапроктит. Яке лікування треба виконати даному хворому з метою профілактики хронічного парапроктиту?

11. При огляді хірург у пацієнта запідозрив глибоко розташований абсцес. Які спеціальні додаткові методи обстеження можна використати для уточнення діагнозу?

12. Хворий К., 40 років, звернувся до лікаря зі скаргами на появу в ділянці потилиці синьо-червоної припухлості розміром 7х5 см, якавиступає над поверхнею шкіри. Турбує також загальна кволясть, втрата аппетиту, підвищення температути тіла до 39 С. Ваш діагноз?

13. Хвора Г., 25 років, після гоління волосся у пахвовій ділянці відмітила значне почервоніння шкіри. На другий день у цьому місці зявився невеликий болючий вузлик до 1 см в діаметрі, який виступав над шкірою. Ваш діагноз?

14. У хворої А., 35 років, після обстеження діагностовано гідраденіт правої аксилярної ділянки в фазі інфільтрації. Ваша тактика?

15. Хворому Р., 23 роки, виставлено діагноз “карбункул задньої поверхні шиї”, що супроводжується виділенням гною та некрозом шкіри. Яке лікування слід проводити в цьому випадку?