Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 14

Гнійні захворювання кисті”

1. Після мікротравми з’явилася припухлість і гіперемія біля нігтьового валика, біль незначний, температура тіла нормальна. Яка форма захворювання?

2. Після забою кісткової фаланги II пальця кисті через 3 дні під кістковою пластиною утворився гнійник, різко посилилися болі, з'явився набряк фаланги. Яка форма панарицію і лікувальна тактика?

3. Після уколу швейною голкою через 3 дні з'явився виражений набряк нігтьової фаланги пальця, що розповсюджувався на середню фалангу. Почервоніння на долонній поверхні нігтьової фаланги. Сильні пульсу­ючі болі. Температура тіла 37,5°С. Яка форма панарицію і лікуваль­на тактика?

4. Гнійний сухожильний панарицій V пальця, тяжка прогресуюча течія. На 4-ту добу від початку захворювання стан хворого погір­шився, температура тіла 38°С, з'явилися болі і виражена опухлість на згинальній поверхні променево-зап'ястного суглобу. Який вид ускладнення?

5. При якій локалізації сухожильного панарицію прогноз менш сприятливий?

6. Пандактиліт: виражений набряк всього пальця, функція відсутня, є кілька гнійних нориць, з яких виділяється гній. Лікувальна тактика, вид оперативного втручання?

7. Початкова форма підшкірного панариція. Лікування консервативне. Перерахувати комплекс лікування заходів.

8. Який вид знеболення найбільш доцільний при неускладненій формі підшкірного панарицію нігтьової фаланги?

9.Сухожильний панарицій тенера кисті ускладнився флегмоною передпліччя. Який вид знеболення при проведенні операції?

10. Хворому призначено лікування тендовагініту І-го пальця правої китиці амбулаторно. Через 4 дні хворий відмітив біль, припухлість у ділянці тенера простору, простору Пирогова і гіпотенера. Яке ускладнення розвинулось.

11. У пацієнта діагностовано пандактиліт. Який вид знеболення найдоцільніше використати у даному випадку?

12. Пацієнт звернувся до хірурга зі скаргами на наявність невеликого міхура з гнійним вмістом на долонній поверхні, незначний біль, загальний стан не порушений. Ваш діагноз та тактика?

13.У хворого А., 18 років, діагностовано тендовагініт. Розповсюдження гнійного процесу на передпліччя можливе при якій локалізації панарицію?

14. У пацієнтки запідозрено гострий гнійний тендовагініт. Які симптоми найповніше характеризують картину гострого гнійного тендовагініту?

15.Які клінічні ознаки необхідно виявити для виставлення діагнозу “флегмона серединного долонного простору” ?

Тема 15

Гнійні захворювання кісток”

1. На поліклінічний прийом до лікаря дві матері принесли своїх пятирічних дітей. Один скаржився на сильну біль в області медіальної кісточки, неможливість рухати стопою в гомілково-ступневому суглобі. У іншого виявлено загальну слабість, болючість у всіх суглобах обох ніг. Ваші попередні діагнози і подальша лікувальна тактика.

2. У хворої дитини на 4-й день від початку захворювання виявлено почервоніння і припухлість нижньої третини стегна. При пальпації у вогнищі запального інфільтрату лікар виявив флюктуацію. Який діагноз повинен поставити хірург і його дії?

3. Хірург при хронічному остеомієліті зробив радикальну секвестректомію на стегні, обробив кісткову порожнину фрезою, промив розчинами антисептиків. Як доцільно закінчити операцію?

4. До лікаря дільничної лікарні звернувся хворий зі скаргами на біль по ходу сухожилків, згиначів нижньої третини правого передпліччя, які турбують четвертий день. Особливо болючість відмічається при рухах у променево-зап’ястному суглобі і пальців кисті. При згинанні і розгинанні пальців кисті відмічається крепітація по ходу сухожилків згиначів. Яке захворювання виникло у пацієнта і яке лікування йому необхідно призначити?

5. На 2-й день після травми колінного суглобу у хворого посилилась болючість при рухах в суглобі, контури тканин навколо колінного суглобу згладжені, в суглобі пальпаторно визначається рідина. Який діагноз можна поставити хворому і яке лікування необхідно йому провести?

6. У дитини 6 років на 10-й день після закритої травми в області середньої третини лівої гомілки появилися сильні болі в області удару, розвився набряк гомілки. Із анамнезу, на протязі останніх З-х діб дитина скаржиться на загальну слабість, втрату апетиту, підвищення температури тіла, був озноб. Яке захворювання виникло у дитини і яке лікування необхідно їй призначити?

7. Хворий 23 років, 4 тижні знаходився на скелетному витязі після відкритого поперечного перелому правої стегнової кістки. За останній тиждень скаржиться на втрату апетиту, загальну слабість, вечірнє підвищення температури, відмічає підсилення болів в області перелому. При обстеженні виявлено набряк і гіперемію тканин стегна, біль при глибокій пальпації. Яке ускладнення розвинулось у хворого? Які дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу і яке лікування призначити хворому?

8. У хлопчика 12 років, на протязі 2-х тижнів відмічається висока температура, лихоманка, загальна слабість, втрата апетиту. В останні 3 доби появилися біль в області правого плеча, набряклість тканин. На рентгенограмі плеча відмічається потовщення окістя плеча і періостальна реакція. Яке захворювання виникло у хворого? Які лікувальні заходи призначити хворому?

9. В приймальний відділ лікарні звернувся хворий зі скаргами на болі в лівому колінному суглобі, що підсилюються при активних і пасивних рухах, вимушене півзігнуте положення кінцівки, високу температуру тіла, лихоманку, слабість. При огляді відмічено згладження контурів суглобу, набряк шкіри, виявлено симптом флюктуації. Яке захворювання виявлено у пацієнта? Які дослідження треба провести для уточнення діагнозу і яке лікування назначати?

10. У хворого Т., на протязі 3 років після вогнепального поранення з пошкодженням кістки (без перелому) є нориця в області нижньої третини правого плеча, з якої відмічається постійні виділення гнійного характеру, інколи виділяються кісткові секвестри. Плече весь час набрякле, болить, шкіра гіперемована. Хворий неодноразово лікувався консервативно, явища запалення зменшувались, але повне виздоровлення не настало. Яке захворювання є у хворого, і яке дослідження необхідно провести йому. Принципи лікування даного захворювання?