Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 21

Пухлини”

  1. Три місяці тому після незначної травми хворий П.,45 років, помітив значне збільшення “родимої плями” в ділянці шиї. Колір її став аспідно-чорний, навколо – червона облямівка, регіонарні лімфовузли не збільшені. Ваш попередній діагноз, діагностичні та лікувальні заходи?

  2. У хворої Р., 43 роки, у верхньо-зовнішньому квадранті молочної залози визначається щільна, горбиста, неболюча пухлина до 3 см в діаметрі. Позитивний симптом зморшкуватості при щипку, в правій аксілярній ділянці пропальповуються два щільних, рухомих лімфовузли до 1см в діаметрі. При аспіраційній біопсії даних за пухлинний процес не виявлено. Ваш діагноз, подальші дії?

  3. У хворої В., 56 років, яка протягом 3 років хворіє виразкою шлунка, при профілактичному огляді виявлена пухлина правого яйника. Ваш діагноз, подальші діагностичні та лікувальні заходи?

  4. Після ряду діагностичних заходів у пацієнтки 33 років підтверджено злоякісну пухлину молочної залози. Яких правил повинен дотримуватись хірург при оперативному лікуванні раку молочної залози з метою профілактики імплантаційного метастазування?

  5. На профілактичному медичному огляді під час фіброгастроскопії у пацієнта К., 40 р. виявлено поліп з ознаками розпаду. Яка ділянка є місцем типового метастазування пухлини шлунка?

  6. У пацієнтки М. 33 років під час медичного огляду вздовж бокової поверхні шиї виявлено конгломерат неболючих, майже нерухомих лімфатичних вузлів м’якої консистенції. Яку патологію можна запідозрити та які обстеження необхідно провести?

  7. Виявивши в пацієнта утвір на зовнішніх покровах тіла, що за симптоматикою та об’єктивними даними вказує на злоякісну пухлину, дільничий терапевт за проханням родичів не направив пацієнта до онколога. Чи оправдовуються дії лікаря тим, що він не хотів травмувати психіки хворого?

  8. У пацієнта діагностовано остеосаркому тазової кістки. Який орган найчастіше уражається при метастазуванні цієї пухлини та яке додаткове дослідження для цього необхідно провести?

  9. У дівчинки 8 років виявлено на передньо-боковій поверхні грудної клітки пульсівну припухлість, що легко стискається і легко заповнюється. Яку патологію можна запідозрити?

  10. В хірургічну клініку поступив пацієнт з симптомами хронічного абдомінального синдрому. При ультразвуковому обстеженні органів черевної порожнини біля аорти виявлені побільшені лімфатичні вузли. Такі ж пакети лімфатичних вузлів (спаяні зі шкірою, неболючі, збільшені в розмірах) виявлені в підпахвинній ділянці, по боковій поверхні шиї. Чи можна в даній ситуації запідозрити лімфогрануломатоз і яке обстеження підтвердить діагноз?

Правильні відповіді

Тема 1.“Рани. Рановий процес. Лікування чистих ран”

  1. У хворого є проникаюче поранення грудної клітки з пошкодженням легень і гемоторакс.

  2. У хворого є пошкодження магістральної судини, очевидно, розрив артерії. Показано накладання джгута вище рани і негайна госпіталізація.

  3. У хворого є ознаки внутрічеревної кровотечі, обумовлена пошкодженням паренхіматозного органу (печінка, селезінка) або розрив брижі тонкої кишки. Хворого необхідно негайно оперувати.

  4. У хворого є відкритий перелом склепіння черепа з пошкодженням мозку. Потрібно провести рентгенографію і первинну хірургічну обробку.

  5. У хворого є пошкодження кишечника. Тому потрібно спочатку провести лапаротомію.

  6. Судячи по всьому є краєве пошкодження стегнової артерії або вени з внутрішньотканинною кровотечею і стисненням гематомою магістральної судини.

  7. Колоті і різані рани можуть загоїтися первинним натягом. Рвано-забійні рани будуть заживати вторинним натягом внаслідок її інфікування і некробіозу тканин.