Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 17

Загальна гнійна інфекція (сепсис). Детоксикація та імунокорекція при хірургічній інфекції”

1. Хворий К., 57 років. лікується з приводу карбункула потиличної ділянки. На 6-й день після розкриття і дренування карбункула стан хворого різко погіршився. Підвищилась температура тіла до 39°С, виник біль у правій половині грудної клітки, кашель супроводжувався виділенням гнійного харкотиння. Яке ускладнення виникло у хворого?

2. Хворому П., 65 років, проведено ампутацію лівої нижньої кінцівки на рівні стегна. В післяопераційному періоді з’явились ознаки септичного стану: температура тіла 38-39°С, загальна кволість, втрата апетиту, лейкоцитоз, зниження рівню гемоглобіну і кількості еритроцитів. Рана на куксі вкрита гнійно-некротичними тканинами, пов’язка промокає ексудатом синього кольру. Вкажіть імовірний різновид сепсису.

3. У хворої Т., 46 років, на 10-й день після розкриття флегмони лівого стегна різко погіршився загальний стан. З’явились жовтяниця склер та шкіри і прогресуюча анемія із зсувом лейкоцитарної формули вліво. Репаративні та регенеративні процеси в рані сповільнені. Дослідження крові на бактеріємію від’ємні. Яке ускладнення виникло у хворої?

4. У хворої Л., 58 років, 5 днів тому проведено розкриття і дренування флегмони правого стегна. Та стан хворої залишався важким, вона скаржилась на різкий головний біль, кволість, відсутність апетиту. Температура тіла вранці і ввечері 39°С. Запідозрено абсцес головного мозку. Яке додаткове обстеження необхідно провести?

5. Хворому Б., 28 років, амбулаторно розкрито карбункул поперекової ділянки. Поступив у хірургічне відділення у зв’язку з різким погіршенням стану. Турбують загальна кволість, втрата апетиту, підвищення температури до 39°С, біль у грудній клітці, прискорене неглибоке дихання. Після проведеного рентгенологічного обстеження встановлено діагноз «периферичний абсцес правої легені». Вкажіть правильну тактику лікування хворого.

6. Хворий Т., 40 років, 17 днів тому назад проведена апендектомія з приводу гангренозного апендициту. Перші дні після операції температура була субфебрильною, але на 8-ий день різко підвищилась із цього дня тримається в межах 38,8 до 40С, лихоманка, проливні поти, головний біль. Пульс 98-122 в 1 хв. Важкий загальний стан. З крові висіяний гемолітичний стрептокок. Ваш діагноз?

7. У пацієнта Т., 60 років, який хворіє цукровим діабетом 15 років і періодично лікується консервативно з приводу діабетичної ангіопатії обох нижніх кінцівок, діагностовано флегмону правої стопи. Проведено оперативне втручання – розкриття флегмони. На 4-й день після операції загальний стан хворого погіршився, що проявлялось гектичним підвищенням температури тіла, загальною слабістю, ознобом. Краї рани помірно набряклі багрові з ціанотичним відтінком, тканини в рані бліді, не реагують на подразнення. З рани спостерігається виділення незначної кількості гнійного ексудату. В нижній третині вздовж гомілки спостерігаються тонкі смуги бурого забарвлення. Паховий лімфатичний вузол зліва збільшений. Вкажіть домінуючий шлях поширення інфекції і який стан розвинувся у пацієнта.

8. Пацієнт доставлений у травматологічне відділення після автотранспортної пригоди з відкритим переломом великогомілкової кістки правої нижньої кінцівки. Проведено первинну хірургічну обробку рани і репозицію перелому. Через 14 днів стан пацієнта погіршився, температура тіла підвищилась до 38-39С і набула постійного характеру, виникли головний біль, дратівливість, затьмарення свідомості. З рани на правій гомілці почала виділятись невелика кількість гнійного ексудату. Вкажіть яке ускладнення по часу розвитку виникло у пацієнта.

9. У пацієнта, прооперованого з приводу деструктивної форми апендициту, через 2 дні з’явились симптоми подразнення очеревини, а ще через 2 дні діагностовано наявність метастатичних гнійних вогнищ в печінці і правій легені. Загальний стан хворого важкий, свідомість затьмарена, температура коливається в межах 36,1-36,7С. В загальному аналізі крові спостерігається незначний лейкоцитоз (10×109/л), ШОЕ – 12 мм/год. При бактеріологічному дослідженні з крові висіяно золотистий стафілокок. Вкажіть ускладнення, яке розвинулось у пацієнта і тип реакції організму на дане ускладнення.

10. Пацієнту П., 45 років, при поступленні в хірургічний стаціонар, було виконано первинну хірургічну обробку рваної рани лівого передпліччя, яку він отримав в побутових умовах. Через 3 дні, стан пацієнта погіршився, що проявлялось загальною слабкістю, постійним підвищенням температури тіла до 38-39С, головним болем, дратівливістю. Рана на лівому передпліччі суха, вкрита слизистими сіруватими виділеннями, краї рани бліді з ціанотичним відтінком і локальними некротичними змінами. Тканини в рані не реагують на подразнення. Вкажіть подальшу тактику лікування даного пацієнта.