Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 20

Порушення артеріального кровопостачання кінцівок.

Змертвіння. Виразки. Нориці. Сторонні тіла”

  1. У пацієнтки М. 75 р. під час нападу серцебиття з’явились різкі нестерпні болі в правій гомілці, блідість шкіри та похолодання стопи Яке захворювання можна запідозрити?

  1. У хворої Р., 43 роки, яка страждає на цукровий діабет утворилась невелика тріщина між пальцями. Через декілька днів навколишні тканини в межах 1 см по діаметру змінили свій колір на чорний та з’явився неприємний запах. Яке ускладнення необхідно запідозрити?

  1. У хворого В., 56 років, який тривалий час палить на фоні виснажуючого болю виникло потемніння І пальця на нижній кінцівці та майже повна втрата чутливості. Змінена тканина чітко відмежована від здорової. Ваш діагноз?

  1. У хворого С., 83 р. після огляду лікаря запідогрено розвиток вологої гангрени правої нижньої кінцівки. Яка лікувальна тактика повинна бути при підтвердженні діагнозу?

  1. На профілактичному огляді хірургом виявлена трофічна виразка по внутрішній поверхні правої гомілки на фоні варикозного розширення вен. Що необхідно врахувати при лікуванні в майбутньому?

  1. У пацієнтки М. 33 років в післяопераційному періоді раптово з’явились запальні зміни в ділянці післяопераційного рубця. Яке ускладнення можна запідозрити та що необхідно зробити для його корекції?

  1. Через 1 місяць після первинної хірургічної обробки рани правої верхньої кінцівки з приводу забійної рани, одержаної у побуті, пацієнтка відчула в цій ділянці поколювання при рухах. Яку патологію можна запідозрити та які обстеження необхідно провести?

  1. У чоловіка 66 р., що тривало перебував у вимушеному положенні у ліжку на боку з’явились почервоніння та звиразкування в ділянці зовнішньої кісточки. Ваш діагноз, лікувальні та профілактичні заходи.

  1. Які засоби слід використовувати для масажу проблемних ділянок у пацієнтів, які тривалий час перебувають на ліжковому режимі?

  1. У дівчинки 8 років виявлено на передньо-боковій поверхні гомілки ущільнення, яке при пальпації викликає відчуття поколювання та незначного болю. Що потрібно вияснити при збиранні анамнезу та яке можливе лікування?

  1. Пацієнта К., 65 років, доставлено до хірургічного стаціонару з ознаками емболії підколінної артерії. Діагноз підтверджено. Через деякий час сан кінцівки покращився, згодом – погіршився. Чи правильною буде в лікуванні очікувальна тактика?

  1. Хворий К., 33 років протягом 1 дня страждає тромбозом стегнової вени. Чи можна піся підтвердження діагнозу призначити тромболітик?

  1. Пацієнту З., 64 років, що поступив в районну лікарню з гострим ілеофеморальним тромбозом призначено ліжковий режим. Чи можна його відмінити у разі відмови хворого постійно перебувати в ліжку протягом 5 днів?

  1. До лікарні поступив пацієнт 32 роки з фурункулом пердпліччя. При огляді: на латеральній поверхні середньої третини передпліччя кратероподібна виразка з некротичними нашаруваннями, помірно болюча, з дрібними пустулами на довколишній з лімфатичним набряком тканині. Периферичні вузли збільшені. Консультацію якого спеціаліста необхідно призначити з метою диференціальної діагностики?

  1. У старшого чоловіка. Який перебуває на ліжковому режимі на латеральній кісточці нижньої кінцівки утворилась ділянка сухого некрозу. Чим це явище може бути спровоковане?