Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі для студентів ііі курсу (модуль 4)

Тема 1.

Рани. Рановий процес. Лікування чистих ран”

  1. Хворий С., 20 років, був поранений ножем в праву половину грудної клітки. Кровотеча з рани незначна. В наявності визначається підшкірна емфізема. При кашлі виділяється кров’яниста мокрота. При перкусії перкуторний звук притуплений в нижньому відділі легень. Ваш діагноз?

  1. Хвора Д., 32 роки, попала в автомобільну катастрофу і отримала відкритий перелом кісток лівої гомілки у верхній третині. Наявна сильна кровотеча, яка не зупиняється від накладання тиснучої пов’язки на рану. Ваш діагноз і дії?

  1. Хворий Б., 25 років, впав з висоти 1м. і отримав забій живота. Зліва від пупка є колота рана. В хірургічному відділенні, куди доставлений хворий, відмічено поступове падіння артеріального тиску, частий пульс, блідість, зниження гематокриту. Позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга, і дефанс передньої черевної стінки. Ваш діагноз і дії?

  1. Хворий С., 30 років, отримав забій голови тупим предметом. При огляді є забійна рана в тім’яній ділянці і обширна зона інфільтрації. Свідомість відсутня. Пульс 64 уд/хв. В спинномозковій рідині наявність крові. Назвіть які тканини пошкоджені, який метод і дослідження треба зробити для уточнення діагнозу?

  1. У хворого є колота, різана рана лиця з незначною кровотечею рвано-забійна рана лівого стегна і колота рана живота. В процесі обстеження у хворого сталі наростати симптоми перитоніту. Яка повинна бути послідовність і характер оперативних втручань?

  1. Хворий А. отримав ножем колоту рану в області передньої поверхні середньої третини правого стегна. Через дві години після доставлення в клініку відмічено збільшення об’єму стегна, підсилились болі, помітно погіршився периферичний пульс. Які анатомічні утворення пошкоджень і ваша тактика?

  1. Хворий Б. одержав численні різані, колоті, рвано-забиті рани м’яких тканин тулуба і кінцівок. Поступив в хірургічне відділення на другий день після травми. Обґрунтуйте передбачені на протязі раневого процесу в кожній із ран і можливі види загоєння.

8. У результаті автоаварії, при падінні в мотоцикліста виникли поранення руки і ноги. При огляді: на передпліччі рана розміром 2х6 см, з нерівними краями, забруднена землею, з рани помірна кровотеча. На гомілці і колінному суглобі рани розміром 7х15 см з відшаруванням шкіри у бік колінного суглобу. Охарактеризуйте отримані ушкодження. Перерахуйте заходи першої долікарської медичної допомоги на місці події і у лікарні до приходу лікаря.

9. У результаті необережної поведінки зі зброєю мисливець одержав вогнепальне поранення стопи. При огляді: на тильній поверхні стопи дефект тканин розміром 1,0Х1,5 см, множинні дрібні рани стопи. Різка набряклість стопи, з рани помірна венозна і капілярна кровотеча. Охарактеризуйте поранення. Перерахуйте заходи першої долікарської допомоги з врахуванням особливостей вогнепальних ран.

10. Жінку покусав невідомий собака. При огляді: на обох гомілках множинні рани, що слабко кровоточать, краї ран нерівні, зсаднені. Охарактеризуйте даний вид ран. Перерахуйте заходи першої долікарської медичної допомоги в подібних випадках.

11. Пацієнт одержав рану ліктьового згину розбитим склом. Відзначається значна кровотеча, колір крові червоний, передпліччя і кисть різко бліді. Який вид кровотечі в потерпілого? Перерахуйте заходи першої долікарської медичної допомоги в подібних випадках.