Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 13.

Гострі гнійні захворювання м’яких тканин: мастит, бешиха, лімфаденіт, лімфангоїт, парапроктит”

1. У хворої 28 років, під час огляду виявлено ознаки правобічного шийного гнійного лімфаденіту. Лабораторні дані – зростання кількості лейкоцитів у крові, зростання ШОЕ, зсув лейкоцитарної формули вліво. Ваші подальші дії?

2. При об’єктивному обстеженні хворого Т., 35 років, виявлено: загальний стан середньої важкості, при свідомості, температура тіла до 39 С, АТ 110/70 мм.рт.ст., пульс 60 уд/хв., ЧД 16/ хв., місцево : шкіра нижньої третини лівої гомілки набрякла, рожевого забарвлення, на фоні якого відзначається “сітка” синюшньо-червоного кольору. Ця ділянка болюча, пальпуються щільні тяжі з зонами розм’якшення, болючі, не злучені з навколишніми тканинами. Який діагноз можна поставити хворому?

3. Хворий 22 роки, скаржиться на наявність болючої припухлості в правій паховій області, яка турбує вже 3 дні. При огляді в пахо­вій області виявлена кулеподібної форми пухлина, зв'язана із шкірою, почервоніння, болючість при пальпації. Ваш діагноз, лікування?

4. Хвора 45 років, скаржиться на болі в області правого стегна, яке забила кілька днів тому назад. Не лікувала із-за зайнятості. При огляді виявлена в середній третині правого стегна і по зовнішній її поверхні больова припухлість, розміром 5-6 см, гіперемія шкі­ри, інфільтрація, а в центрі її - флюктуація. Ваш попередній діагноз, подальші дії для постановки кінцевого діагнозу і метод лікування?

5. Хворий К., 56 років, лікувався у інфекційній лікарні з приводу еритематозної форми бешихи правої нижньої кінцівки. На 3-ю добу перебування у стаціонарі зявився виражений набряк кінцівки, болючість, червоно-синюшне забарвлення, зявились міхурі. Значно погіршився загальний стан хворого, а лабораторні показники свідчили про розвиток в організмі гнійного запального процесу. Яке захворювання виникло?

6. Молода повна жінка, в жаркий день відмітила набряк гомілок, незначне почервоніння по внутрішній поверхні гомілок, недомагання. На другий день, вранці, пекучість в даній ділянці збільшилась, появилось почервоніння шкіри у вигляді “язиків полум’я” із необмеженими границями, темпера­тура тіла піднялася до 40°С. Була викликана "швидка", хвора госпі­талізована в лікарню. Ваш попередній діагноз?

7. Хворій було виставлено діагноз “бешиха лівої гомілки, флегмонозно-некротична форма” . Ваша тактика?

8. У хворої визначається болючий, запального характеру утвір в ділянці верхнього зовнішнього квадранту правої сідниці. Температура тіла до 380 С у вечірню годину на протязі трьох діб. Вказані зміни появились після ін’єкції розчину анальгіну. Назвіть найбільш ймовірний діагноз?

9. У хворого Ю., 41 рік, діагностовано поверхневу флегмону правого стегна у фазі гнійного запалення. Одночасно зявилися висхідні синюшно-червоні смуги на шкірі, суміжній з ділянкою первинного гнійного ураження, флуктуація у ділянці смуг, посилення місцевої болючості, зростання температури тіла. Яке ускладнення основного захворювання у даного хворого?

10. У хворого, 42 років, виявлений гострий ішіоректальний парапроктит. Яке лікування треба виконати даному хворому з метою профілактики хронічного парапроктиту?

11. Новонароджена дитина, 8 днів виписана з пологового будинку. Має мокнуття пупка. Одну добу тому з‘явилось почервоніння правої молочної залози, вона тверда й болюча при натисканні. Дитина неспокійна, стала погано їсти, температура 380 С. Ваш діагноз?

12. У хворої К., 20 років, в ранньому післяпологовому періоді в навколоареолярній ділянці лівої молочної залози з’явилося локальне, з чіткими межами почервоніння шкіри, розміром 2-3 см. Поява утвору супроводжувалася субфебрильним підвищенням температури тіла. Ділянка почервоніння болюча при пальпації, визначається симптом флюктуації. Визначте правильну лікувальну тактику.

13. У хворої С., 21 рік, в ранньому післяпологовому періоді почав турбувати біль у правій молочній залозі, підвищення температури тіла до 38-390С, місцеве підвищення температури шкіри, наявність ущільнення в паренхімі залози, порушення лактації. Після додаткових лабораторно-інструментальних методів дослідження хворій виставлено діагноз “гострий мастит у стадії гнійного абсцедування”. Виберіть лікувальну тактику.

14. Хворий П., 52 роки, скаржиться на болючість у перианальній ділянці, яка посилюється під час акту дефекації. Об’єктивно: в перианальній ділянці в проекції “9 година” відмічаються гіперемія шкіри, розміром 2х3 см, болючість при пальпації, флюктуація та локальне підвищення температури шкіри. Який метод лікування показаний хворому?

15. Пацієнту М., 32 роки, виставлено діагноз туберкульозний лімфаденіт, інфільтративна стадія. Ваша тактика?