Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 4 “Переломи. Перша допомога при переломах”

1. У хворого з вираженим больовим синдромом та відкритим переломом з рани передпліччя виділяється темно-червоного кольору кров. Який елемент першої допомоги слід виконати першочергово?

2. У чоловіка з відкритим переломом середньої третини стегна (рвана рана) профузна кровотеча та наростають симптоми шоку. Який спосіб тимчасової зупинки кровотечі необхідно застосувати одразу?

3. Дитина після падіння з висоти одержала перелом обох кісток передпліччя. Яку імпровізовану шину можна застосувати в такому випадку?

4. У хворого перелом нижньої третини обох кісток гомілки.Яку функцію, окрім імобілізації, виконуватиме шшна Дітеріхса, застосована для надання першої допомоги в такому випадку?

5. Чоловікові, що одержав множинні травми гомілок після витягнення з-під завалу було надано першу допомогу та запропоновано гарячий чай. Чи таке є допустимим?

6. Лікар швидкої допомоги заборонив здійснювати витяг за допомогою шини Дітеріхса пацієнтові з переломом нижньої третини стегна. Чим обумовлене таке рішення?

7. В приймальний покій доставлено пацієнта з тяжкою політравмою. Необхідно перед проведенням реанімаційних заходів роздягнути пацієнта. Яким чином це зробити?

8. У пацієнта після травми виражений больовий синдром. Фельдшер швидкої допомоги, перевіряючи симптом крепітації кісткових відламків призвів до загострення симптоматики. Чи є необхідність в таких діях і яке ускладнення може наступити у пацієнта?

9. У пацієнта з травмою виражений больовий синдром. У фельдшера швидкої допомоги з знеболюючих засобів наявний лише анальгін. Пацієнт попередив про алергічну реакцію на цей препарат. Чи допускається введення цього препарату такому хворому в цій ситуації?

10. В приймальний покій доставлено пацієнта з травмою стегна та нестабільною гемодинамікою. Які заходи необхідно провести одразу – діагностику і лікування травми чи реанімаційні заходи?

Тема 5 “Лікування переломів. Вивихи”

  1. Хворий, 34 роки, доставлений в травмпункт через 1 год. після травмування — при фіксованій стопі відбулося надмірне згинання підошви. При огляді: опорна функція кінцівки порушена, гомілково-ступневий суглоб набряклий, деформо­ваний. Передній відділ стопи вкорочений, п'ята подовжена. Спереду пальпується суглобовий кінець великогомілкової кістки. Ваш попередній діагноз

  1. Хворий В., 34 роки, при катанні на лижах упав і відчув різкий біль у ділянці правого колінного суглоба, неможливість ступити на хвору ногу. При рентгенологічному дослідженні виявлена бічна девіація гомілки на 18% (симптом Миронової). Діагностовано повний розрив бокових зв'язок правого колінного суглоба. Хворому необхідно виконати:

  1. Пішохід С, 35 років, госпіталізований у травматологічне відділення після автомобільної аварії з діагнозом «перелом діафіза правої великогомілкової кістки у середній третині з незначним зміщенням уламків». Який термін іммобілізації кінцівки необхідно витримати?

  1. У хворого М., 40 років, клінічно і рентгенологічно діагносто­ваний закритий косий перелом нижньої третини плечової кістки зі зміщенням уламків по довжині на 1 см. Китиця звисає, хворий не може повністю розігнути її та відвести перший палець. Якою повинна бути лікувальна тактика?

  1. Хворому К., 30 років, із закритим косим переломом кісток гомілки у нижній третині в травмпункті було накладено лонгетну гіпсову пов'язку до середньої третини стегна. Через 2 дні на контрольній рентгенограмі виявлено зміщення уламків по довжині на 3 см. Якою повинна бути тактика лікаря?

  1. Хворий П., 19 років, упав з дерева на ліву руку. Доставлений у лікарню через 3 год. після травми. Об'єктивно: ліва верхня кінцівка в ділянці середньої третини плеча деформована, вкорочена. Відмічаються патологічна рухомість і крепітація кісткових уламків; пульсація на ліктьовій і променевій арте­ріях не визначається. Діагноз: перелом лівого плеча в середній третині з пошкодженням судинно-нервового пучка. Яка тактика лікування?

  1. Хворий П., 19 років, поступив у травматологічне відділення через 2 год. після отримання травми з діагнозом «закритий черезвиростковий перелом плечової кістки зі значним зміщен­ням фрагментів». Кінцівка іммобілізована циркулярною гіпсовою пов'язкою. В приймальному відділенні пов'язку розсічено і знято. Об'єктивно: різко виражені деформація і набряк ділянки ліктьового суглоба та проксимального відділу перед­пліччя, епідермальні міхурі, синюшність пальців та китиці, їх похолодання та різке ослаблення пульсації на променевій артерії. Ваш діагноз.

  1. Хворому К., 15 років, амбулаторно 8 год. тому проведено закриту репозицію кісток лівого передпліччя після їх перелому в нижній третині; накладено гіпсову лонгету від середньої третини плеча. Скарги на біль та анестезію в ділянці китиці. Об'єктивно: пальці холодні, малорухомі, бліді. Виберіть подальшу тактику.

  1. Хворий М., 38 років, поступив у травматологічне відділення зі скаргами на різку болючість у правій плечовій ділянці. З анам­незу: травму отримав при падінні з висоти. При огляді у хворого клінічно і рентгенологічно діагностовано закритий перелом анатомічної шийки плечової кістки зі зміщенням уламків по ширині. Якою повинна бути лікувальна тактика?

  1. Хворий І., 34 роки, поступив у травматологічне відділення з діагностованим відкритим багатоуламковим переломом обох кісток правої гомілки. Виберіть раціональний спосіб лікування.

  1. Хвора, 58 років, поступила в травмпункт через 2 год. після травми зі скаргами на сильний біль у лівому кульшовому суглобі і неможливість стати на ліву нижню кінцівку. При огляді — ліве стегно зігнуте досередини в кульшовому суглобі і приведене. Активні рухи затруднені, пасивні, викликають різко виражену болючість. Ваш попередній діагноз.

  1. Хворий, 52 роки, скаржиться на біль і неможливість рухів у правому плечовому суглобі. 2 год тому впав на випрямлену праву руку. Об'єктивно: в ділянці плечового суглоба впадина, головка плечової кістки зміщена вперед і пальпується під ключицею. Різко обмежені активні і пасивні рухи, наявна «пружна фіксація» кінцівки. Яка патологія зумовлює таку картину?

  1. Хворий Р., поступив у травмпункт міської лікарні із скаргами на біль в ділянці правого плечового суглобу, обмеження рухів і вимушене положення правої верхньої кінцівки. При огляді виявлено деформацію плечового суглобу. Головка плечової кістки пропальповується до переду від суглобової щілини. З анамнезу відомо, що таке порушення виникало у пацієнта і раніше і протягом останнього місяця він вже втретє звертається в травмпункт з подібними скаргами. Поставте попередній діагноз і визначте тактику лікування.

  2. Хворого Н., доставлено у приймальне відділення лікарні через пів години після падіння з висоти. При огляді спостерігається згинання, відведення і зовнішня ротація лівого стегна. Пальпація ділянки лівого кульшового суглобу значно болюча, спостерігається симптом пружної рухомості. Ваш попередній діагноз?

  3. Після прямої травми в ділянку лівого коліна у пацієнта спостерігається локальна біль в ділянці передньої поверхні коліна, припухлість в ділянці коліна, значна болючість при рухах в коліні. При пункції колінного суглобу виявлено гемартроз, а рентгенологічно – латеропозиція наколінника. Поставте попередній діагноз.