Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Тема 18

Хронічні специфічні хірургічні захворювання”

  1. Хворий П., 12 років, поступив у хірургічне відділення зі скаргами на біль у лівому колінному суглобі, що посилюється при ходьбі. Об-но: дитина зниженого харчування, лівий колінний суглоб набряклий, при пальпації болючий, відмічено деформацію суглобу, атрофію м’язів гомілки. Ваш попередній діагноз? Які допоміжні дослідження необхідно зробити для постановки діагнозу?

  1. Хворий скаржиться на біль в правому кульшовому суглобі, який збільшується при ходьбі. Хворіє 5 років туберкульозом легень. Об-но: вкорочення правої кінцівки на 3 см, атрофія мязів стегна і гомілки, визначається симптом Александрова, в нижній третині правого стегна по медіальній поверхні виявлено пухлиноподібні утворення мякої консистенції, не болючі, без ознак запалення, визначається флуктуація. Ваш діагноз?

  1. При обстеженні хворого виявлена деформація грудного відділу хребта, осьове навантаження хребта хворобливе. Які необхідно зробити додаткові методи дослідження для попереднього діагнозу?

  1. Хворий страждає спондилітом. В останній час стан погіршився. В поперековому відділі хребта зявились нориці. Висока температура тіла, болі, анемія, високий мікроцитоз і прискорення ШОЕ. Як трактувати стан хворого? Лікування?

  1. На протязі 10 років хворий страждає туберкульозом легень, лікувався, відмічав покращення. В теперішній час без причини появився набряк колінного суглобу. Проведено пункцію суглобу. Одержали ексудат з великою кількістю сірих крихт. Що потрібно зробити з ексудатом для уточнення діагнозу?

  1. В стаціонарі у хворого запідозрено туберкульозний коксит. Яке дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

  1. У дитини віком 8 років хворої на туберкульоз коротких трубчастих кісток кисті і ступні були виявлені секвестри. Лікар виконав секвестректомію. Чи правильні були дії лікаря?

  1. Хворому на кістково-суглобовий туберкульоз в санаторії поряд з обов’язковим для цієї хвороби лікуванням було призначено геліотерапію. Чи підходить таке лікування для даного хворого??

  1. Хворій на туберкульозний спондиліт лікар призначив в якості антибіотика пеніцилін. Чи правильний вибір зробив лікар? Антибіотики якої групи найкраще застосувати для лікування даного захворювання?

  1. В обласну лікарню поступив хворий з сифілітичним ураженням суглобів. Його було госпіталізовано для лікування у травматологічне відділення. Де повинен лікуватись такий хворий?

  1. Під час огляду хворої лікар хірург помітив в ділянці ануса виразку з чіткими округлими контурами, майже не болючу, дно виразки сіруватого кольору, навколо виразки щільні інфільтрати. Він запідозрив сифіліс. Чи правильний діагноз поставив лікар?

  1. При лікуванні хворого на актиномікоз лікар призначив антибіотики, сульфаніламіди, рентгенотерапію. Чи достатньо цього лікування?

  1. При лікуванні хворого на актиномікоз консервативна терапія не дала бажаного ефекту. Лікар вирішив застосувати хірургічне лікування. Чи правильну тактику вибрав лікар?

  1. При огляді хворого лікар помітив на шкірі плями різного забарвлення, які не зливаються між собою, підвищеної чутливості. Лікар запідозрив лепру. Чи правильний діагноз поставив лікар?

  1. При лікуванні хворого з лепрою лікар призначив препарат сульфонового ряду (етіонамід). Чи підійде цей препарат для лікування даного захворювання?