Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_posibnik_Farmatsiya2.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

9. Методичні вказівки для підготовки студентів до підсумкового модульного контролю (пмк)

Підсумковий контроль оцінки результатів навчання студентів в вищих медичних навчальних закладах з курсу «Історія України» проводиться у формі підсумкового модульного контролю.

Підсумково модульний контроль – це форма підсумкового контролю засвоєння студентом теоретичного та практичного матеріалу з історії України за семестр.

У період залікової та екзаменаційної сесії студенти повинні порівняно в короткий термін самостійно повторити й систематизувати весь обсяг про­йденого навчального матеріалу.

При підготовці до підсумково модульного контролю рекомендуємо студентам-медикам керуватися питаннями для складання іспиту, розглянутими на засіданні кафедри і затвердженими деканом факультету. Методичну допомогу, шляхом проведення консультацій, надають студентам і викладачі, від яких ті отримують відповіді на конкретні запитання або пояснення теоретичних основ державності, процесів становлення і розвитку української державності та проблеми пов’язаних з цим.

Підсумково модульний контроль складають усі студенти. Виключення становлять ті – котрі не виконали навчальний план.

На підсумково модульному контролі студент повинен продемонструвати знання зокрема змісту основних джерел історії України, дати характеристику різноманітним родовим, племінним, князівським та іншим структурам, які згодом склали елементи ознак сучасної держави. Рекомендуємо характеристику держав подавати за схемою:

1. Історичний тип держави.

2. Форма держави (державного правління, державного устрою, державного (політичного) режиму).

3. Територія.

4. Населення.

5. Наявність системи суверенної політичної влади (законодавчої, виконавчої, судової).

6. Наявність державної мови.

7. Монополія на легальне застосування примусу.

8. Грошова одиниця.

9. Збройні сили.

10. Закони та нормативно-правові акти.

11. Зовнішня та внутрішня політика держави.

12. Державні символи (прапор, герб, гімн).

Рекомендуємо при характеристиці держав увагу звертати і на розвиток медицини та проблем державотворення.

Досить часто студенти не вміють готуватися до контролю знань. Серед типових недоліків у підготовці до підсумкового модульного контролю, які стають причиною низької оцінки, - нездатність студента аналізувати історичні думки, факти та явища, встановлювати зв’язок між ними й робити висновки, готувати й планувати свої відповіді; покладання на механічне заучування максимальної кількості інформації й відповідно – прагнення у своїх відповідях викласти все, що вдалося запам’ятати з цього питання, тощо.

Для того, щоб студент у ході самостійної підготовки до контролю знань не розгубився й не заплутався у великому обсязі матеріалу, пропонуємо дотримуватися таких порад:

  1. запишіть коротко все, що ви можете згадати з тієї теми, яку ви збираєтеся повторювати;

  2. перевірте фактичну точність того, що ви пам’ятаєте;

  3. перегляньте конспект, порівнюючи його з текстом підручника (посібника), приділяючи особливу увагу ключовим моментам та заголовкам;

  4. уважно перечитайте навчальний матеріал з теми, яку повторюєте, виділяючи головні думки;

  5. самостійно перевірте рівень засвоєння матеріалу, використовуючи логічну схему чи конспект;

  6. перевірте, наскільки якісно ви запам’ятали весь матеріал.

Підсумково модульний контроль проводиться в письмовій формі не дозволяється під час підсумково модульного контролю користуватися навчальною літературою, конспектами, довідниками та іншим допоміжним матеріалом.

На підсумково модульному контролі студент повинен продемонструвати знання, змісту основних джерел історії України, дати характеристику різноманітним об’єднанням людей, племінних союзів, державностей (Аратта-Оратанія (країна хліборобів-трипільців), Кіммерійська держава, Скіфське царство, Таврида, слов’янські держави агафірсів, гелонів, неврів, грецькі міста-держави, Боспорське царство, держава Сарматів, Готська держава, Антська держава, Куявія, Славія, Артанія, Київська Русь, Галицьке, Волинське, Київське, Переяславське, Тмутараканське і Чернігово-Сіверське князівства, Галицько-Волинська держава, Кримське ханство, Козацько-гетьманська держава, Україна в роки Першої Світової війни, Українська Народна Республіка за Центральної Ради, Українська Держава за гетьмана П. Скоропадського, Українська Народна Республіка за Директорії, Українська Радянська Соціалістична Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Радянська Соціалістична Республіка Таврида, Кримська Радянська Соціалістична Республіка, Баштанська Республіка, Гуцульська Республіка, Галицька Соціалістична Радянська Республіка, Бойківська Радянська Республіка, Холодноярська Республіка, Карпатська Україна, Українська державність 30 червня 1941 р., Україна, а також, Державний Центр Української Народної Республіки в екзилі) та самооцінку, самоаналіз проблемам становлення і розвитку української державності в минулому і тепер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]