Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

1.1.3 Складання схеми теодолітних ходів

Схему теодолітних ходів складають у процесі закріплення точок теодолітного ходу, а заповнюють її під час вимірювання кутів і ліній теодолітного ходу. Схему викреслюють у вибраному масштабі на аркуші паперу 11-го формату. Довжини ліній відкладають лінійкою з міліметровими поділками, а кути – транспортиром. Орієнтують лінії схеми відносно бічного краю аркуша паперу, вважаючи, що він має напрям Південь-Північ. На схемі горизонтально підписують; номери станцій теодолітного ходу, виписують середні значення горизонтальних кутів, біля кожної сторони ходу виписують із журналу значення горизонтальних проєкцій сторін ходу. Показують результати оцінки точності кутових вимірів, тобто пр, теор, f і допf. Викреслюють схему тушшю.

Завдання для самостійної роботи: дооформити звіт, дати письмові відповіді на питання, зробити висновок по роботі.

Після виконання завдання студент повинен:

Знати:

  • що таке рекогностування місцевості;

  • як складається схема полігону;

  • перевірки теодоліта;

Вміти:

  • підготовляти і перевіряти інструменти;

  • вибирати точки зовнішньої межі і діагонального ходу;

  • складати схему полігону.

Навчальні посібники:

1. Абрамович М.Ф., Славський Я.Е., Гринюк М.Я. Геодезія. – Львів, 1996

2. В.Ващенко, В.Літинський, С.Перій. Геодезичні прилади та приладдя. Львів Євросвіт, 2006

3. А.Л. Островський, О.І. Мороз, З.Р. Тартачинська, І.Ф. Гарасимчук. Геодезія, топографія. – Львів, 2011. (с.126-158)

4. Г.О Порицький, Б.І. Новак, Л.П.Рафальська. Геодезія. – Київ, 2007

Викладач ______________Яців М. В.

Розглянуто на засіданні циклової комісії фундаментальних дисциплін та дисциплін професійної підготовки спеціальності «Землевпорядкування»

Проткол № _____від «___»_________2012р.

Голова комісії _________________А. В. Пиріг

Інструкційна картка № 2 для проведення навчальної практики «теодолітне знімання» з дисципліни «геодезія»

Робоче місце: геодезичний полігон

Тривалість занять: 6 год

Тема заняття: Вимірювання горизонтальних кутів

Мета роботи: установити теодоліт в робоче положення, вимірювати горизонтальні кути повним прийомом.

Матеріально-технічне оснащення: інструкційно-технологічні карти, довідкова література, теодоліт, штатив, рейка, висок, журнал записів знімання, олівець

Правила безпеки: 1. Працювати тільки справним інструментом.

2. Виконувати всів вимоги пожежної безпеки.

3. Утримувати робоче місце в належному санітарному стані.

ЗМІСТ ТА ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ

1.2.1. Установлення теодолiта в робоче положення.

      1. Вимiрювання горизонтальних кутiв повним прийомом. Ведення польового журналу.

1.2.1 Установлення теодоліта в робоче положення

Центрування теодолітів

а) нитковим виском

Установлюють штатив з теодолітом приблизно над

точкою центрування. Для цього, утримуючи в руках

дві ніжки штатива, встромляють третю його ніжку в

землю і змінюють положення штатива так, щоб вістря підчепленого виска розташувалося поблизу (до 2 см) від

точки центрування. Головка штатива має бути приблизно в горизонтальному положенні, а теодоліт знаходитися на зручній для роботи висоті.

Досягнувши такого положення, ніжки, що знаходяться в руках, одночасно опускають на землю. Заспокоївши висок, натискають ногою на підп’ятники ніжок з таким розрахунком, щоби висок точніше установився над точкою, а штатив став стійким.

Довжину нитки виска регулюють так, щоб вістря виска знаходилось безпосередньо над точкою центрування.

Попустивши становий ґвинт, остаточно центрують теодоліт переміщенням його на головці штатива (у межах отвору головки штатива). Точно сумістивши

вістря виска з точкою центрування і притримуючи теодоліт за підставку, закручують становий ґвинт. Для зручності користування нитковий висок потрібно належно підготувати до роботи. Для цього беруть нитку (надійніше жилку) довжиною приблизно 2 м, один її кінець прикріплюють до вантажу так, як показано на рис. 2.1, і закріплюють його там. Інший кінець протягують через два отвори металевої або пластикової планки і закріплюють його до верхнього отвору планки. Утвореною петлею чіпляють нитку виска до гачка на становому ґвинті штатива. Переміщенням планки вздовж нитки легко і зручно встановлювати вістря виска над точкою центрування на потрібній вертикальній відстані до неї;

б) оптичним центриром (зоровою трубою).

Над вершиною вимірюваного кута встановлюють теодоліт. Головку штатива розташовують приблизно над знаком, а верхню площадку головки – горизонтально. Наконечники ніжок штатива втискують у ґрунт. Для теодолітів Т-30, 2Т-30 установлюють на вертикальному крузі відлік . Обертаючи підіймальні ґвинти підставки, суміщають центр сітки ниток оптичного центрира (для Т-30, 2Т-30 центр сітки ниток зорової труби теодоліта) із точкою центрування. Установлюють рівень паралельно до двох ніжок штатива і, працюючи ними (подовжуючи чи скорочуючи їх), як підіймальними ґвинтами, приводять бульбашку рівня на середину. Установлюють рівень у напрямі третьої ніжки. Працюючи нею, також приводять бульбашку рівня на середину. Спостерігають в окуляр труби оптичного центрира (окуляр зорової труби для Т-30, 2Т-30). Якщо центр сітки ниток зійшов із точки, то підіймальними ґвинтами підставки його приводять на точку, а ніжками, як описано вище, бульбашку рівня приводять на середину. Зазвичай так поступають декілька разів, доки після чергового приведення бульбашки рівня ніжками центр сітки ниток залишиться на точці. Остаточне приведення рівня на 1–2 поділки виконують підіймальними ґвинтами. Якщо після остаточного приведення рівня центр сітки зійшов із точки, то його установлюють на неї пересуванням (не обертанням) підставки. Звичайно, що для цього потрібно попустити становий ґвинт. При попущеному становому ґвинті теодоліт має бути у робочому положенні, а центр сітки ниток проектуватися на точку. Притримуючи теодоліт за підставку, затягують становий ґвинт і, якщо необхідно, поправляють бульбашку рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]