Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

Змiст практики

2.1. Підготовчі роботи

Організаційні питання. Підготовка і перевірка приладів. Підготовка польових журналів. Інструктаж з техніки безпеки. Заготовка кілочків. Пробні вимірювання.

2.2. Нівелювання ІV класу

Створення замкнутих полігонів і розімкнутих ходів протяжністю 1,5-2,0 км. Установлення нівеліра в робоче положення, визначення відстаней, читання відліків, ведення польового журналу. Прив’язка до репера.

2.3 Повздовжнє нівелювання траси з розбивкою кривої

Розбивка пікетів по осі траси довжиною 1,5-2,0 км з поперечниками і одним кутом повороту. Вимірювання кута повроту траси і визначення елементів кривої .Винос і закріплення елементів кривої на місцевості. Винесення пікетів на криву. Складання пікетажної книжки. Нівелювання траси з прив’язкою до пунктів геодезичної мережі. Ведення журналу технічного нівелювання.

2.4 Нівелювання поверхні по квадратах.

Побудова прямого кута і сітки квадратів зі соронами 10*10 (20*20) метрів на ділянці площею 0,8-1,0 га. Складання схеми сітки квадратів. Нівелювання ділянки з трьох станцій, вдедення схеми-журналу. Прив’язка до репера.

2.5 Камеральна обробка вимірювання

Перевірка і контроль польових вимірів. Складання робочої схеми нівелірних ходів. Зрівнювання перевищень в замкнутих полігонах і розімкнутих ходах. Вирахування висот і складання каталогів висот пунктів основи. Вирахування висот пікетів і проміжних точок. Складання повздовжнього профілю траси. Нанесення проектної лінії заданого нахилу. Вирахування висот вершин квадратів. Складання плану в горизонталях (масштаб плану 1:500, перетин рельєфу горизонталями через 0,25-0,50м.)

2.6. Оформлення технічного звіту

Технічні звіти з практики складаються кожним студентом індивідуально. Всі матеріали оформляються відповідно до діючих інструкцій і стандартів

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА № 1

ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

«НІВЕЛЮВАННЯ» З ДИСЦИПЛІНИ «ГЕОДЕЗІЯ»

Робоче місце: геодезичний полігон, лабораторія геодезії

Тривалість занять: 6 год

Тема заняття: Підготовчі роботи.

Мета роботи: підготовати ділянку для проведення нівелювання, підготувати прилади, здійснити їх перевірки.

Матеріально-технічне оснащення: інструкційно-технологічні карти, довідкова література, дерев’яні кілки, нівелір, шататив, рейка, висок.

Правила безпеки:

1. Працювати тільки справним інструментом.

2. Виконувати всі вимоги пожежної безпеки.

3. Утримувати робоче місце в належному санітарному стані.

ЗМІСТ ТА ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ

2.1.1.Органiзацiйнi питання.

      1. Пiдготовка i перевiрка приладiв.

      1. Пiдготовка польових журналiв.

2.1.1 Органiзацiйнi питання.

Під час навчальної практики завдання виконують бригадою студентів із п’яти чоловік з таким розподілом обов’язків: спостерігач, помічник спостерігача, обчислювач, і два рейкарі.

Кожний член бригади послідовно виконує всі обов’язки за порядком чергування, складеному керівником практики.

Для зображення рельєфу на планах і картах необхідно знати висоти точок місцевості. З цією метою проводять вертикальну зйомку або нівелювання. Нівелюванням називається топографо – геодезичні роботи, які виконують щоб визначити перевищення між точками та обчислити їхні висоти.

Існують такі способи нівелювання:

а) геометричне нівелювання, під час виконання якого перевищення між точками місцевості визначають горизонтальним візирним променем;

б) тригонометричне нівелювання - перевищення знаходять нахиленим візирним променем;

в) гідростатичне нівелювання грунтується на властивості вільної поверхні рідини у з'єднаних посудинах встановлюватися на одному рівні незалежно від виду і маси рідини і перерізу посудини;

г) фізичне (барометричне) нівелювання, в основу якого покладена залежність між величиною атмосферного тиску в певній точці місцевості та висотою цієї точки. Чим більша висота точки, тим менший тиск. Величина атмосферного тиску змінюється приблизно на 1 мм р. ст. зі зміною висоти барометра на 11 м;

д) автоматизоване нівелювання - нівеліри-автомати (механічні прилади) викреслюють профілі поверхні місцевості, яку нівелюють. Такий метод широко використовують під час перевірки стану профілю залізничних колій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]