Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

Інструкційна картка № 6 для проведення навчальної практики «теодолітне знімання» з дисципліни «геодезія»

Робоче місце: геодезичний полігон

Тривалість занять: 6 год

Тема заняття: Знімання ситуації

Мета роботи: набути вміння і навики у роботі з приладом, навчитись знімати ситуацію способом перпендикулярів, способом промірів з віхи на віху.

Матеріально-технічне оснащення: інструкційно-технологічні карти, довідкова література, теодоліт, штатив, рейка, висок, рулетка 50 м, журнал записів знімання, олівець

Правила безпеки: 1. Працювати тільки справним інструментом.

2. Виконувати всів вимоги пожежної безпеки.

3. Утримувати робоче місце в належному санітарному стані.

ЗМІСТ ТА ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ

1.6.1. Знімання ситуацiї способом перпендикулярiв. Складання зарису.

Одночасно із створенням або після створення планової основи виконують знімання ситуації.

Ситуація – сукупність об’єктів місцевості, які підлягають зніманню.

На топографічних картах масштабів 1:5000, 1:2000, 1:1000, 1:500 достовірно та з потрібною точністю і детальністю (залежно від масштабу карти) відображують:

- пункти тріангуляції, полігонометрії, трилатерації, GPS, ґрунтові та стінні репери і пункти знімальної основи;

- будинки і будівлі, їхні характеристики згідно з умовними знаками;

- промислові об’єкти;

- залізниці, шосейні та ґрунтові дороги і споруди при них;

- гідрографію (річки, струмки, озера, канави, ставки, колодязі, криниці, джерела, водосховища та ін.);

- об’єкти гідротехнічні та водного транспорту;

- об’єкти водопостачання;

- рельєф місцевості;

- рослинність;

- ґрунти і мікроформи земної поверхні;

- державний кордон, межі політико-адміністративні, адміністративні, охоронних природних територій, землекористувань;

- назви населених пунктів, вулиць, залізничних станцій, пристаней, озер, річок, перевалів, долин, ярів та інших географічних об’єктів.

Знімання річок, струмків, каналів, ширина зображення яких на створюваній карті більше 3 мм, виконують по двох берегах, а до 3 мм – по одному березі. Визначають і показують на карті напрям течії та її швидкість.

Найменша площа контурів на створюваній карті, що підлягає зніманню, 20 мм2– для господарсько цінних угідь або розташованих всередині них ділянок, що не мають господарського значення, 50 мм2 на створюваній карті – для ділянок, що не мають господарського значення.

Під час знімання лісу визначають і відображають на карті породу, середню висоту дерев, їхній діаметр на рівні грудей дорослої людини, середні віддалі між деревами в різних частинах ділянки, контури рідколісся, зрубів, згарищ, сільськогосподарських угідь, розташованих у лісі.

Вигини обрисів об’єктів, якщо в масштабі карти вони менші 0,5 мм, спрямляються.

Зніманню в масштабах 1:2000 – 1:500 не підлягають переносні та тимчасові споруди (ятки, кіоски, намети тощо).

Знімання ситуації вимагає підвищеної від виконавця уваги і належних навичок. Якщо під час прокладання теодолітного ходу вимірювання контролюють, повторюючи їх, то знімаючи ситуацію, кожну точку отримують незалежно від інших, зазвичай, одноразовим вимірюванням і груба помилка під час знімання контуру може не виявитися. Тому виконавець увесь час вивчає ситуацію, форму контурів, стежить за роботою рейкаря, який має вибирати всі вигини контуру в межах подвійної точності масштабу. Тобто криву приймають за пряму, якщо вона відхиляється від прямої не більше ніж на подвійну точність масштабу. Для контролю знімання точок контурів з наступної станції знімають декілька точок, які зняті з попередньої станції.

Велике значення має правильність визначення назви угіддя. Неправильна назва знятих угідь знецінює ретельно і точно виконане знімання. Малодосвідченому виконавцю не завжди легко відрізнити сінокіс від вигону, поле з багаторічними травами (ріллю) від сінокосу тощо. Для правильної класифікації угідь виконавець має бути достатньо грамотним в галузі землеробства і рослинництва, ґрунтознавства і геоботаніки, економіки і організації сільськогосподарського виробництва.

Приклад вибору точок для знімання меж контурів подано на рис. 6.1.

Під час контурного знімання складений зарис уточнюють і, зазвичай, на ньому ставлять номери біля точок, які знімають, що відповідають номерам цих точок у журналі вимірювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]