Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

Інструкційна карта № 9 для проведення навчальної практики «тахеометричне знімання» з дисципліни «геодезія»

Робоче місце: лабораторія геодезії

Тривалість занять: 6 год

Тема заняття: Складання і викреслювання топографічного плану

Мета роботи: скласти і викреслити топографічний план місцевості .

Матеріально-технічне оснащення: інструкційно-технологічні карти, довідкова література, журнал записів знімання, зарис, інженерний калькулятор, олівець, папір формату А1

Правила безпеки:

1. Працювати тільки справним інструментом.

2. Виконувати всів вимоги пожежної безпеки.

3. Утримувати робоче місце в належному санітарному стані.

ЗМІСТ ТА ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ

4.5.1 Складання топографічної карти.

Будують топографічну карту в масштабі 1:2000 з перерізом рельєфу через 1 м у наступній послідовності.

  1. Будують координатну сітку на аркуші креслярського паперу (формат А1). Сторону квадрата сітки приймають 10 см, що в масштабі 1:2000 відповідає 200м.)

  2. Виконують оцифрування ліній сітки. Координати ліній сітки, кратні 200 м,слід підбирати так, щоб середина ділянки знімання збігалась із серединою аркуша.

  3. Наносять на координатну сітку станції тахеометричного ходу за координатами, обчисленими у відомості, використовуючи при цьому циркуль-вимірник та масштабну лінійку. Контролем правильності і нанесення точок є вимірювання довжин ліній на карті та їх орієнтування. Різниця між довжинами ліній, виміряних між точками на карті горизонтальними проекціями ліній, не має перевищувати 0,4 м на карті.

  4. Наносять пікети на карту за даними журналу та зарису за допомогою транспортира або тахеографа. Тахеограф представляє собою виготовлений iз оргскла (плексигласу) круговий транспортир, по колу якого нанесено подiлки через 30’. Оцифровка подiлок виконана проти ходу годинникової стрілки. Вздовж нульового радiуса транспортира розташована лiнiйка з мiлiметровою шкалою, початком якої є отвiр у центрi круга, в який при роботi вставляють голку. Для нанесення рейкової точки голку тахеографа закрiплюють у точцi, яка позначає на планi дану станцiю, а нульовий діаметр наводять на попередню станцiю тахеометричного ходу (станцiю орiєнтування). Лiнійку тахеометра повертають на величину горизонтального кута, вказаного в польовому журналi, i за масштабом відкладають по нiй вiдстань до рейкової точки, яку позначають уколом голки й обводять кружальцем. Бiля точки вказують номер (у чисельнику) та висоту (в знаменнику). За абрисом i даними польового журналу на план наносять контури i предмети мiсцевостi.

Рис. 4.13. Тахеограф

  1. Наносять ситуацію на карту, використовуючи зарис.

  2. Перерізом рельєфу через 1 м інтерполюють висоти і викреслюють горизонталі. Інтерполяцію виконують графічно за допомогою палетки.

Для цього на прозорому папері на однаковій віддалі викреслюють паралельні лінії і оцифровують їх, враховуючи висоти кінцевих точок (наприклад 7 і 8) відрізка, що підлягає інтерполяції. Потім палетку накладають на цей відрізок так, щоб висоти кінцевих точок збігались з відповідними значеннями висот палетки. Після цього точки а, б, в, г перетину лінії, яка інтерполюється, з лініями палетки переколюють на карту і біля них підписують висоти горизонталей. Точки з однаковими висотами з’єднують плавними кривими – горизонталями. Після укладання горизонталей олівцем їх викреслюють коричневим кольором. Горизонталі, кратні 5 м (наприклад 130, 135) викреслюють лініями товщиною 0,3 мм і підписують їх висоту коричневим кольором так, щоб верх цифр був спрямований у бік підвищення схилу. Решту горизонталей викреслюють лініями товщиною 0,15 мм. Висоти пікетів пишуть чорною тушшю, номери їх не показують.

Виконати інтерполяцію модні й іншим способом. Для цього на аркуші паперу із зошита в клітинку горизонтальні лінії підписують відповідно до перерізу рельєфу, починаючи від максимальної висоти станцій і пікетів на кратні до мінімальної. Отримують палетку. Прикладають верхній край палетки до точок, між якими необхідно проінтерполювати, і позначають на палетці крапками вздовж вертикальних ліній відповідні висоти пікетів. Далі прикладають лінійку чи край аркуша паперу до позначених висот пікетів на палетці і точки перетину лінійки з горизонтальними лініями палетки вздовж вертикальних ліній переносять на карту. Далі діють так само, як у способі, описаному вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]