Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

Тахеометр дальта-010в

Номоґрамні тахеометри – це оптичні теодоліти, які мають спеціальні пристрої для безпосереднього (на рейці) визначення перевищень і горизонтальних проєкцій вимірюваних віддалей. До них відносяться тахеометри ТаН, Дальта-020 і його удосконалення Дальта –010В. Цифри у назві тахеометра показують значення середньої квадратичної похибки визначення горизонтальної проєкції віддалі в см.

Тахеометр Дальта-010 В – це оптичний повторювальний теодоліт (рис.4.1).

Його зорова труба дає пряме зображення, має окуляр і об’єктив. Для спостережень установлюється фокусувальнимґвинтом та діоптрійним кільцем. Труба має оптичний приціл, закріплювальний і навідний ґвинти.

Тахеометр має горизонтальний, та два вертикальних, кутомірний та номоґрамний, круги. У робочий стан тахеометр приводять за допомогою сферичного рівня приблизно і точно за допомогою циліндричного рівня.

Скріплювання горизонтального круга з алідадою досягають натискуванням униз важеля закріплювального пристрою. Якщо важіль натиснути униз і відкріпити закріплювальний ґвинт алідади, то алідада й горизонтальний круг будуть обертатися разом, не змінюючи взаємного положення. Для роз’єднання горизонтального круга й алідади треба піднести важіль закріплювального пристрою до виступу клямки. У такому положенні важеля горизонтальний круг залишається нерухомим, а алідада може обертатися, при цьому це обертання регулюється її закріплювальним і навідним ґвинтами.

Для орієнтування горизонтального круга у заданому напрямі на місцевості його роз’єднують з алідадою й обертають алідаду, доки відлік горизонтального круга буде близьким до 0. Закріпляють закріплювальний ґвинт алідади і її навідним ґвинтом встановлюють відлік 0. Потім скріпляють горизонтальний круг і алідаду натисканням униз важеля закріплювального пристрою, відкріпляють закріплювальний ґвинт алідади і спрямовують трубу у напрямі орієнтування.

Для подальшого вимірювання кутів роз’єднують горизонтальний круг й алідаду, піднявши важіль закріплювального пристрою до виступу клямки.

Ґвинтом увімкнення вертикального круга можна відкривати і закривати поле зору вертикального круга. Якщо поле зору вертикального круга закрите, то у полі зору відлікового мікроскопа видно тільки відліки горизонтального круга.

Для підсвічування кругів є дзеркало. Найменша ціна поділки кругів 1, а шкали відлікового мікроскопа 1 (рис. 4.2). Відлічують кутомірні круги через відліковий мікроскоп до 0,1.

На номоґрамному крузі нанесено три типи номоґрам: основна крива, криві горизонтальних проєкцій та криві перевищень.

Отримане зображення рейки і кривих номоґрамного круга, одночасно спостерігають в окуляр труби тахеометра. На рис. 4.3 подано поле зору труби тахеометра Дальта 010 В для круга ліворуч. Відлік вертикального круга ліворуч, якщо візирна вісь горизонтальна, дорівнює 90.

Номоґрама тахеометра Дальта-010 В (рис. 4.4) містить основну криву, розташовану поблизу центра поля зору труби, криві перевищень (з коефіцієнтами 10, 20, 50 і 100) і криві горизонтальних проєкцій ліній: нижньої з коефіцієнтом К=200 і верхньої з коефіцієнтом 100. У полі зору труби є вертикальний штрих сітки ниток, який нижче точки перетину з основною кривою замінений бісектором. Точку перетину вертикального штриха сітки ниток з основною кривою називають центром сітки ниток.

Горизонтальну проєкціюs обчислюють

, (4.1)

де Кs – значення коефіцієнта, що відповідає кривій горизонтальних проєкцій; ls – відлік рейки між проєкціями центра сітки ниток і точки перетину кривої горизонтальних проєкцій із вертикальним штрихом на зображенні рейки.

Перевищення обчислюють

(4.2)

де Кh – підписане значення коефіцієнта (із врахуванням знака) біля кривої перевищень, яка перетинається зі зображенням рейки; lh – відлік рейки між зображеннями центра сітки ниток і точкою перетину кривої перевищень з вертикальним штрихом сітки ниток на рейці.

На рис. 4.4 основна крива спрямована на нуль-пункт рейки. Відліки кривих і результати обчислень горизонтальних проєкцій і перевищень подано у табл. 4.1.

Таблиця 4.1. Відліки кривих і результати обчислень горизонтальних проекцій

Назва кривої номоґрами

Коефіцієнт

Відліки, см

s, м

h, м

Верхня крива горизонтальних проєкцій

100

29,2

29,2

Нижня крива горизонтальних проєкцій

200

14,6

29,2

Крива перевищень

-20

21,7

-4,34

Будова компенсатора та виправні ґвинти якими юстують компенсатор подано на рис. 4.6

Під час роботи тахеометром Дальта можна користуватися будь-якою рейкою, наприклад, нівелірною. Для прискорення доцільно застосовувати спеціальну 4-метрову складувану рейку, нуль-пункт якої винесений на висоту 1,40 м над п’яткою, або рейку з висувною п’яткою, нуль-пункт якої установлюють на висоту над п’яткою, що дорівнює висоті приладу (рис.4.5). П’ятка висувної частини рейки починається не з нуля, а з 0,2 м, тому що нуль-пункт рейки віддалений від початку поділок основної частини рейки також на 0,2 м. Довжина висувної частини рейки 1,2 м, що дозволяє установлювати о-пункт на висоту 1,4 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]