Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

Правила поводження з геодезичними приладами

Теодоліти є точними оптичними приладами, які потребують обережного поводження, тому що від цього залежить надійність їх роботи, точність вимірювань і якість знімання. Невміле та необережне поводження з геодезичними приладами приводить до розладнання взаємного положення деталей, їх передчасному зносу і нерідко до поломки. Тому при роботі необхідно дотримуватись основних правил поводження з ними.

1. Теодоліти повинні бути вірно укладенні у футляри.

2. Теодоліт повинен бути вкладеним у вертикальному положенні. Спосіб укладки теодоліта приводиться у інструкції, прикладеної до кожного приладу. При укладці у металевий футляр необхідно суміщати червоні мітки, які є на ньому.

3. Прилад укладають попередньо ослабивши закріпні гвинти.

4. Після укладки прибору у футляр усі закріпні гвинти затягуються.

5. Зберігання геодезичних приладів на штативах не дозволяється.

6. Усі прилади переносять у футлярах та чохлах, користуючись спеціальними заплічними гвинтами.

7. При зніманні дозволяється переносити прилади, закріплені на штативі на короткі відстані з однієї станції на другу. При цьому штатив слід тримати вертикально, а усі закріпні гвинти повинні бути затягнутими. Трубу теодоліта необхідно опустити об’єктивом вниз.

8. Особливо обережно в руках переносять зняті з штатива теодоліти з компенсаторами.

9. Діставати прилад з футляру необхідно без особливих зусиль, беручи його основу(втулку), а не зорову трубу чи її підставку.

10. Теодоліти, закріплені у трегері, необхідно брати тільки за трегер.

11. Необхідно оберігати прилад від ударів та випадкових падінь.

12. Установлюючи прилад на штативі, не слід сильно затягувати становий гвинт, щоб піднімальні гвинти мали вільне обертання. Перед роботою піднімальні і навідні гвинти приводять у середнє положення.

13. При обертанні будь-якої частини приладу не слід робити велике зусилля, а необхідно попередньо ослабити відповідний закріпний гвинт.

14. Теодоліт слід оберігати від впливу сонячних променів, вологи та пилу. У дощову погоду оптичними приладами працювати не дозволяється. При короткочасному дощі накривають теодоліт поліетиленовим або брезентовим чохлом, при тривалому – укладають у футляр.

15. Для запобігання конденсації вологи слід виймати прилад після роботи на холоді не менше, ніж через 2 години після внесення у тепле приміщення. При внесенні на холод виймають прилад із футляра приблизно через годину, поступово привідкриваючи футляр, даючи йому змогу набути температуру навколишнього повітря.

16. Слід оберігати теодоліт від одностороннього нагріву сонячним прінням, для чого слід користуватися топографічними парасольками.

17. У сонячну погоду на зорову трубу слід одягати бленду.

18. Після відліків по бусолі її магнітна стрілка обов’язково повинна бути закріпленою.

19. До приладу слід не допускати сторонніх осіб та залишати його без нагляду.

20. Після роботи прилад слід протерти від пилу та вкласти у футляр.

21. При користуванні рейками і віхами забороняється кидати їх на землю, бити ними по кілочкам та використовувати їх для переноски приладів. Зберігають рейки у вертикальному положенні або поклавши їх горизонтально-на ребро.

22. При роботі землемірною стрічкою не можна допускати утворень петель. Сталеву стрічку розмотують та переносять її, тримаючи за ручки, два мірника.

23. Землемірну стрічку не можна залишати на проїзній частині шляху, при роботі слід оберігати її від попадання під колеса транспорту.

24. Після закінчення роботи землемірну стрічку слід насухо протерти, змотати на кільце та закріпити гвинтами. Перед тривалим зберіганням стрічку протирають ганчіркою, змоченою машинним маслом.

25. Всі геодезичні прилади слід зберігати у сухому теплому приміщенні.

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

СТРИЙСЬКИЙ КОЛЕДЖ ЛЬВІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Заступник директора

з навчально-виробничої роботи

Я.І. Івасів___________

«_____»_____________2012р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]