Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

2.1.2. Підготовка та перевірка приладів

Під час навчальної практики використовують переважно нівелір Н-3, Н-10 та Н-10КЛ.

Нівелір – геодезичний прилад-висотомір, призначений для вимірювання перевищень горизонтальною лінією візування.

Рис. 2.1 Нівелір Н-3

Нівелір Н-3, зображений на рис.1, має збільшення зорової труби 30х, ціну поділки циліндричного рівня – 15", ціну поділки сферичного рівня - 10', найменшу віддаль візування – 1,8м. Поппередньо вертикальну вісь приладу встановлюють прямовисно за допомогою підіймальних гвинтів і сферичного рівня; точного суміщення зображень кінців бульбашки циліндричного рівня добиваються за допомогою елеваційного гвинта. Основне призначення нівеліра Н-3 – виконання нівелювання ІІІ та ІVкласів. На рис.1.2 зображено поле зору зорової труби нівеліра Н-3 та зображення у ньому нівелірної рейки, сітки ниток і кінців бульбашки циліндричного рівня.

Відлічування чорної шкали рейки: 0884 мм.

Рис. 2.2 Поле зору нівеліра Н-3 та відлік чорної шкали рейки.

Перед відлічуванням шкали рейки за допомогою елеваційного гвинта приводять зображення кінців бульбашки циліндричного рівня у контакт (див. зображення кінців бульбашки циліндричного рівня в лівій частині поля зору,наведене на рис. 1.2).

Перш ніж розпочинати роботу з нівелірами, їх перевіряють. Перед початком польових робіт нівеліри обов'язково перевіряють в такій послідовності:

1. Перевірка стійкості штатива.

2. Перевірка сферичного рівня.

3. Перевірка правильності встановлення сітки ниток.

4. Перевірка головної умови нівеліра.

5. Перевірка роботи компенсатора (тільки для нівелірів з компенсатором).

Розглянемо виконання кожної із перевірок нівеліра окремо.

Перевірка стійкості штатива.

Умова. Штатив повинен забезпечувати незмінність положеннянівеліра під час вимірювань.

Виконання. Для перевірки цієї умови на штатив установлюють нівелір.Сітку ниток зорової труби нівеліра спрямовують на добре видиму точку іприкладають незначні навантаження на штатив. Після зняття навантаженьрозташування точки в полі зору нівеліра повинно бути незмінним.

Виправлення. Якщо потрібно, усувають причини ненадійного скріпленняніжок із наконечниками та головкою штатива. Для цього закручують гвинти,якими вони скріплені.

Перевірка сферичного рівня нівеліра.

Умова. Вісь сферичного рівня КК' має бути паралельною до осі обертанняVV' нівеліра.

Виконання.За допомогоютрьох підіймальних гвинтів трегера суміщають центр бульбашки сферичного рівня з центром внутрішнього кола його шкали нуль-пунктом. Повертають трубу нівеліра навколо осі обертання на 180о . Якщо бульбашка змістилася від середини не більше ніж на 0,5 поділки сферичного рівня, то умова (перевірка) виконана. Якщо ж бульбашка змістилася більше, то виконують виправлення.

Виправлення. За допомогою виправних гвинтів сферичного рівня переміщають його бульбашку на половину дуги відхилення в напрямку до середини. Після виправлення перевірку повторюють. Рис. 2.3. Основні осі нівеліра.

Перевірка правильності встановлення сітки ниток у зоровій трубінівеліра.

Умова. Горизонтальний (середній) штрих сітки ниток має міститися в горизонтальнійплощині, коли вісь обертання нівеліра встановленапрямовисно.

Виконання. За 20 метрів від приведеного в робочий стан нівеліра забиваютькостиль і встановлюють на нього нівелірну рейку. Спрямовують зорову трубу на рейку так, щоб зображення рейки розмістилося біля одного краю поля зору труби. За допомогою елеваційного гвинта переміщають бульбашкуциліндричного рівня на середину (в контакт). Відлічують рейку середньою ниткоюсітки ниток (відлік а). Навідним гвинтом труби повертають зорову трубу так, щоб зображення рейки змістилось на другий край поля зору. Переміщають бульбашку циліндричного рівня на середину (в контакт). Відлічуютьрейку середньою ниткою сітки ниток (відлік б). Якщо різниця відліків не більша 2 мм, то перевірка виконана.

Виправлення. Якщо різниця відліків більша ніж 2 мм, то послаблюють гвинти, якими кільце сітки ниток прикріплено до труби, і обертають його до потрібного положення сітки ниток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]