Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

3.1.3 Перевірка мензули та приладь до неї.

Перевірка штатива

Умова. Штатив має забезпечувати незмінність положення мензули під час вимірювань.

Для перевірки цієї умови, на мензулу встановлюють кіпрегель. Центр сітки ниток зорової труби кіпрегеля спрямовують на віддалену точку і прикладають бокові зусилля до головки штатива. Після зняття зусилля труба має повернутися на спостережувану точку. Допуск – дві ширини штриха сітки ниток. В разі необхідності усувають причини ненадійного скріплення ніжок з наконечниками та їхніми головками, а також з головкою штатива.

Перевірка мензули

Умова 1. Обертання підіймальних ґвинтів у підставці має бути плавним; хитання ґвинтів - недопустиме.

Перевірку виконують так само, як і для штатива. Зусилля прикладають до корпуса підставки. Після зняття зусилля сітка ниток має повернутися у початкове положення. Допуск – дві ширини штриха сітки ниток. У мензулі з металевою підставкою юстують регулювальним ґвинтом гайки підіймального гвинта, закручуючи їх, усувають хитання підіймальних ґвинтів і добиваються однакових моментів обертання у всіх підіймальних ґвинтах.

У полегшеній мензулі така перевірка відсутня.

Умова 2. Мензула має бути стійкою.

Кіпрегель установлюють на мензулі і спрямовують центр сітки ниток зорової труби на віддалену точку. Прикладають невеликі зусилля (вертикальні й горизонтальні) до країв дошки. Після зняття зусилля центр сітки ниток має повернутися на спостережувану точку. Допуск – три товщини сітки ниток.

Якщо умова не виконується, то усувають причини ненадійного скріплення дошки із треґером, треґера з підставкою (у мензулі з металевою підставкою); пружинистої пластини із штативом (у полегшеній мензулі); недостатнє затягування станового ґвинта (станової гайки).

Умова 3. Поверхня мензульної дошки має бути площиною.

Прикладають ребро додаткової перевіреної лінійки кіпрегеля до мензульної дошки в різних напрямах. Щілина між лінійкою й дошкою не має перевищувати 0,5 мм. Якщо нерівності більші, то їх усувають у столярні.

Умова 4. Поверхня мензульної дошки має бути перпендикулярна до її осі обертання.

На середині приведеної у горизонтальний стан дошки установлюють кіпрегель і обертають дошку навколо осі, почергово, на 90. Після кожного обертання дошки бульбашка рівня на лінійці кіпрегеля може відхилятися від середини не більше 2-3 поділок. Якщо відхилення більші, то несправність усувають у майстерні.

Перевірка приладь мензули

Умова 1. Стрілка бусолі має бути добре намаґнеченою і мати достатню чутливість.

Установлюють бусоль на горизонтальну площину і попускають гамівник. Відлічують один із кінців стрілки. Виводять стрілку з рівноваги залізним предметом. Для цього підносять його до стрілки і забирають. Знову відлічують цей же кінець стрілки. Якщо відліки відрізняються більше ніж на подвійну точність відлічування, то бусоль здають у майстерню.

Умова 2. Кінці стрілки бусолі мають лежати в площині ґрадусних кілець.

Установлюють бусоль на горизонтальну площину і спостерігають за кінцями стрілки. Якщо умова не виконується, то пересувають тягарець, який прикріплено до одного з кінців стрілки на необхідну величину.

Умова 3. Маґнетна стрілка бусолі не повинна мати ексцентриситету.

Відлічують обидва кінці стрілки. Якщо відліки відрізняються більше, ніж на подвійну точність відлічування, то стрілку вигинають у майстерні на необхідну величину.

Умова 4. Нульовий діаметр ґрадусних кілець має бути паралельним до робочих країв корпуса бусолі.

Умову перевіряють вимірюванням віддалі між поділками нульового діаметра і робочими краями бусолі. Якщо розходження більше 0,1 мм, то його виправляють у майстерні.

Умова 5. Кінець, горизонтально розташо-ваного вказівника центрувальної вилки, має збігатися з ниткою виска.

Прикладають кінець вказівної планки до точки на горизонтально розташованому планшеті і відмічають проєкцію виска (рис. 3.8). Обертають центрувальну вилку на 180 і прикладають кінець вказівної планки до цієї ж точки на планшеті. Проєкція виска має збігатися з попередньою. Якщо ні, то переміщають місце скріплення нитки виска з вилкою на половину розходження проєкцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]