Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

Інструкційна карта № 6 для проведення навчальної практики «нівелювання» з дисципліни «геодезія»

Робоче місце: геодезичний полігон

Тривалість занять: 6 год

Тема заняття: Нiвелювання поверхнi по квадратах

Мета роботи: набути вміння і навики нівелювання поверхні по квадратах

Матеріально-технічне оснащення: інструкційно-технологічні карти, довідкова література, теодоліт, нівелір, штатив, рейка, висок, рулетка 50 м, журнал нівелювання, олівець

Правила безпеки:

1. Працювати тільки справним інструментом.

2. Виконувати всі вимоги пожежної безпеки.

3. Утримувати робоче місце в належному санітарному стані.

ЗМІСТ ТА ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ

2.4.1 Побудова прямого кута і сітки квадратів зі сторонами 10 х10(20 х 20) метрів на ділянці площею 0,8-1,0га.

Розмір сторін квадратів залежно від точності, що вимагається і масштабу знімання може коливатися від 10 до 100м. Побудову сітки квадратів виконують за допомогою теодоліта і землемірної стрічки за принципом переходу від загального до часткового.

Вздовж довшої сторони обраної ділянки позначають і тичкують лінію, наприклад лінію АВ (рис. 2.21), Тичку установлюють так, щоб віддаль до неї була більшою ніж кількість розмічуваних, наприклад, 20-ти метрових, відрізків. У створі цієї лінії відкладають, стрічкою, рулеткою чи електронною рулеткою, потрібну кількість 20-метрових відрізків, кінці яких позначають 1, 2, 3...n і закріплюють їх. На кінці останнього відрізка закріпляють точку В. За напрям АВ можна прийняти сторону знімальної основи, наприклад, сторону теодолітного ходу. Точка В може бути, як на стороні теодолітного ходу, так і на її продовженні.

У точках А і В послідовно установлюють теодоліт і будують прямі кути. На отриманих напрямах АD і ВС відкладають і закріплюють, виставляючи їх у створ теодолітом, однакову кількість 20-метрових відрізків, кінці яких позначають а, б, в, …. Далі вимірюють відрізок CD і, якщо його довжина відрізняється від вихідного АВ не більше, ніж на відносну похибку , на ньому також відкладають і закріплюють 20-метрові відрізки. Наприклад, SAB = 100 м. SCD = 100,05 м. Така відносна похибка допустима.

Потім, користуючись тичками, встановленими послідовно у точках 2, 3 .. на сторонах і СD, розмічують, способом створів, вершини квадратів всередині прямокутника АВСD які також закріпляють кілками. Поруч з кожним кілком, забитим на рівні із землею, установлюють сторожок, на якому підписують номер вершини. Під час виконання робіт, що не вимагають високої точності, установлюють тільки сторожки. У цьому випадку на проміжних рейку точках ставлять безпосередньо на землю біля сторожків, а на зв’язкових мають бути забиті два кілки.

Нумерують вершини квадратів так, щоб вони містили літеру і цифру, при цьому літера відповідає одній лінії, а цифра – іншій лінії сітки, на перетині яких знаходиться вершина. Наприклад, у напрямі АD (BC) всі лінії сітки, що перетинаються, позначають послідовно літерами а, б, в, г,.... , а у напрямі AB ()цифрами 1, 2, 3, ... Отже, точка m отримає номер 3в.

Одночасно з побудовою сітки знімають ситуацію, переважно, способом створів і перпендикулярів, а також позначають допоміжні (плюсові) точки (вздовж сторін квадратів і всередині них), якщо того вимагає характер рельєфу. Всі дані розмічування і знімання заносять на схему квадратів.

Якщо сітка квадратів побудована не на стороні теодолітного ходу, то її теодолітним ходом прив’язують до геодезичної мережі.

Перед початком нівелювання складають схему квадратів, на якій показують номери вершин квадратів, станцій. Обирають зв’язуючі точки, зазвичай – вершини квадратів.

Одночасно з розмічуванням сітки квадратів складають схему – зарис і виконують контурне знімання, результати якого заносять на цю схему. Зазвичай, таке знімання виконують створним способом та способом перпендикулярів. Головки цифр на схемі – зарисі пишуть у сторону збільшення віддалі.

Завдання для самостійної роботи: дооформити звіт, дати письмові відповіді на питання, зробити висновок по роботі.

Після виконання завдання студент повинен:

Знати:

  • Порядок побудови сітки квадратів;

  • Порядок нівелювання з трьох станцій.

Вміти:

  • Розбивати сітку квадратів

  • Складати схему сітки квадратів;

  • Нiвелювати дiлянку з трьох станцiй;

  • Здійснювати прив’язку до репера.

Література:

1. Г.О Порицький, Б.І. Новак, Л.П.Рафальська. Геодезія. – Київ, 2007

2.Абрамович М.Ф., Славський Я.Е., Гринюк М.Я. Геодезія. – Львів, 1996

3. В.Ващенко, В.Літинський, С.Перій. Геодезичні прилади та приладдя. Львів Євросвіт, 2006.

4. А.Л. Островський, О.І. Мороз, З.Р. Тартачинська, І.Ф. Гарасимчук. Геодезія, топографія. – Львів, 2011.

Викладач ______________ Яців М.В.

Розглянуто на засіданні циклової комісії фундаментальних і професійно-орієнтованих дисциплін

Протокол № _____від «___»_________2012р.

Голова комісії _________________І.М. Блауцяк

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]