Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEODEZIYa_Praktikum.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.7 Mб
Скачать

Зміст практики

    1. Підготовчі роботи.

Підбір і перевірка інструментів. Організаційні питання. Інструктаж з техніки безпеки. Пробні вимірювання.

    1. Створення геодезичної основи.

Рокогностування і закріплення точок тахеометричного ходу на ділянці площею 5-10 га. Вимірювання горизонтальних і вертикальних кутів. Вимірювання довжин ліній. Ведення польового журналу. Прив’язкадогеодезичноїмережі.

    1. Знімання ситуації та рельєфу.

Приведення теодоліта-тахеометра в робоче положення, центрування, орієнтування, визначення місця нуля (МО). Вимірювання відстаней, горизонтальних і вертикальних кутів. Ведення польового журналу і кроків.

    1. Камеральна обробка вимірювань

Перевірка польових вимірювань. Складання робочої схеми тахеометричного ходу. Обробка журналу тахеометричного знімання. Вирахування кутів нахилу, перевищень, горизонтальних проекцій і висот пікетних точок. Визначення координат і висот.

    1. Складання і викреслювання топографічного плану.

Побудова координатної сітки. Нанесення на план точок тахеометричного ходу за координатами. Нанесення пікетних точок на план за допомогою тахографа або геодезичного транспортира. Викреслювання ситуації та горизонталей. Оформлення плану тушшю. План складається в масштабі 1:1000 із січенням рельєфу 0,5м.

    1. Оформлення технічного звіту

Технічний звіт складається кожним студентом за завданням керівника практики. Польові журнали знаходяться у справі бригадира.

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА № 1

ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

«ТАХЕОМЕТРИЧНЕ ЗНІМАННЯ» З ДИСЦИПЛІНИ «ГЕОДЕЗІЯ»

Робоче місце: геодезичний полігон, лабораторія геодезії

Тривалість занять: 6 год

Тема заняття: Підготовчі роботи.

Мета роботи:набути вміння і навики у підготовці ділянки, на якій буде проводиться знімання, здійснити пробні вимірювання

Матеріально-технічне оснащення: інструкційно-технологічні карти, довідкова література, тахеометр, штатив, рейка, дерев’яні кілки

Правила безпеки:

1. Працювати тільки справним інструментом.

2. Виконувати всі вимоги пожежної безпеки.

3. Утримувати робоче місце в належному санітарному стані.

ЗМІСТ ТА ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ

      1. Органiзацiйнi питання. Пiдбiр, підготовка i перевірка iнструментiв.

При виконанні тахеометричного знімання у даний час найбільш часто використовують наступні прилади:

  • Оптичні теодоліти – 3Т5КП, Т15К, 2Т30, 2Т30П, 4Т30П;

  • Номограмні тахеометри: Dahlta 020, Dahlta 010B, TH;

  • Електроонні тахеометри Та20, Та5, Та3, Та3м, 2Та5, 3Та5, EltaR50, EltaR55, Elta 3305;

  • Рейки нівелірні РН-3000, РН-4000, рейки телескопічні

  • Віхи геодезичні, тахеометричні віхи для електронних тахеометрів (віхи з відбивачем телескопічні, що дозволяють змінювати висоту відбивача над поверхнею землі);

  • Сітловіддалеміри: СТ-5 «Блеск», 2СМ-2, СТ-10 «Блеск-2»

  • Землемірні стрічки і рулетки: ЛЗ, ЛЗШ, Р50, Р20, Р10;

  • Приймачі супутникової навігації «GPS» і базові станції «DGPS».

Застосування номограмних і електронних тахеометрів дозволяє виключити обчислення, оскільки горизонтальні проекції відстаней dі перевищення h зчитують безпосередньо в ході знімання, або відразу записують на магнітні носії інформації.

Щоб забезпечити якість вимірювань, прилади мають бути справними. Тому ставитись до них треба акуратно, дбайливо.

Слід уникати різких рухів і не застосовувати сили. Спершу необхідно з'ясувати причину ускладнення чи несправності, а потім ліквідувати її. Закручування закріплювальних ґвинтів має бути оптимальним: не занадто слабким, щоб прилад був стійким, і не занадто сильним, щоб не зірвати різьбу.

Беручись до роботи, треба встановити підіймальні і навідні ґвинти на середину їхнього ходу.

Не можна залишати прилади на штативі з незакріпленим становим ґвинтом. Переносити прилади на штативі можна лише тоді, коли всі його рухомі частини закріплені.

Виймаючи прилади із футляра чи вкладаючи для транспортування, слід брати їх знизу під горизонтальним кругом чи за підставку. Перш ніж вийняти прилад з футляра, необхідно запам’ятати розташування та закріплення в ньому частин приладу, щоб під час пакування укласти їх правильно. Під час пакування спочатку відкріплюють усі закріплювальні ґвинти, а потім обережно, без надмірних зусиль, вставляють прилад у футляр, скеровуючи окремі його частини у відповідні гнізда, тоді закріплюють ґвинти. Завдяки правильному пакуванню футляр закривається без зусиль, а всі приладдя знаходяться на своїх місцях.

Після роботи ретельно чистять пензликом оптичні частини приладу, металеві частини витирають фланелькою. Прилади, які потрапили під дощ, витирають м’якою фланелькою і вкладають у футляр після того, як вони висохнуть.

Зберігати прилади слід тільки в упакованому вигляді, у сухому чистому приміщенні без різких коливань температури.

Під час транспортування прилади не мають піддаватися різким поштовхам, це може призвести до пошкодження окремих деталей та роз’юстування оптичних деталей. Розбирати геодезичні прилади категорично забороняється. Отримуючи прилади в користування та здаючи їх в лабораторію, необхідно уважно перевірити наявність усіх компонентів і справність приладу.

До початку вимірювань прилади потрібно перевірити і відюстувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]