Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
384
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Якщо галочка Відображати у вигляді дерева встановлено, то список інформаційних баз показується в вигляді дерева.

Якщо галочка Сортувати за найменуванням встановлено, то список сортується за найменуванням всередині кожної групи.

Якщо галочка Показувати останні вибрані інформаційні бази встановлено, то в полі

Запам’ятовувати останні вибрані вказується число останніх визваних баз. Список послідніх вибраних баз показується в верхній частині загального списку. Назви інформаційних баз виділяються жирним шрифтом. Цей список виводиться в порядку вибору

вверху списку розміщується база, вибрана останньою.

Вполі Каталоги шаблонів конфігурацій та оновлень вказується каталог шаблонів конфігурацій і оновлень. Зміна даного поля призводить до зміни використовуваних шаблонів.

Поле Списки спільних інформаційних баз призначене для редагування складу списків спільних інформаційних баз. При запуску системи 1С:Підприємство 8 інформаційні бази, вказані в списках спільних інформаційних баз, будуть добавлені до основного списку інформаційних баз.

Принципи функціонування системи 1С:Підприємство 8

Функціонування системи 1С:Підприємство 8 ділиться на два розділених в часі процеси: налаштування (конфігурування) і безпосередню роботу користувача по веденню обліку або виконанню різних розрахунків.

Таким чином, всю роботу з системою можна розділити на два етапи, які можуть довільно чергуватися:

конфігурування;

безпосередня робота користувача з інформаційною базою.

Конфігурування. На етапі конфігурування системи 1С:Підприємство 8 виконується налаштування різних режимів системи відповідно до особливостей конкретного підприємства. При цьому визначаються структури і властивості довідників і документів, описуються форми і алгоритми побудови звітів, налаштовується ведення обліку.

Для того, щоб інтерфейс конкретної конфігурації системи повністю відображав настроєні структури даних, в системі в рамках Конфігуратора передбачена можливість настройки меню, панелей інструментів, комбінацій клавіш.

Крім того, на етапі конфігурування може бути створено декілька призначених для користувача інтерфейсів для різних типів користувачів (менеджерів, бухгалтерів, кадровиків і т.д.), а також для конкретної організації створюється список користувачів.

Робота користувача. Робота користувача з інформаційною базою здійснюється при запуску системи в режимі «1С:Підприємство». При цьому виконується власне функціонування системи в предметній області: здійснюється введення документів,

10

заповнення довідників, формування різних звітів, виконання різних регламентних розрахунків і т.д.

Користувачеві надається можливість введення і обробки інформації описаної в конфігурації структури з використанням алгоритмів, створених на етапі конфігурування.

Пояснення особливостей роботи з конкретними режимами (документами, довідниками, звітами), які залежать від конфігурації, можуть міститися в описі самої конфігурації. В цьому випадку їх можна отримати, звернувшись до режиму «Довідка».

Короткий опис понять системи 1С:Підприємство 8

Нижче перераховані базові поняття системи 1С:Підприємство 8, які можуть містити всі конфігурації:

Константи. Як правило, константи використовуються для роботи з постійною і умовно-постійною інформацією, але можуть бути і змінними даними. В основному це найбільш загальна інформація про організацію, в якій ведеться облік: «Найменування підприємства», «Розмір ПДВ», «ПІБ головного бухгалтера» і т.д.

Довідники. Призначені для зберігання відомостей про безліч однотипних об’єктів, які використовуються при веденні аналітичного обліку і для заповнення документів. Зазвичай довідниками є списки основних засобів, матеріалів, організацій, валют, товарів, співробітників та інші. 1С:Підприємство 8 підтримує роботу з ієрархічними і підлеглими довідниками.

Перерахування. Перерахування використовуються в системі для опису наборів постійних (не змінних користувачем) значень. Типовими прикладами перерахувань є види оплати (готівкова, безготівкова, бартер), тип засновника (юридична особа, фізична особа), типи співробітників підприємства (штатний, сумісник) і т.д. Перерахування змінюються тільки на етапі конфігурування.

Документи. Для віддзеркалення будь-яких подій, що відбуваються на підприємстві, а також для управління розрахунками і даними в 1С:Підприємстві 8 можуть використовуватися документи. Як правило, набір документів в 1С:Підприємстві 8 співпадає з набором реальних первинних документів, використовуваних в організації, які потрібно вводити в інформаційну базу: платіжне доручення, рахунок, прибуткова і витратна накладна, касові ордери і т.д. Кожен документ має хоч би одне візуальне представлення (екранну форму) і може мати необмежену кількість реквізитів і табличних частин, які заповнюються при його заповненні (введенні в систему). Крім того, документ зазвичай має друкарську форму (або декілька форм), яка є його «паперовим» еквівалентом.

Звіти застосовуються для отримання різної інформації, що містить підсумки або детальну інформацію, підібрану за певними критеріями.

Обробки використовуються для виконання різних сервісних або регламентних дій, наприклад, індексації цін в довідниках товарів, конвертації, завантаження і вивантаження різних даних.

Плани видів характеристик. У системі 1С:Підприємство 8 об’єкти «Плани видів характеристик» призначені для опису безлічі однотипних об’єктів аналітичного обліку.

Плани рахунків. План рахунків є одним з основних понять бухгалтерського обліку. Планом рахунків називається сукупність синтетичних рахунків, призначених для згруповування інформації про господарську діяльність підприємства. Інформація, що накопичується на таких синтетичних рахунків, дозволяє отримати повну картину стану справ підприємства в грошовому виразі.

Плани видів розрахунку. Об’єкти даного виду призначені для створення видів розрахунку, використовуваних в регістрах розрахунку.

Регістри розрахунку. Регістри розрахунку дозволяють організувати облік результатів обчислень, здійснюваних з деякою періодичністю, тісно пов’язаних один з одним по деяких правилах і що взаємно впливають один на одного в межах певного періоду. Перераховані особливості регістрів розрахунку дозволяють, наприклад,

11

реалізувати реєстрацію нарахувань на користь фізичних осіб (оплата праці, оплата лікарняних листів, оплата днів відпустки і т.д.).

Регістри відомостей. Основне завдання регістра відомостей — зберігати істотну для прикладного завдання інформацію, склад якої розгорнутий за певною комбінацією значень і, при необхідності, розгорнений в часі.

Регістри накопичення. Регістри накопичення в системі 1С:Підприємство 8 використовуються для обліку інформації про наявність і рух яких-небудь величин — матеріальних, грошових і інших. Регістри накопичень призначені для зберігання і отримання залишків і оборотів по заздалегідь визначених в конфігурації вимірах. Методи вбудованої мови дозволяють отримати залишки регістрів накопичення на заданий момент часу. Є можливість фільтрації по значеннях вимірювань, а також отримання залишків в розрізі інших вимірювань.

Регістри бухгалтерії використовуються в системі 1С:Підприємство 8 для віддзеркалення інформації про господарські операції в бухгалтерському обліку.

Журнали. Для переглядання документів в 1С:Підприємстві 8 передбачені журнали. Журнал документів дозволяє проглянути список документів, розділених за видами документів, або всіх документів відразу.

Бізнес-процеси. Механізм бізнес-процесів дозволяє описувати, створювати і управляти виконанням бізнес-процесів в прикладних рішеннях. Метою цього механізму є автоматизація ланцюжків зв’язаних операцій, направлених на досягнення загальної мети, зазвичай в контексті організаційної структури, що визначає функціональні ролі і зв’язки.

Завдання. Завдання призначене для обліку завдань і описує спосіб їх розподілу по виконавцях, з врахуванням організаційної структури підприємства. Адресація завдань співробітникам визначається реквізитами, в яких можна передбачити багатовимірну ролеву маршрутизацію, наприклад, по ролях, робочих групах, підрозділах, приміщеннях, філіях і т.д. Завдання є «рушійною силою» механізму бізнес-процесів.

Константи

Константи в системі 1С:Підприємство 8, як правило, служать для зберігання інформації, яка або зовсім не змінюється в процесі функціонування системи, або змінюється достатньо рідко. Найбільш простий приклад подібної інформації — назва організації, яка, як правило, не міняється.

Зручність використання констант полягає в тому, що в них один раз заноситься яканебудь інформація, яка потім може багато разів використовуватися при формуванні документів, в розрахунках, при побудові звітних форм. Наприклад, вже згадувану назву організації можна занести в спеціально оголошену константу, а в численних бланках використовувати ім’я константи для набуття її значення — найменування організації. При яких-небудь змінах в найменуванні організації досить змінити його всього один раз в константі — і всі зміни автоматично будуть відбиті в тих місцях, де ця константа використовується.

В процесі настройки конфігурації завдання можна створити практично необмежену кількість констант для зберігання будь-якої потрібної інформації.

Зазвичай вся робота з константами ведеться в спеціальній формі. Якщо користувач має доступ до констант, то форма для введення і редагування їх значень може бути викликана через системне меню «Операції — Константи».

Форма введення значень констант проектується на етапі розробки конфігурації. Склад реквізитів може бути також різним залежно від прав користувачів. Для кожного інтерфейсу може бути визначена своя форма.

При використанні системи 1С: Підприємство 8 в сеансі роботи користувача можливе тільки коректування значення констант у формі. Додавання нових констант, видалення непотрібних констант, зміна короткого або повного найменування у існуючих константах може виконуватися тільки в режимі Конфігуратор. Щоб змінити значення константи,

12

необхідно встановити курсор в поле форми, що містить змінне значення, і ввести нове значення. Після виконання необхідних виправлень слід виконати збереження.

Довідники

Довідники служать для зберігання умовно-постійної інформації, підтримки внутрішньофірмових або загальних класифікаторів. Також довідники зазвичай використовуються для організації аналітичного обліку.

Використання довідників дозволяє виключити неоднозначність при заповненні тих або інших реквізитів документів або інших довідників. Наприклад, якщо в рахунку потрібно вводити найменування організації-клієнта, вибір елементу з довідника клієнтів дозволить уникнути помилкового введення найменування різними кінцевими користувачами (продавцями).

Якщо це не заборонено в конкретній конфігурації (для конкретного користувача), довідник може редагуватися в процесі роботи — можуть вводитися нові записи, редагуватися або видалятися ті що вже існують.

Робота з довідниками може здійснюватися в двох режимах: режим перегляду і редагування і режим вибору елементу довідника.

Урежимі перегляду і редагування форма довідника відкривається за допомогою головного меню програми, натисненням кнопки панелі інструментів, натисненням кнопки іншої форми або якими-небудь іншими діями, якщо це обумовлено конфігурацією завдання.

Урежимі вибору довідник відкривається тільки при введенні значення константи,

реквізиту документа або реквізиту іншого довідника натисненням кнопки або клавіші F4. При цьому в конфігурації можуть бути визначені різні форми для вибору елементів і груп.

Відмінності між двома цими режимами полягають в тому, що зазвичай в режимі вибору можна встановити курсор на необхідний елемент довідника і по натисненню клавіші Enter вибрати поточний елемент як значення редагованого реквізиту. Для режиму редагування по натисненню клавіші Enter поточний елемент довідника зазвичай стає доступним для редагування. Поведінка програми при натисненні клавіші Enter може бути змінена при конфігуруванні завдання.

Система 1С:Підприємство 8 надає можливість створення ієрархічних довідників з необмеженим числом рівнів вкладень (обмеження може задаватися розробником на етапі конфігурування). Використання ієрархічних довідників дозволяє організувати умовнопостійну інформацію і класифікатори з потрібним ступенем деталізації.

Плани видів характеристик

У системі 1С:Підприємство 8 об’єктів Плани видів характеристик призначені для опису безлічі однотипних об’єктів аналітичного обліку.

Прикладом використання об’єктів є опис характеристик товарів, контрагентів, видів субконто при описі плану рахунків. Основною особливістю використання планів видів характеристик є те, що об’єкти даного типу не описують безпосередньо конкретний товар або рахунок, а посилаються на такий опис. Так для управлінського обліку часто потрібно описати не тільки такі обов’язкові властивості номенклатури, як найменування, ціна, артикул, постачальник, але і інші — колір, термін придатності, розмір, вага, смак і т.д. Очевидно, що для різних видів товару буде різний набір видів характеристик (для взуття бажано вказати розмір, повноту, колір, матеріал і інші особливості; але ці характеристики не потрібні для опису комп’ютерної техніки). В цьому випадку достатньо, щоб в конфігурації були створені всі необхідні схеми описів, а для конкретної позиції номенклатури був вибраний потрібний вид опису (вид характеристики).

З погляду прийомів роботи з об’єктами даного вигляду плани видів характеристик практично не відрізняються від довідників.

Плани видів характеристик можуть мати ієрархічну структуру, при цьому дозволений тільки один вид ієрархії — ієрархія груп і елементів.

Плани рахунків

13

Система «1С:Підприємство 8» надає гнучкі можливості по веденню планів рахунків. Власне, шляхом настройки плану рахунків і організовується необхідна система обліку.

Декілька планів рахунків. У системі «1С:Підприємство 8» може бути декілька планів рахунків і облік за всім планам рахунків можна вести одночасно. Загальне число планів рахунків, яке може бути організоване в системі, з технічної точки зору не обмежено, і визначається виключно реальними потребами обліку.

Наприклад, такий «багатоплановий» облік, очевидно, знадобиться для спільних підприємств, яким потрібно вести облік одночасно за двома або більше стандартами бухгалтерського обліку.

Так конфігурація «1С: Бухгалтерія для України 8» (редакція 1.1) містила два плани рахунків: План рахунків бухгалтерського обліку і План рахунків податкового обліку. План рахунків податкового обліку являвся частиною методики ведення податкового обліку в «1С: Бухгалтерії для України» згідно Закону Ураїни «Про оподаткування прибутку підприємств».

В зв’язку в набуттям чинності Податковим кодексом України і деяким зближенням бухгалтерського і податкового обліку потреба в такому плані рахунків відпала. А тому починаючи з редакції 1.2 в системі «1С: Бухгалтерія для України 8» залишився тільки План рахунків бухгалтерського обліку.

План рахунків бухгалтерського обліку заповнено згідно з планом рахунків, що затверджений Міністерством фінансів України (наказ №291 від 30.11.1999р.) для використання підприємствами й організаціями України в бухгалтерському обліку виробничо-господарської діяльності, а також доповнено деякими елементами пов’язаними з методикою обліку в середовищі «1С: Підприємство». Користувач не може видаляти наперед задані рахунки, проте при необхідності може додавати нові субрахунки.

Плани рахунків являються спільними для всіх організацій, облік яких ведеться в єдиній інформаційній базі.

План рахунків у програмі структурно відділений від довідників. Його можна викликати командою План рахунків з пункту Операції головного меню або клацнувши на відповідній кнопці панелі інструментів. До плану рахунків звертаються під час набирання документів, формування різноманітних звітів. Після виклику плану рахунків на екрані з’явиться його діалогове вікно, що містить перелік усіх рахунків, які використовуються.

План рахунків бухгалтерського обліку заповнено наперед визначеними рахунками і субрахунками і відповідає нормативним документам. Користувач може вводити нові рахунки і субрахунки, встановлюючи при цьому їх наступні характеристики:

14

налаштування аналітичного обліку;

налаштування кількісного обліку;

налаштування валютного обліку;

налаштування податкового обліку;

ознаки активних, пасивних і активно-пасивних рахунків;

ознаки за балансових рахунків.

Налаштування аналітичного обліку – це види субконто, які задаються в якості властивостей рахунків. По кожному рахунку може паралельно вестись облік з використанням до трьох видів субконто.

Для рахунку може бути задана заборона на використання в проводках (Дана властивість доступна в формі рахунку, яка визивається натисканням курсору по запису рахунку формі плану рахунків). Рахунки, заборонені до використання в проводках, виділяються в плані рахунків жовтим фоном. Заборону на використання в проводках доцільно встановлювати для всіх рахунків, які мають субрахунки.

Рахунки бухгалтерського обліку, які являються класами рахунків (1 «Необоротні активи», 2 «Запаси», 3 «Кошти, розрахунки та інші активи» і т.д.) можуть використовуватись як групи рахунків (по них можна буде отримати залишки і обороти), або ні, в залежності від налаштування параметрів обліку (меню «Підприємство» - «Настройка параметрів обліку»). У випадку, коли використання класів рахунків в якості груп відключено, ці рахунки не будуть появлятись в стандартних бухгалтерських звітах.

З форми плану рахунків бухгалтерського обліку з допомогою кнопок командної панелі можна ознайомитись з описом рахунку (кнопка «Опис рахунку»), отримати додаткову інформацію по вибраному рахунку, наприклад сформувати звіт «Оборотно-сальдова відомість по рахунку» (кнопка «Звіти») чи перейти до списку субконто рахунку (кнопка «Субконто»). З допомогою кнопки «Друк» в формі плану рахунків можна вивести на екран і роздрукувати план рахунків бухгалтерського обліку «1С: Бухгалтерії для України».

Давайте детальніше розглянемо елементи самої форми плану рахунків. Перший стовпець плану містить код рахунка. Наступний стовпець - найменування.

Далі розміщені п’ять стовпців з дивними назвами Заб., Акт.,Вал., Кіл., П/о що містять кодові скорочення: Заб. - ознака забалансовості, Акт. - тип сальдо, Вал. - валютний облік, Кіл. - кількісний облік, П/о – податковий облік. Наявність галочки у стовпці 3аб. визначає рахунок як позабалансовий. Стовпець Акт. відображає тип рахунка. Як відомо, рахунки бувають активні (А), пасивні (П) та активно-пасивні (АП). Наявність знака галочки навпроти певного рахунка у стовпцях Вал., Кіл. чи П/о означає, що за рахунком ведуть валютний, кількісний - коли, крім суми операції, враховують її кількісні параметри та податковий облік.

На деяких рахунках ведуть аналітичний облік. Наприклад, для обліку заборгованості бухгалтера цікавить не тільки загальна сума заборгованості, а й сума заборгованості щодо кожного контрагента; для обліку товару на складі важлива не тільки загальна сума товарних

15