Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
384
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Інформація про базу розподілу використовується при закритті загальновиробничих витрат на незавершене виробництво. Тобто у відповідності з вибраним методом, загальновиробничі витрати накопичені по підрозділу розподіляються між номенклатурними групами, по яких накопичені прямі витрати і відображена випуск в цих підрозділах. Подальший розподіл загальновиробничих витрат між продукцією випущеною в межах номенклатурної групи здійснюється аналогічно до розподілу, тобто пропорційно до планової собівартості, кількості внутрішніх послуг або ціни реалізації зовнішніх послуг.

Для цілей бухгалтерського обліку, у відповідності з П(С)БО 16, реалізована можливість поділу загальновиробничих витрат на постійні і змінні. Для цього в формі елемента довідника «Статті витрат» призначений прапорець «Постійна витрата».

Постійні загальновиробничі витрати розподіляються у відповідності з нормальною потужністю підрозділів. Нормальна потужність і розмір постійних витрат який їй відповідає задається в регістрі відомостей «Показники при нормальний потужності». При розрахунку собівартості, якщо нормальна потужність не досягнута, частина постійних витрат буде віднесена на собівартість реалізованої продукції (рахунок 901).

Переробка давальницької сировини

У «1С: Бухгалтерії 8 для України» реалізовані наступні варіанти обліку переробки давальницької сировини:

організація надає послуги з переробки давальницької сировини — тобто виступає в ролі переробника;

організація приймає послуги контрагентів з переробки власної сировини — тобто виступає в ролі давальника.

Послідовно розглянемо облік переробки давальницької сировини для обох варіантів.

Надання організацією послуг з переробки

Як договір із замовником вибирається договір з покупцем, оскільки замовник є покупцем послуг з переробки сировини.

Надходження сировини від замовника

97

Надходження матеріалів від замовника відображається за допомогою документа «Надходження товарів і послуг» з виглядом операції «у переробку». При проведенні документа матеріали, що поступили на переробку, відображаються на позабалансовому рахунку 0221 «Матеріали на складі» але заставних цінах матеріалів, що вказуються в табличній частині документа. Для цілей податкового обліку облік матеріалів замовника не ведеться.

Передача сировини замовника у виробництво

Передача матеріалів замовника у виробництво відображається документом «Вимоганакладна» на закладці «Матеріали замовника». Документ «Вимога-накладна» можна створити на підставі документа «Надходження товарів і послуг» з виглядом операції «у переробку».

Матеріали замовника, віднесені на витрати виробництва, враховуються на рахунку 0222 «Матеріали, передані у виробництво» по заставних цінах.

Облік власних витрат на виробництво продукції з давальницької сировини

На витрати виробництва продукції з матеріалів замовника можуть бути віднесені власні матеріали, послуги сторонніх організацій, витрати на оплату праці, витрати на амортизацію основних засобів і т.д. Принцип формування цих витрат не відрізняється від принципу формування витрат па виробництво власної продукції.

Випуск готової продукції з давальницької сировини

Для відображення випуску готової продукції з давальницької сировини, як і власної готової продукції, використовується документ «Звіт виробництва за зміну».

Облік випуску готової продукції, проведеної з матеріалів замовника, ведеться на спеціальному рахунку 234 «Давальницьке виробництво», який має наступні особливості:

по дебету цього рахунку відображається випуск готової продукції;

по кредиту — реалізація послуг по переробці сировини замовника.

Протягом звітного періоду облік ведеться в планових цінах, а після закриття періоду і розрахунку собівартості — у фактичних цінах.

Реалізація послуг з переробки сировини замовника

Реалізація послуг з переробки сировини замовника відображається за допомогою документа «Реалізація послуг з переробки» (меню «Виробництво» — «Реалізація послуг з переробки»), закладка «Продукція (послуги з переробки)».

Таблична частина закладки «Продукція (послуги з переробки)» відображає продукцію, що виготовлена з давальницької сировини і підлягає передачі замовникові, а також надані послуги з переробки. Таблична частина може бути автоматично заповнена:

по документу «Звіт виробництва за зміну» з рахунком обліку 234;

по залишках рахунку 234.

98

У табличній частині на закладці «Матеріали замовника» відображаються матеріали, що списуються з рахунку 0222, по яких надається звіт давальнику як про матеріали, використані на виробництво продукції. Ця закладка може бути заповнена автоматично:

по залишках рахунку 0222 по вказаному замовникові:

по специфікації, в такому випадку розраховується перелік матеріалів, необхідних для

виробництва продукції, вказаній па закладці «Продукція (послуги з переробки)», по специфікаціях вказаних на тій же закладці.

Доходи від реалізації послуг з переробки відображаються по кредиту рахунку обліку доходів, а витрати — по дебету рахунку обліку витрат і по кредиту рахунку 234 «Давальницьке виробництво».

Якщо факти передачі продукції і реалізація послуг з її виробництва співпадають, то для відображення передачі готової продукції замовникові необхідно скористатися документом «Реалізація послуг з переробки» закладка «Продукція (послуги з переробки)».

Якщо ж факт передачі продукції і факт реалізація послуг з її виробництва не співпадають, то для відображення передачі готової продукції необхідно скористатися документом «Передача товарів» (меню «Виробництво» — «Передача в переробку (з переробки)») з видом операції «Передача продукції замовникові».

У обох випадках передбачається, що готова продукція, виготовлена з матеріалів замовника, не зберігається на складі виробника.

Передача сировини і надходження готової продукції з переробки

Передача сировини в переробку

Передача сировини в переробку реєструється документом «Передача товарів» (меню «Виробництво» — «Передача в переробку (з переробки)») з видом операції «Передача сировини в переробку».

Матеріали, передані в переробку, враховуються на рахунку 206 «Матеріали, передані в переробку».

У випадку якщо матеріали передаються на виробництво заздалегідь відомої кількості продукції, їх склад і кількість можна розрахувати за допомогою специфікацій. Для цього необхідно скористатися кнопкою «Заповнити». У формі підбору номенклатури, що відкрилася, указується продукція, яку планується виготовити і її кількість, далі указуються специфікації.

Витрати переробки

Витрати по переробці сировини відображаються документом «Надходження з переробки» (меню «Виробництво» — «Надходження з переробки»).

99

На закладці «Послуги» указуються вартість послуг з переробки, на закладці «Матеріали» — матеріали, які були передані в переробку і прийняті як витрати виробництва (звіт про перероблену сировину). Таблична частина цієї закладки може бути автоматично заповнена по залишках матеріалів, переданих в переробку, а також по специфікаціях готової продукції і її складі, вказаному на закладці «Продукція».

Надходження продукції з переробки

Надходження продукції з переробки на склад відображається документом «Надходження з переробки» (меню «Виробництво» — «Надходження з переробки») на закладці «Продукція». Аналогічно надходженню на склад продукції, виготовленої власними силами, надходження на склад продукції, виготовленої переробником, фіксується в планових цінах. Фактична вартість розраховується при закритті місяця.

Повернення матеріалів, не використаних при переробці

Для відображення надходження сировини, не використаної при переробці і поверненої організації, призначена закладка «Повернуті матеріали» документа «Надходження з переробки» (меню «Виробництво» — «Надходження з переробки»).

100