Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
384
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

У табличну частину закладки «Основні засоби» вводяться відомості про основні засоби вибраної організації і вибраного підрозділу. Відомості можуть бути заповнені автоматично за даними обліку (кнопкою «Заповнити»). На закладці «Додатково» вводяться відомості про причини проведення інвентаризації, а також про членів інвентаризаційної комісії.

Здокумента «Інвентаризація ОЗ» можна роздрукувати наступні друкарські форми:

наказ про проведення інвентаризації;

інвентаризаційний опис;

звірювальна відомість;

інвентарний список основних засобів (форма ОЗ-9).

Дані документа «Інвентаризація ОЗ» в бухгалтерському і податковому обліку не відображаються, але за наслідками інвентаризації можливе проведення наступних операцій:

Введення в експлуатацію основних засобів, по яких в результаті інвентаризації виявлений надлишок. Такі основні засоби за правилами бухгалтерського обліку підлягають оприбутковуванню за поточною ринковою вартістю і віднесенням на фінансові результати організацій як інші доходи. Для цього необхідно використовувати документ «Введення в експлуатацію ОЗ» з видом операції «за наслідками інвентаризації».

Списання основних засобів, по яких в результаті інвентаризації виявлена нестача. Вартість списуваних основних засобів відноситься на винних осіб. Якщо такі не встановлені або в стягненні з них відмовлено судом, вартість таких основних засобів списується на витрати виробництва і періоду. Для цього слід скористатися документом «Списання ОЗ».

Зміна місцезнаходження основних засобів, по яких в результаті інвентаризації виявлена нестача в одному підрозділі і надлишок в іншому. Для цього потрібно використовувати документ «Переміщення ОЗ».

Нематеріальні активи

До нематеріальних активів (НМА) можуть бути віднесені наступні об'єкти:

права користування природними ресурсами;

права користування майном;

права на комерційні позначення;

права на об'єкти промислової власності;

авторське право та суміжні з ним права;

інші нематеріальні активи.

Для цілей співставності з МСБО в типовій конфігурації НМА діляться на такі види:

патенти і інші права;

програмне забезпечення;

інші нематеріальні активи.

Відомості про об’єкти НМА зберігаються в довіднику «Нематеріальні активи». У типовій конфігурації підтримується бухгалтерський і податковий облік НМА. Для цілей податкового обліку призначені наступні рахунки податкового плану рахунків:

НАП «Первісна вартість НМА»

НАА «Амортизація НМА»

НАН «НМА, не прийняті до обліку».

Надходження нематеріальних активів

Первинна вартість НМА визначається на рахунку 1541 «Придбання нематеріальних активів» як сума покупної вартості об'єкту і додаткових витрат на його придбання. Облік витрат на придбання НМА відображається за допомогою документа «Надходження НМА» (меню «НМА» — «Надходження НМА»).

Введення в експлуатацію НМА відображається в обліку після того, як всі витрати, пов'язані з придбанням даного об'єкту, відображені в обліку. Дана операція оформляється документом «Прийняття до обліку НМА» (меню «НМА» — «Прийняття до обліку НМА»).

83

При проведенні документа «Прийняття до обліку НМА» формуються проводки по списанню первісної вартості об’єкту з кредиту рахунку обліку капітальних вкладень в нематеріальні активи в дебет рахунків обліку НМА.

Таким чином, при введенні в експлуатацію об'єкту НМА визначається його первісна вартість, а також деякі інші параметри:

первісна вартість об'єкту;

термін корисного використання НМА;

спосіб нарахування амортизації;

спосіб відображення витрат по нарахованій амортизації;

рахунок обліку нарахованої амортизації;

матеріально-відповідальна особа;

підрозділ.

Для НМА ведеться облік по матеріально-відповідальних особах і підрозділах, за якими вони закріплені. Ці параметри обліку можуть мінятися, наприклад, при звільненні матеріально-відповідальної особи і призначенні нової, при переміщенні нематеріальних активів між підрозділами. Для відображення таких змін служить документ «Переміщення НМА».

Нарахування амортизації нематеріальних активів

Для цілей бухгалтерського обліку передбачені наступні методи нарахування амортизації НМА:

кумулятивний (суми чисел років)

виробничий (пропорційно об’єму продукції);

прямолінійний;

зменшення залишкової вартості;

прискореного зменшення залишкової вартості.

Якщо амортизація нараховується виробничим методом, то заздалегідь слід вказати об'єм продукції, виробленої в поточному місяці. Для цього використовується документ «Виробіток НМА» (меню «НМА» — «Параметри амортизації» — «Виробіток для розрахунку амортизації НМА»).

Витрати по амортизації НМА можуть бути розподілені по декількох рахунках і статтях витрат. У довіднику способів відображення витрат по амортизації ведеться список можливих способів віднесення амортизаційних відрахувань на витрати. Наприклад, можна визначити спосіб, при якому сума амортизації розподілятиметься між декількома підрозділами в певній пропорції.

Спосіб відображення витрат по амортизації, визначений у момент введення об'єкту в експлуатацію, може бути змінений протягом терміну корисного використання об'єкту. Для реєстрації даної зміни в типовій конфігурації призначений документ «Зміна способу відображення витрат по амортизації НМА».

Розрахунок амортизації нематеріальних активів в податковому обліку ведеться тільки по прямолінійному методу, при цьому термін корисного використання може відрізнятися від бухгалтерського. Стаття податкової декларації, по якій нараховується амортизація нематеріального активу єдина і задається в параметрах податкового обліку.

У конфігурації передбачена можливість враховувати нематеріальний актив, як ОЗ в податковому обліку. Для цього необхідно при ухваленні до обліку встановити відповідну ознаку на закладці «Податковий облік» і вказати податкову групу ОЗ. При цьому ведення обліку по такій податковій групі ОЗ не повинно бути пооб’єктним.

Розрахунок суми амортизації по бухгалтерському і податковому обліку проводиться автоматично при проведенні документа «Завершення періоду». Сума, розрахована для кожного об'єкту обліку, списується з кредиту рахунку обліку нарахованої амортизації в дебет рахунків, визначуваних вибраним способом відображення витрат по амортизації.

Модернізація нематеріальних активів

84

Модернізація нематеріального активу може спричинити зміну його вартісних, амортизаційних і інших показників. Вона відображається документом «Модернізація НМА» (меню «НМА» — «Модернізація НМА»).

У шапці документа в полі «Об'єкт» вказується об’єкт будівництва, на якому накопичена сума витрат по модернізації. Витрати на об'єктах будівництва накопичуються на рахунку 1542 «Виготовлення нематеріальних активів». На закладці «Бухгалтерський і податковий облік» необхідно вказати цей рахунок. У табличній частині документа на закладці «Нематеріальні активи» указується перелік НМА, що модернізуються. Накопичена сума модернізації буде списана з об'єкту будівництва й рівномірно віднесена на вартість нематеріальних активів, перерахованих в табличній частині.

При модернізації можуть бути змінені параметри обліку нематеріальних активів, наприклад, збільшено термін експлуатації основного засобу. При модернізації встановлюються нові параметри для розрахунку амортизації.

Вибуття нематеріальних активів

У разі припинення використання НМА його вартість і нарахована амортизація НМА підлягають списанню. Для віддзеркалення даної операції призначений документ «Списання НМА» (меню «НМА» — «Списання НМА»), при проведенні якого формуються відповідні бухгалтерські проводки. Залишкова вартість об'єкту відноситься до інших витрат, а точніше - до витрат на списання необоротних активів. Конкретний рахунок обліку витрат на списання залишкової вартості може бути змінений у формі документа.

При проведенні по податковому обліку також проводиться нарахування амортизації за останній місяць використання і списання залишкової вартості. При цьому залишкова вартість відображається у складі валових витрат по статті, вказаній в шапці документа.

При вибутті НМА, що пов'язане з передачею права його використання іншої організації, застосовується документ конфігурації «Передача НМА» (меню «НМА» — «Передача НМА»).

Інвентаризація нематеріальних активів

Мета інвентаризації нематеріальних активів полягає у виявленні фактичної наявності нематеріальних активів і перевірці відповідності даних бухгалтерського обліку по кількості і вартості нематеріальних активів фактичній наявності таких об'єктів в кількісному і вартісному вираженні.

Для введення в інформаційну базу даних по інвентаризації призначений документ «Інвентаризація НМА» (Меню «НМА» — «Інвентаризація НМА»).

У табличну частину закладки «Нематеріальні активи» вводяться відомості про НМА вибраної організації і вибраного підрозділу. Відомості можуть бути заповнені автоматично за даними обліку (кнопкою «Заповнити»). На закладці «Комісія» вводяться відомості про членів інвентаризаційної комісії.

З документа «Інвентаризація НМА» можна роздрукувати інвентарний опис НМА (форма НА-4).

Дані документа «Інвентаризація НМА» в бухгалтерському і податковому обліку не відображаються, але за наслідками інвентаризації можливе проведення операції зміни місцезнаходження нематеріальних активів, по яких в результаті інвентаризації виявлена нестача в одному підрозділі і надлишок в іншому. Для цього потрібно використати документ «Переміщення НМА».

Малоцінні активи

Під малоцінними активами в конфігурації розуміються, малоцінні необоротні матеріальні активи, МШП, а також бібліотечні фонди. Відомості про малоцінні активи зберігаються в довідниках «Номенклатура» і підлеглому йому «Призначення використання» (меню «ОЗ» — «Малоцінні активи»).

Упризначенні використання указується вид малоцінного активу:

малоцінний швидкозношуваний предмет;

85

малоцінний необоротний матеріальний актив;

бібліотечні фонди.

Відповідно виду малоцінного активу вибираються рахунок передачі, по якому враховуватиметься актив в експлуатації і рахунок амортизації (для необоротних активів). У призначенні використання активу вибираються спосіб відображення витрат по амортизації (погашення вартості для МШП) і його податкове призначення.

Для можливості ведення кількісного обліку малоцінних необоротних активів в конфігурації введені наступні субрахунки:

1122 «Малоцінні необоротні матеріальні активи (кількісно)» — для необоротних матеріальних активів

1112 «Бібліотечні фонди (кількісно)» — для бібліотечних фондів.

Уподатковому обліку малоцінні активи (вартістю до 1000 грн.) враховуються як запаси.

Передача в експлуатацію

Передача в експлуатацію малоцінних активів здійснюється документом «Передача малоцінних активів в експлуатацію» (меню «ОЗ» — «Малоцінні активи» — «Передача малоцінних активів в експлуатацію»). При передачі указується підрозділ в яке передаються активи і матеріально-відповідальні особи, яким передаються активи, а також призначення використання. Проводки формуються згідно до призначення використання. Всі малоцінні активи в експлуатації враховуються на забалансовому рахунку МЦ «Малоцінні активи в експлуатації», в розрізі працівників, призначення використання і партії малоцінних активів в експлуатації. По власникові призначення використання визначається номенклатура, а по партії малоцінних активів дата передачі в експлуатацію (дата документа) і підрозділ в якому знаходиться актив в експлуатації.

Для введення початкових залишків малоцінних активів в експлуатації використовується документ «Введення початкових залишків малоцінних активів в експлуатації» (меню «ОЗ»

— «Малоцінні активи» — «Введення початкових залишків малоцінних активів в експлуатації»).

Партія малоцінних активів в експлуатації (ручний облік)

В деяких випадках може потрібно відобразити передачу малоцінних активів в експлуатацію ручними операціями (наприклад, для введення початкових залишків). В цьому випадку як партія малоцінних активів в експлуатації слід використовувати документ «Партія малоцінних активів в експлуатації (ручний облік)».

Документи «Партія малоцінних активів в експлуатації (ручний облік)» доступні з меню «Операції» — «Документи...» або «Малоцінні активи» — «Партія малоцінних активів в експлуатації (ручний облік)», але їх зручніше створювати в процесі введення ручних проводок як нові значення субконто.»

Переміщення в експлуатації

Малоцінні активи можна переміщати між працівниками в експлуатації в межах підрозділу за допомогою документа «Переміщення малоцінних активів в експлуатації». При цьому є можливість вказати нове призначення використання активу, але воно не повинне відрізнятися видом малоцінного активу від старого призначення.

Списання з експлуатації

У міру повного зносу або за фактом псування малоцінні активи можуть бути списані з експлуатації. Для цього використовується документ «Списання малоцінних активів з експлуатації».

Списання з експлуатації малоцінних активів здійснюється документом «Списання малоцінних активів з експлуатації» (меню «ОЗ» — «Малоцінні активи» — «Списання малоцінних активів з експлуатації»). Активи списуються з рахунку МЦ «Малоцінні активи в експлуатації», для необоротних активів здійснюються проводки по погашенню амортизації.

Хід роботи.

Для закріплення матеріалів даної теми студент повинен виконати наступне завдання:

86

1. Сформувати та роздрукувати документи по придбанню:

а) основного засобу (виробничий метод нарахування амортизації); б) нематеріального активу (прямолінійний метод нарахування амортизації)

в) малоцінного необоротного матеріального активу (нарахування 100% зносу в місяці введення в експлуатацію);

г) малоцінного швидкозношуваного предмету.

2.Сформувати та роздрукувати документи (акти) по введенню в експлуатацію необоротних активів та МШП.

3.Провести нарахування амортизації необоротних активів.

4.Роздрукувати відомість по нарахуванню амортизації основних засобів в бухгалтерському обліку («ОЗ» - «Відомість нарахування ОЗ за період (бухгалтерський облік)».).

5.Крім того студент повинен роздрукувати оборотно-сальдову відомість за період здійснення господарських операцій.

Типові питання, які виносяться на захист лабораторної роботи:

1.Що таке необоротні активи, що до них належить?

2.Які є шляхи надходження необоротних активів на підприємство?

3.Які документи використовуються для обліку необоротних активів?

4.Опишіть процес нарахування амортизації в бухгалтерському обліку. Які є методи амортизації необоротних активів?

5.Що таке інвентаризація? Порядок проведення інвентаризації. Документальне оформлення результатів інвентаризації.

87