Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать

Вступ

  1. Банківські і касові операції ФГ «Едем 9

  2. Організація розрахунків ФГ «Едем» з постачальниками, покупцями,

Бюджетом 12

  1. Взаємодія даного підприємства з соціальними і пенсійним фондами. 14

  2. Страхування основного виду діяльності 16

  3. Характеристика грошових надходжень і витрат ФГ «Едем» 17

  4. Фінансові результати господарства за їх видами. 19

  5. Нормування власних оборотних активів ФГ «Едем» 21

  6. Кредитоспроможність і рух коштів основної діяльності ФГ

«Едем». 24

  1. Соціально-побутових витрати і капітальні вкладення господарства 27

  2. Фінансове планування ФГ «Едем» 29

  3. Оцінка фінансового стану господарства. З0

Характеристика розрахунку та сплати податків ФГ «Едем» 33

Висновок 38

Бібліщграфічний список 39

Вступ

Виробнича практика є продовженням навчального процесу в умовах виробництва. Вона є складовою частиною підготовки спеціаліста економічного профілю для агропромислового виробництва.

Завданням виробничої практики з закріплення отриманих теоретичних знань, набуття практичних навичок з обраного фаху.

Під час проходження практики студент знайомиться з організацією грошових засобів господарства, порядком розрахунків сільськогосподарських підприємств з постачальниками і покупцями, організацією соціального, пенсійного страхування та страхування майна, механізмом розрахунку фінансових результатів від реалізації продукції (робіт, послуг), порядком визначення фінансових результатів господарювання, організацією оборотних засобів агропідприємств, кредитування сільськогосподарських підприємств, фінансування капітальних вкладень, фінансового планування, порядком розрахунку та сплати податків і зборів. Тривалість практики - 4 тижні.

Під час проходження виробничої практики студенти набувають практичних навичок і певного досвіду з організації фінансової роботи на підприємствах агропромислового комплексу.

Під проходженні виробничої практики студенти знайомляться з нормативно-правовим забезпеченням виробничо-господарської та управлінської діяльності, вивчають Статут агропідприємства. аналізують стан дотримання чинного законодавства з боку керівників і спеціалістів процесі виконання ними службових обов'язків, договірної дисципліни, визначають рівень відповідності організаційно-правової форми господарювання до вимог ринкового регулювання та чинного законодавства.

1. Банківські і касові операції фг «Едем»

Згідно чинного законодавства всі суб'єкти підприємницької діяльності зобов’язані зберігати наявні в них грошові кошти на рахунках в банку. За рахунок цих коштів вони проводять розрахунки з постачальниками і підрядчиками, фінансово-кредитними установами, бюджетом і цільовими фондами. Отже з вище сказаного, робота суб’єктів підприємницької діяльності з установи банку починається з відкриття їм розрахункового рахунку в банку. Банки відкривають рахунки зареєстрованим в установленому чинним законодавством порядку юридичним особам - суб’єктам підприємницької діяльності, іншим організаціям та установам незалежно від форм власності, фізичним особам згідно з інструкцією № 3 «Про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валютах», затвердженою постановою Правління НБ України від 27. 05. 1996 р. Дане, фермерське господарство «Едем», має два розрахункових рахунки, у «Надрабанку» і «Ощадбанку», також має відкриті валютні рахунки в цих банках і дотаційний рахунок в «Надарабанку».

Для відкриття поточних рахунків в національній валюті, ФГ «Едем» подала такі основні документи цим банкам:

  1. заява на відкриття рахунку встановленого зразка, яка підписується керівником підприємства;

  2. копія статуту чи положення, засвідчене нотаріально, крім цього представити договори оренди;

  3. картка із зразками підписів бухгалтера підприємства. Картка подається в установу банку у двох примірниках. Додаткові примірники можуть вимагатися від власників рахунку, що мають у цій установі банку більше одного рахунку. При цьому додаткові примірники засвідчуються головним бухгалтером установи банку;

  4. копія свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади або іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію, засвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

  5. копія рішення про створення чи реорганізацію підприємства того органу, якому надано таке право чинним законодавством;

  6. копії документів, що підтверджують взяття підприємства на податковий облік та на облік в Пенсійному фонді та фондах соціального страхування.

За наявності декількох розрахункових (поточних) рахунків їх власник протягом трьох робочих днів з дня відкриття визначає один з них, як основний і повідомляє його номер податковому органу за місцем реєстрації та банкам, в яких відкрито додаткові рахунки в національній та іноземній валютах.

З розрахункового рахунку проводяться; платежі за одержані від інших підприємств та організацій товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги, платежі із зобов’язань перед Державним бюджетом, перерахування внесків Пенсійному фонду та органам соціального страхування, страхові платежі із страхування майна, погашення заборгованості із банківських позик.

Всі операції по руху коштів на рахунках в банках здійснюються на підставі розрахункових документів. ФГ «Едем» серед багатьох видів безготівкових видів розрахунків, використовує платіжне доручення і розрахункові чеки. Документи, що надходять до банку, дійсні лише при наявності підписів, ідентичні підписам у банківській картці. Якщо документи неправильно заповнені, не містять відповідного реквізиту, містять виправлення, то банк не має права приймати цей документ до виконання.

Платіжне доручення - розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника про списання зі свого рахунку зазначеної суми коштів та її перерахування на рахунок одержувача (Дод. 1), Платіжне доручення виписується власником рахунка. Перший примірник повинен мати відповідні підписи та відбиток печатки . Для проведення розрахунків за допомогою платіжного доручення їх треба подати до банку у двох екземплярах (міжбанківських розрахунках) і трьох (одно банківських). Доручення приймаються до виконання банком протягом 10 календарних днів з дня виписки. День заповнення доручення не враховується.

Доручення застосовуються в розрахунках за платежами товарного і не товарного характеру. Розрахунки за допомогою платіжних доручень значно спрощують оформлення операцій як у підприємств, так і у банку. Постачальник виписує рахунок і представляє його покупцю. Покупець перевіряє його і виписує платіжне доручення, яке здає в банк. Банки приймають до виконання доручення від платників тільки в межах наявних коштів на їх рахунках.

Розрахунковий чек - це письмове доручення власника рахунка установі банку, про гарантоване перерахування вказаної в ньому суми грошових засобів, із його рахунка на рахунок пред’явника цього чека (Дод. 2).

Бланки чеків та чекові книжки виготовляються за зразком, затвердженим Національним банком України. Для одержання чекових книжок їх клієнт подає в обслуговуюче відділення банку заяву спеціальної форми. Крім заяви, для одержання лімітованої чекової книжки виписується платіжне доручення для перерахування відповідної суми коштів із розрахункового (поточного) або інших рахунків на рахунок «Лімітовані чекові книжки». Строк дії чекової книжки - 1 рік, а розрахункового чека - З місяці. Розрахунки за допомогою чеків застосовуються при розрахунках за одержані товари і надані послуги. Ніякі виправлення у тексті чеку недопустимі, так як вони роблять чек недійсним. Розписка в отриманні чеку відображається власником рахунка на корінці чека. Корінці сплачених та зіпсованих чеків, а також самі чеки повинні зберігатися не менше трьох років. Правильність використання чека контролюється головним бухгалтером, про що робиться відмітка на його корінці. Зіпсовані чеки із чекової книжки не вириваються. [5; с. 140-142]

Якщо в чековій книжці залишаються невикористані чеки, господарство може одержати додатковий ліміт в такому ж порядку, який існує для одержання початкового ліміту. Якщо чеки використані, а ліміт не вичерпаний, то власнику чекової книжки на залишок ліміту може бути видана нова чекова книжка.

Банк реєструє всі здійснені операції по руху коштів на рахунку у виписці банку (Дод. 3) з рахунку, до якої додаються підтверджувальні документи. Загальновстановленої форми виписки немає (кожен банк вибирає зручну для нього форму), але вона повинна містити: дату, номери рахунків дебітора та кредитора, коди операції, суми. Виписки банк подає підприємству у міру руху коштів на рахунках. При отриманні виписки робить її котировку, тобто нумерує, перевіряє наявність первинних документів та відповідність суми у виписці сумам, зазначеним в цих документах, проставляє кореспонденцію рахунків. При опрацюванні виписки бухгалтер повинен знати, що банк, зберігає кошти підприємства на рахунках, вважає себе його боржником. Тобто в банку на суму коштів, що зберігаються на рахунку, виникає кредиторська заборгованість. Тому залишок коштів та їх надходження банк записує по кредиту (збільшення кредиторської заборгованості), а списання, видачу котів - по дебету. Тому у виписці за дебетом відображається списання коштів з рахунку і відповідно за кредитом їх надходження на рахунок. На полях перевіреної виписки проставляються коди кореспондуючих рахунків. Дані з виписки банку переносяться в реєстри (Дод. 4), потім в Головну книгу рахунків та у форми фінансової звітності.

Основним нормативним актом, що регулює правила ведення розрахунків готівковою, є Положення про ведення касових операції у національній валюті в Україні, яке прийнято Постановою Правління НБУ від 15 грудня 2004 р. № 637.

Видача готівки з каси підприємства проводиться за видатковим касовим ордером (Дод. 5). Документ на видачу грошей має бути підписаний керівником і головним бухгалтером підприємства або особами, ними уповноваженими. Видачу грошей касир проводить тільки особі, вказаній у видатковому документі. Якщо видача грошей проводиться за дорученням, оформленим у встановленому порядку, в тексті ордера після прізвища, ім’я та по батькові одержувача грошей бухгалтер вказує прізвище, ім’я та по батькові особи, якій доручено одержання грошей. Якщо видача грошей проводиться за відомістю, перед розпискою в одержанні грошей касир робить надпис: «За дорученням». Доручення залишається у касира і долучається до видаткового касового ордера або відомості.

Прибуткові та видаткові касові ордери до передачі їх в касу реєструються бухгалтерією в Журналах реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів. Видаткові касові ордери, що оформлені на основі платіжних відомостей, реєструються після видачі грошей.

Усі надходження і видачі готівки в національній валюті підприємства реєструють відразу у касовій книзі (Дод. 6). Вона повинна бути пронумерована, прошита і опечатана сургучем або мастиковою печаткою. Кількість сторінок у касовій книзі засвідчується підписом керівника і головного бухгалтера підприємства. Підставою для записів в касову книгу є тільки належно оформлені прибуткові і видаткові касові ордери, але оскільки в підприємстві рух коштів відбувається не кожен день, то касир заповнює касову книгу при наявності видаткових і прибуткових касових ордерів. Записи в касовій книзі робляться в двох примірниках через копіювальний папір кульковою ручкою. Другі примірники сторінок (відривні) є звітом касира. Обидва примірники мають одинакові номери. Щоденно наприкінці робочого дня касир підводить підсумки за день, виводить залишок грошей в касі та передає в бухгалтерію звіт разом з прибутковими і видатковими ордерами під розписку в касовій книзі. Підчистки та необумовлені виправлення в касовій книзі забороняються. Зроблені виправлення засвідчуються підписом касира і головного бухгалтера.

Усі підприємства, які здійснюють операції з готівкою в національній валюті, можуть тримати в своїй касі на кінець дня готівку в межах встановлених лімітів. Порядок встановлення лімітів залишку готівки в касі регулюється Інструкцією НБУ № 4 «Про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України», затвердженою постановою Правління НБУ від 19. 02. 2001 р. № 69. ФГ «Едем» не має встановленого ліміту залишку готівки в касі, а використовує такий спосіб використання готівки в касі, який був узгоджений керівником і головним бухгалтером, при якому коли кошти надійшли в касу, касир разом з головним бухгалтером, узгоджують їх використання на потреби підприємства і намагаються їх використати у повному розмірі, щоб на кінець дня їх залишок був «нульовим», а при неможливості використати всю суму, залишок цієї суму, касир здає в банк.

За перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касі встановлені фінансові санкції в двохкратному розмірі суми виявленої понадлімітної готівки за колений день перевищення. [8; с. 207-209]

Господарства мають право здійснювати розрахунки між собою, а також з фізичними особами у готівковій формі в межах дозволених законодавством розмірів. В даний час сума розрахунків готівкою між підприємствами усіх форм власності не повинна перевищувати 10 тис. грн. протягом одного робочого дня за одним або декількома платіжними документами. Касир може видавати фізичній особи грошову суму під звіт не більше 10 тис. грн. протягом одного робочого дня. Платежі одного підприємства іншому понад встановлену граничну суму здійснюються виключно у безготівковому порядку.

За не оприбуткування або неповне оприбуткування готівки в касу, встановлюється фінансова санкція в п’ятикратному розмірі не оприбуткованих сум з наступною передачею матеріалів у слідчі органи.

Для передачі готівки із каси до банку касиром підприємства оформляється вручну «Об’ява про внесення готівки». Відразу після здачі грошей у банк касиру підприємства видається на руки середня частина об’яви про внесення готівки (квитанція, Додаток 1), яка містить відмітки банку про зарахування внесків коштів на поточний рахунок.

Готівка, що одержана з установ банків, має витрачатися на ті цілі, на які вона отримана. За використання отриманих в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням, встановлюється фінансова санкція в розмірі витраченої не за цільовим призначенням суми.

Видача готівки у під звіт проводиться з каси підприємства за умови повного звіту конкретної підзвітної особи, за раніше виданими у підзвіт сумами. Особи, які одержали готівку у під звіт (в т. ч. на відрядження), зобов’язані подати до підприємства звіт про витрачені суми. Готівка видана у підзвіт, але не витрачена, має бути повернута до каси підприємства не пізніше 1 робочого дня після її видачі на закупівлю товарно-матеріальних цінностей (на закупівлю сільськогосподарської продукції - не пізніше 10 робочих днів), а після закінчення відрядження, не пізніше 3 робочих днів з дня видачі її у підзвіт. За перевищення встановлених термінів використання виданої у під звіт суми, а також видача готівкових коштів підзвіт без повного звіту про раніше видані кошти, накладається фінансова санкція в розмірі 25 % виданих у під звіт суми.