Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать

2.0Рганізація розрахунків фг «Едем» з постачальниками, покупцями, бюджетом.

Взаємодія фермерське господарство «Едем» з постачальниками і покупцями здійснюється на основі договорів. На даний час підприємство укладає господарські договори з багатьма споживачами і постачальниками, з метою забезпечення своєї діяльності і одержання прибутку.

У господарському договорі поєднуються як загальні ознаки, властиві цивільно- правовому договору, так і особливі риси. Такими особливостями є:

  1. суб'єктами цього договору є юридичні або фізичні особи, зареєстровані у встановленому порядку, як суб'єкти підприємницької діяльності;

  2. зміст господарського договору становлять умови, за якими передаються товари, виконуються роботи або надаються послуги з метою здійснення підприємницької діяльності або для інших цілей, не пов'язаних з особистим (сімейним, домашнім) споживанням;

  3. для деяких видів господарських договорів, зокрема зовнішньоекономічних контрактів або біржових угод, може встановлюватися окремий порядок їх укладення (підписання), обліку та реєстрації;

  4. певними особливостями можуть характеризуватися порядок виконання або умови відповідальності сторін за господарським договором (наприклад, відповідальність підприємця незалежно від його вини в порушенні зобов'язання).

Будь-який договір укладається внаслідок взаємної згоди сторін, тобто лише після досягнення угоди, збігу волевиявлення сторін виникають їх взаємні права й обов'язки. Більшість договорів даного підприємства, що їх застосовують при здійсненні господарської діяльності, належать до двосторонніх, тому кожна із сторін, будучи наділеною правами та обов'язками, щодо одних дій виступає як боржник, щодо інших - як кредитор. Особливістю господарських договорів є те, що при їх укладанні застосовуються певні техніко-юридичні процедури, тобто порядок висловлення пропозиції укласти договір (оферти) та прийняття її (акцепту) значною мірою формалізований.

Підприємство на початок року укладає строкові договори з постійними сталими постачальниками і покупцями, який набуває чинності в день підписання його обома сторонами і дії до повного виконання сторонами своїх зобов’язань або до 31 грудня 2010 р., такими як: ТЗОВ «Гомін», ПП «Нікся», Лікарня ветмед, ТЗОВ «Слов. шлях», А^ЕБТІЮ1^ ПП «Еф. відг. тв. Захід», ФГ «Нива», ТЗОВ «Наша Україна» та іншими (Дод. 7). Окрім сталих підприємство шукає нових постачальників і споживачів з якими можна було підписати договір на вигідних умовах для двох сторін.

В договорі вказується зобов’язання сторін, предмет договору, якість, асортимент, строки та порядок постачання форс-мажорні обставини та інші умови, які сторони повинні дотримуватися для виконання договору, при порушенні яких виникає відповідальність з боку тої чи іншої сторони.

Фермерське господарство «Едем» у процесі своєї діяльності намагається знайти тих постачальників сировини і необхідних ресурсів, які б могли підприємство задовольнити у всіх потреби для виробничої діяльності, при цьому підприємство бере до уваги ціну і якість на сировину, яку пропонують постійні сталі постачальники або шукають нових. Ціни постачальників залежать від багатьох факторів виробництва і визначаються самими постачальниками під час переговорів. Ціни постачальників часткового регулюються, як державною ціновою політикою, так і конкуренцією збоку інших виробників. У договорах не вказана ціна одиниці продукції і к-сть її поставки, вона вказується у видаткових накладних, при самому здійсненні купівлі-продажі сировини чи продукції.

При закупівлі сировини чи матеріалів у підприємств за договорами, господарство на договірній основі замовляє у того чи іншого підприємства, з якими були підписані договори чи укладеними упродовж поточного року, про поставку певної к-сті товарів і якщо дане підприємство, постачальник, може задовольнити пред’явлену потребу або на половину задовольнити, підприємство постачальник у даному разі виписує видаткову накладну (Дод. 8). В якій крім обов’язкових реквізитів про обидві сторони, вказується загальна к-сть товару, яку господарство замовило, ціна одиниці товару, в яку може бути включена ПДВ або вираховується окремо і загальна ціна сировини чи матеріалів. Видаткова накладна підписується двома сторонами і штампується печатками, оригінал залишається у покупця, а копія у постачальника. Головний бухгалтер веде реєстр усіх видаткових накладних кожного місяця, які були впродовж місяця, в якому вказується дата купівлі, назва організації, сума без ПДВ, ПДВ і сума з ПДВ і вкінці підводить баланс придбаних матеріалів за місяць. [2; с. 336]

При здійсненні продажу, підприємство, яке хоче здійснити купівлю певного товару, відправляє особу з дорученням (довіреністю, Дод. 9), яку підписує і штампує печаткою керівник. В доручені вказана к-сть товару, яку бажає придбати дане підприємство і вказується термін дії доручення, тобто підприємство може водночас поставити всю продукцію споживачеві або окремими, рівними частина до закінчення терміну дії доручення. Доручена особа, яка вказана в доручені, отримує в свою чергу від ФГ «Едем» накладну про видачу всього обсягу товару, яка вказана в дорученні або частини замовлення, разом з податковою накладною про сплату ПДВ.

Головний бухгалтер на початку кожного виробничого року веде «Книгу розрахунків з організаціями» (Дод. 10). В цій книзі бухгалтер відображає всі організації з якими було підписані договори, в минуло і в наступному році, а також веде відповідну кореспонденцію. В дебеті цієї книги відображається заборгованість інших споживачів ФГ «Едем», а в кредиті заборгованість даного підприємства перед постачальниками. На січень в дебеті і кредиті відображається непогашена заборгованість даного підприємства перед постачальниками і заборгованість споживачів, яка залишилася в минулому році. В даній книзі вписуються місячні надходження сировини, які підприємство не оплатило, і поставки неоплаченої продукції. В кінці кожного місяця підводиться загальний баланс по дебету і кредиту, який показує, що ФГ «Едем» за січень і за березень має більше боргове зобов’язання серед постачальниками, ніж серед споживачі. На кожен місяць відкривається новий лист і заборгованість з попередніх місяців переносять на дебет і кредит відповідно.

Договірні зобов'язання сторони повинні виконувати добровільно, добросовісно, належним чином і в установлені строки. У разі порушення цих вимог до винної сторони можуть бути застосовані загальні заходи примусового впливу.