Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать

9. Соціально-побутових витрати і капітальні вкладення господарства.

До витрат на утримання соціально-побутових потреб населеного пункту відносять витрати на утримання житлово-комунального господарства, утримання дитячих дошкільних закладів, будинків культури, клубів та інших закладів, що знаходяться на балансі господарства.

Витрати підприємств побутового обслуговування, як правило, відшкодовуються за рахунок виручки від реалізації робіт і послуг даної сфери. Витрати на утримання дитячих дошкільних закладів покриваються за рахунок внесків родичів, що оплачують відповідні послуги. У випадку неповного покриття цих витрат оплатою за надані послуги, різниця покривається прибутком господарства. Витрати на утримання об’єктів культури та медичного обслуговування повністю покриваються за рахунок фінансових результатів господарюючих суб’єктів.

Під капітальними вкладеннями розуміють витрати на створення нових, реконструкцію і переозброєння діючих виробничих і невиробничих основних фондів та нематеріальних активів. До капітальних вкладень відносяться: витрати на зведення будівель, споруд та інших об’єктів інвентарного характеру; вартість придбання обладнання та інвентарю, що входять в кошторис будівництва та витрати на їх монтаж та введення в експлуатацію; витрати на придбання машин і обладнання, що не входять до кошторисів будівництва; витрати на проектно-пошукові роботи; витрати на відведення земельних ділянок під будівництво; витрати на технічний нагляд за будівництвом; інші витрати, що не відносяться до будівельно-монтажних робіт передбачені зведеним кошторисом будівництва.

Основні виробничі фонди в процесі експлуатації зазнають фізичного зносу і втрачають свої експлуатаційні якості. У зв'язку з цим ремонт основних виробничих фондів є необхідною умовою виробничого процесу. Від своєчасності та якості ремонту залежить ефективність використання основних виробничих фондів на підприємстві.

Своєчасний ремонт основних виробничих фондів запобігає передчасному їх зносу та вибуттю, продовжує строк служби, підвищує виробничу потужність та скорочує потребу в нових капітальних вкладеннях.

Поточний ремонт здійснюється для забезпечення роботи основних виробничих фондів, усуненням окремих поломок і заміни або поновлення їхніх окремих частин.

Середній ремонт провадиться для часткового поновлення основних фондів із заміною деталей, вузлів обмеженої номенклатури, визначається технічною документацією і проводиться без повного розбирання об’єкта, що ремонтується.

Капітальний ремонт машин, устаткувань провадиться для відновлення їх виробничого ресурсу. При цьому здійснюється, як правило, повне розбирання машини або верстата, виявлення дефектів, контроль технічного стану, власне ремонт, складання устаткування після ремонту, його регулювання та випробування. Проводиться такий ремонт з метою відновлення робочого ресурсу та покращання експлуатаційних показників об’єкта, що ремонтується.

Фінансування капітального ремонту на підприємстві здійснюється згідно з планом капітального ремонту. План складають на підставі кошторисно-фінансових розрахунків щодо ремонту окремих об'єктів з урахуванням чинних норм, цін, тарифів. Затверджує план керівник підприємства.

До складу витрат на капітальний ремонт включають проектно - кошторисні витрати; оплату ремонтних робіт; вартість придбання нових деталей, вузлів, агрегатів; вартість заміни зношених конструкцій і деталей у будівлях і спорудах.[1; с.189]

Під час розбирання об'єктів, що підлягають ремонту, можуть виявитися придатні, для подальшого використання матеріали, запасні частини тощо. Вони оприбутковуються, оцінюються, відображаються в обліку і в подальшому можуть бути реалізовані або використані в процесі ремонту основних виробничих фондів. Отримані при цьому кошти є джерелом фінансування ремонту основних виробничих фондів.

Ремонт основних невиробничих фондів фінансується за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, а також інших джерел, за рахунок яких фінансується поточне утримання зазначених основних фондів.

Специфічним видом капітальних вкладень є витрати на формування основного стада продуктивної і робочої худоби сільськогосподарських підприємств.

Формування основного стада здійснюється за рахунок:

  1. переведення молодняка, що вирощений у господарстві

  2. придбання племінної худоби на стороні

Всі витрати, що пов'язані з формуванням основного стада, відносять до капітальних вкладень. Однак у плани капітальних вкладень їх не включають. До витрат на формування основного стада худоби відносять вартість молодняку, вирощеного в господарстві і переведеного в основне стадо, вартість придбаної племінної худоби, витрати на доставку в господарство придбаної худоби.

Джерелами покриття витрат по формуванню основного стада сільськогосподарських тварин є:

  1. виручка від вибракування і продажу худоби основного стада;

  2. амортизаційні відрахування по робочій худобі;

  3. чистий прибуток.