Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать
  1. Характеристика грошових надходжень і витрат фг «Едем».

В даний час формування грошових надходжень в фермерське гоподарстві «Едем» відбувається в основному за рахунок внутрішніх джерел. Внутрішні грошові надходження поділяються на такі групи: виручка від реалізації продукції; виручка від іншої реалізації; доходи від фінансово-інвестиційної діяльності; асигнування з бюджету.

Основна маса грошових надходжень підприємство отримує від реалізації продукції. Під реалізацією продукції розуміють кінцева стадія кругообігу коштів підприємства. Вона свідчить про завершення процесу виробництва та доведення продукції до споживача.

Обсяг реалізації продукції залежить від обсягів її виробництва та рівня товарності, в 2009 р, за підсумком року, ФГ «Едем» реалізувало 4316 ц свинини і 53 ц ягід .

ФГ «Едем» як і будь-яке підприємство, що працює на ринку, слід мати чітку цінову політику, під якою розуміють, діяльність підприємства, що спрямовується для досягнення мети за допомогою цін, від якості розроблення якої істотно залежать результати його діяльності. Саме ціни визначають структуру виробництва, рух матеріальних ресурсів, розподіл готової продукції, рівень прибутковості, а отже, життєздатність підприємства. Тому цінова політика має формуватись у нерозривному зв’язку зі стратегічною лінією розвитку підприємства, з усіма змінами, яких воно зазнає в жорстких умовах ринкових відносин. Актуальність вироблення цінової політики зумовлюється також і тим, що помилки при визначенні цін можуть виявлятись не одразу, а через деякий час, коли їхній негативний вплив перетвориться для підприємства на серйозну проблему. Як правило, вирізняють три основні завдання ціноутворення

  1. збільшення продажу

  2. отримання найбільшого прибутку;

  3. збереження існуючого становища.

У першому випадку підприємство орієнтується на високий обсяг реалізації або на збільшення частки продажу в порівнянні з конкурентами. Вибір такої мети зумовлюється, по-перше, прагненням до стабілізації доходів і встановленням контролю за ринком певних товарів, а, по-друге, істотним зменшенням собівартості продукції за рахунок збільшення обсягів реалізації.

Наступне завдання цінової політики передбачає отримання максимального прибутку або швидке надходження коштів через те, що підприємство відчуває невпевненість у своєму майбутньому. Ставлячи за мету збереження поточного стану, підприємство прагне не допустити падіння виробництва, уникнути несприятливих дій уряду, скоротити до мінімуму небажаний вплив конкуренції.

Як вище сказано на розмір виручки і обсяги продажу прямий вплив має ціна. Принципи встановлення цін і застосування їх в нашій державі регулюється Законом України «Про ціни і ціноутворення». При цьому державою встановлюються індикативні ціни тобто мінімальний і максимальний рівні цін. Необхідно відмітити, що ціни на сільськогосподарську продукцію мають тенденцію до зростання. Ріст цін на сільськогосподарську продукцію приводить до росту цін на продукти харчування, а це в свою чергу, через низький платоспроможний попит населення, спричиняє зниження обсягу реалізації. В результаті при встановлені цін, за основу береться собівартість продукції та розрахунковий прибуток. Тому важливим напрямком підвищення економічної ефективності сільськогосподарського виробництва є запровадження державних дотацій.

При встановленні цін на продукцію допоміжних виробництв необхідно враховувати, що виручкою потрібно відшкодувати затрати на виробництво продукції, а також те, що у виручці від реалізації повинен міститися прибуток, сума якого повинна бути достатньою для розвитку виробництва, відповідної галузі, матеріального стимулювання за підсумки господарської діяльності, оскільки за звітом «Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств» (Дод. 16). Допоміжним виробництвом, можна важати, вирощування ягідних культур, яке для підприємства у 2009 р. було збитковим. Дане господарство користується вільними цінами, тобто цінами, які склалися на ринку під впливом попиту і пропозиції та за домовленістю сторін, якщо ця договірна ціна зможе покрити витратити підприємства на виробництво продукції і отримати певний прибуток. Серед головного асортименту товарної продукції в фермерському господарстві «Едем» належне місце відводиться продукції тваринництва, а саме свинарству, від реалізації якого підприємство одержує найбільший прибуток. Дане господарство займається вирощуванням таких вагових категорій свиней, як 1,5 кг народжених поросят , 8 кг відлучених поросят, 25 кг поросят і 105 кг свиней. Оскільки дане господарство користається вільними, договірними, цінами, то стабільної ціни на продукції не має і коливань відбувались в таких межах:

  1. за 1 ц ягоди 535,7 - 545,6 грн.;

  2. з 1,5 кг народженого поросята - 110,23-115,6 гри.;

  3. за 8 кг відлученого поросята - 206,23-208,43 грн.;

  4. за 25 кг поросята - 363,71-364,44 грн.;

  5. за 105 кг свиню - 1172,07-1290,24 грн.

Як вище сказано в ціну входить прибуток, яке підприємство бажає одержати від реалізації і собівартість. Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з їх виробничої собівартості, яка була реалізована протягом звітного (планового) періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат. У виробничу собівартість входять витрати, яке підприємство несе для виробництва продукції. В даному господарстві до виробничих витрат входять витрати на корми, догляд, мінеральні добавки, ветпрепарати, обслуговування, нарахування на заробітну плату, амортизаційні відрахування тощо. Підприємство має використовувати свої виробничі ресурси в такому напрямку, щоб знизити собівартість одиниці продукції, що зробить цю продукцію більш привабливою для покупців і споживачів.[2; с. 115-116]

В процесі реалізації продукції, підприємство отримавши кошти здійснює розрахунок валового доходу від реалізованої продукції. Під валовим доходом розуміють створену живою працею і виражена в грошовій формі вартість, яка залишається після покриття спожитих у процесі виробництва затрат уречевленої праці (таб. 5.1).

Таблиця 5.1

Розрахунок валового доходу від реалізованої продукції, 2009 р.

Показник

Сума

Дохід від реалізації продукції, тис. грн.

11409,3

ПДВ, тис. грн.

1901,5

Собівартість реалізованої продукції, тис. грн.

8111,4

Валовий дохід, тис. грн.

1396,4

Відрахувавши від доходу витрати на виробництво підприємство може розрахувати чистий дохід. Чистий доход це - частина вартості продукту, яка залишилася після від шкодування затрат живої і уречевленої праці. Отже чистий доход є додатковий продукт, тобто валовий доход за вирахуванням із нього оплати праці з відрахуваннями (таб. 5.2).

Таблиця 5.2

Розрахунок чистого доходу віл реалізації продукції, 2009 р.

Показник

Сума

Валовий дохід, тис. грн.

1396,4

Оплата праці з відрахуваннями в централізовані державні фонди, тис. грн.

495,7

Чистий дохід, тис. грн.

900,7