Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать

11. Оцінка фінансового стану господарства.

В оцінці платоспроможності виражається можливість підприємства оплатити свої боргові зобов’язання за рахунок наявних ліквідних оборотних активів. До таких активів відносяться грошові кошти, готова продукція, виробничі запаси, дебіторська заборгованість тощо. Ці активи називаються ліквідними тому, що їх можна відносно швидко продати і за отримані грошові кошти погасити наявні боргові зобов’язання.

За часом перетворення оборотних активів в грошові кошти, що необхідні для погашення короткотермінової заборгованості розрізняють коефіцієнти: абсолютної платоспроможності; поточної платоспроможності; загальної платоспроможності (таб. 11.1).

Таблиця 11.1

Динаміка показників платоспроможності

Показник

На початок року

На кінець року

Відхилення (+, -)

Коефіцієнт абсолютної платоспроможності

0,0

0,03

0,03

Коефіцієнт поточної платоспроможності

3,07

4,46

1,39

Коефіцієнт загальної платоспроможності

5,74

6,34

0,6

З даної таблиці, ми спостерігаємо, що коефіцієнту абсолютної платоспроможності, показує незадовільний стан ліквідності підприємства по найбільш ліквідних активам, як на початок року, так і на кінець. Коефіцієнт поточної платоспроможності є задовільним в обох періодах. Коефіцієнт загальної платоспроможності в обох періодах є також задовільним. На початку року з кінцем року загальна платоспроможності зросла з 5,74 до 6,34, це свідчить про те, що підприємство за рахунок грошових коштів може повністю погасити усі короткострокові зобов’язання.

Фінансова стійкість підприємства характеризується: достатньою фінансовою забезпеченістю безперервності основних видів діяльності; фінансовою незалежністю від зовнішніх джерел фінансування; здатністю маневрувати власними коштами, достатнім забезпеченням матеріальних оборотних активів власними джерелами покриття, станом виробничого потенціалу. Аналіз фінансової стійкості підприємства має на меті об’єктивний аналіз фінансової стабільності і незалежності в напрямку відповідності джерел коштів для формування запасів і затрат.

Фінансова стійкість підприємства характеризується такими коефіцієнтами: незалежності (фінансової автономії), маневреності власного капіталу і довгостроковості залучення позикових коштів (таб. 11.2).

Таблиця 11.2

Розрахунок показників фінансової стійкості

Показник

На початок року

На кінець року

Відхилення (+, -)

Коефіцієнт автономії

0,73

0,79

0,06

Коефіцієнт маневреності власного капіталу

0,47

0,52

0,05

Коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів

0,14

0,11

-0,03

З даної таблиці, ми спостерігаємо, працюючи в умовах ринкової економіки і відносин, коефіцієнт автономії протягом року зріс з 0,73 до 0,79, однак як на початок так на кінець року цей коефіцієнт вищий за оптимальне його значення. Значення коефіцієнту свідчить, що на кінець року в кожних 100 грн. вкладених активів підприємства 79 грн. складають власні кошти (власний капітал). Коефіцієнт маневреності власного капіталу збільшився на 0,05, що є позитивною ознакою, оскільки збільшилася частка власного капіталу для фінансування виробничої діяльності. Позитивним є також і те, що на кінець року порівняно з початком, коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів зменшився на 0,03, це показує що підприємство залучило менше коштів для забезпечення своєї діяльності і тим самим ФГ «Едем» підвищило свою фінансову стійкість.

Окрім всіх цих показників і коефіцієнтів, які дають загальну характеристику про фінансовий стан підприємства, є ще коефіцієнти ділової активності підприємства. Аналіз ділової активності дозволяє проаналізувати ефективність основної діяльності підприємства, що характеризується швидкістю обертання фінансових ресурсів підприємства. Аналіз здійснюється за допомогою коефіцієнтів оборотності. Аналіз ділової активності підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких основних показників (коефіцієнтів): коефіцієнт оборотності виробничих запасів, коефіцієнт оборотності оборотних активів, коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості і коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості (таб. 11.3).

Таблиця 11.3

Розрахунок показників ділової активності

Показник

На початок року

На кінець року

Відхилення (+, -)

Коефіцієнт оборотності виробничих запасів

1,47

1,49

0,02

Коефіцієнт оборотності оборотних активів

0,99

1,04

0,05

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

3,05

3,52

0,47

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

21,42

14,26

-7,16

З даної таблиці, ми спостерігаємо, що коефіцієнт оборотності виробничих запасів збільшився на кінець року порівняно з початком на 0,02, що є позитивною ознакою і свідчить про ефективне використання виробничих запасів. Також збільшився коефіцієнт оборотності оборотних активів на кінець року порівняно з початком, на 0,05, що свідчить про більш ефективне використання активів з точки зору обсягу реалізації, що також є позитивною тенденцією для ФГ «Едем». Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості на кінець року порівняно з початком збільшився на 0,47, що є добре для підприємства, це свідчить про поліпшення розрахунків з дебіторами. Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості на кінець року порівняно з початком року зменшився на 7,16, що є добре для підприємства. Оскільки коефіцієнт дебіторської заборгованості є більшим ніж кредиторська заборгованість, то в ФГ «Едем» залишаються кошти для інвестиційних, капітальних вкладень та інших потреб.

Прибуток, хоч і є результативним показником діяльності підприємства, він не характеризує рівня ефективності господарської діяльності, вкладених затрат, використаного майна. Тому в практиці аналізу використовується відносний показник - рентабельність. В практиці економічного і фінансового аналізу обчислюють такі показники рентабельності: рентабельність виробництва продукції; рентабельність товарної продукції; рентабельність вкладень (таб. 11.4).

Таблиця 11.4

Розрахунок показників рентабельності

Показник

За попередній період

За звітній період

Відхилення (+, -)

Рівень рентабельності товарної продукції

0,40

0,17

-0,23

Рентабельність продажу

0,30

0,05

-0,25

Рентабельність вкладень

0,19

0,03

-0,16

З даної таблиці ми спостерігаємо, що за звітній період (2009 р.) порівняно з попереднім звітнім періодом рентабельність підприємства по товарній продукції, продажу і вкладень зменшилась, але підприємство все одно залишається рентабельним у 2009 р. порівняно з 2008 р. Це свідчить про менш ефективну діяльність у сфері продажу і реалізації товарної продукції порівняно з попереднім періодом, в результаті чого підприємство одержало менший прибуток від своєї діяльності за звітній період порівняно з попереднім періодом.