Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать

3. Взаємодія даного підприємства з соціальним і пенсійним фондами

В умовах нестабільної економіки громадяни мають високий рівень потреби в соціальному захисті і з цієї причини існує великий попит на даний вид суспільних благ. Навіть в умовах функціонування ринкової економіки окремі індивіди не можуть без проблем застрахуватися від можливих фінансових ускладнень, наприклад, при хворобі, при втраті робочого місця. Трудові відносини передують відносинам соціального страхування, тому на теперішній момент фермерське господарство «Едем» здійснює сплату внесків в три фонди соціального забезпечення, а саме в фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, в фонд соціального страхування на випадок безробіття і в фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Нарахування внесків на соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок роботодавців проводиться в розмірі 1.4 % (Дод. 11).

Відрахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за рахунок роботодавців встановлено в розмірі 1.6% (Дод. 12).

Відрахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань господарством здійснюється в розмірі 0,2 % (Дод. 13).

Підставою для обчислення та виплати допомоги та їх відшкодувань з боку профспілкових органів є відповідно оформлені документи. При цьому єдиним документом для нарахування допомоги з тимчасової непрацездатності є листок непрацездатності (Дод. 14).

Всі виплати включаються в розрахунок середньої заробітної плати в тому розмірі, в якому вони нараховуються, без виключення сум відрахування на податки, отримання аліментів і т.п., за винятком відрахувань із зарплати осіб, засуджених за рішенням суду до виправних робіт з позбавленням волі.

Сума допомоги за один день (годину) непрацездатності визначається, виходячи із середньої зарплати вирахуваної у відповідності з вказаним порядком і розміру допомоги в процентах в залежності від загального трудового стажу роботи, а саме:

  1. 100% заробітку (доходу) - працівникам які мають трудовий стаж 8 років і більше, тим, які мають на утриманні трьох і більше дітей віком до 16 років (учнів - до 18 років);

  2. 70% заробітку (доходу) - працівникам, які мають трудовий стаж від 5 до 8 років;

  3. 60% заробітку (доходу) - працівникам, які мають трудовий стаж до 5 років.

При чому перші 5 днів непрацездатності виплата допомоги здійснюється за

рахунок підприємства і лише з 6 дня виплату здійснює фонд соціального страхування.

Вирахування середнього заробітку для призначення допомоги за вагітністю та пологами проводиться аналогічно, як і з тимчасової непрацездатності. При цьому необхідно відмітити, що середньоденний заробіток не обмежується двома тарифними ставками або двома посадовими окладами і виплачується в розмірі 100% фактичного середнього заробітку, якщо він не перевищує 1000 грн. При перевищенні фактичного заробітку понад 1000 грн. в місяць, допомога нараховується тільки із 1000 грн.

Витрати за рахунок коштів Фонду соціального страхування, крім допомоги на випадок безробіття, господарство здійснює за рахунок своїх коштів, що знаходяться на його розрахунковому рахунку або в касі з врахуванням цих платежів при сплаті збору. Видача допомоги з тимчасової непрацездатності, з вагітності і пологах працівникам за рахунок коштів фонду здійснюється господарством у терміни встановлені для виплати заробітної плати; допомога на поховання та одноразова допомога при народженні дитини видається у день звернення за нею.

Фермерське господарство «Едем», як суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, згідно Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», а також Законом України «Про фіксований сільськогосподарський податок», сплачує до пенсійного фонду 2 % фактичних витрат на оплату праці працівників, яка підлягає обкладанню прибутковим податком з громадян.

Відповідні витрати при формуванні Пенсійного фонду несуть громадяни. Вони вносять 2% від оподаткованого доходу. Ці страхові внески нараховуються на суми оплати праці, які включають основну і додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати (в тому числі в натуральній формі).

Господарство не має права припиняти виплату допомоги у випадках, коли сума нарахованого збору та інших платежів до Фонду не покриває фактичних витрат з виплати допомоги.

Платежі в пенсійних фонд здійснюються щомісячно, і документом, який засвідчує про сплату нарахувань в даний фонд є «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (грошового доходу, забезпечення) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до органі Пенсійного фонду України (Дод. 15).

Внески в Пенсійний фонд нараховуються на всі види заробітку (доходу), що визначаються на даному підприємстві, які підлягають обкладанню прибутковим податком. При цьому не мають значення джерела фінансування вказаних виплат і види платіжних документів по яких були проведені розрахунки заробітку (доходу).

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування сплачується одночасно з одержанням коштів в установі банку на оплату праці. У разі не достатку коштів для оплати праці та перерахування внесків, відповідні виплати і перерахування внесків проводиться у пропорційних сумах. [7; с. 291-295]

Порядок підготовлення та оформлення документів для призначення пенсії визначено наказом міністра соціального захисту населення України, але оскільки дане підприємство є досить молодим на ринку послуг, ніхто з його працівників, це не виходив на пенсію. Цей наказ передбачає перелік документів, необхідних для призначення пенсій, а саме:

  1. заяви про призначення пенсії;

  2. документа, який засвідчує тривалість трудового стажу (трудова книжка, довідка з місця роботи);

  3. довідки про заробіток за період трудової діяльності, з якого нараховується розмір пенсії;

  4. копії свідоцтв про народження дітей;

  5. довідки про склад сім’ї та наявність утриманців.

Подання у формі документа підготовляється власником підприємства спільно з профспілковим комітетом. Воно повинно бути підготовлено в 10-денний термін від дня подання заяви. В поданні до призначення пенсії відображаються всі необхідні дані про особу, яка звернулася за пенсією.

Районне управління соціального захисту населення, яке прийняло подання та відповідні документи, складає у двох примірниках розписку. В ній перелічуються прийняті документи і зазначається дата прийняття подання чи заяви. Перший примірник розписки видається представникові господарства, а другий зберігається в управлінні соціального захисту населення разом із поданими документами. Якщо деякі документи відсутні, у розписці зазначається перелік цих документів і термін протягом якого вони повинні бути представлені. З представленням додаткових документ ів, не пізніше 3 місяців від дня отримання повідомлення про це, днем звернення за пенсією вважається день прийняття подання чи заяви про призначення пенсії.

Документи про призначення пенсій повинні розглядатися районним управлінням соціального захисту населення не пізніше 10 днів від дня їх надходження. Повідомлення про відмову в призначенні пенсії з поясненням причин відмови і порядку оскарження рішення надсилається підприємству чи заявнику не пізніше 5 днів після винесення відповідного рішення.