Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать

8.Кредитоспроможність і рух коштів основної діяльності фг «Едем».

Пасиви балансу поділяються на дві групи: власний капітал (кошти) і чужий у різних формах заборгованості (зобов'язань). Власний капітал створюється з двох основних джерел. Перше — внески власників підприємства при його організації або виручка від продажу акцій акціонерного товариства. Цю складову власного капіталу прийнято у нас називати статутним фондом (капіталом). Друге основне джерело - акумульований (нерозподілений між власниками і працівниками) прибуток, який утворюється від діяльності підприємства.

Співвідношення між окремими групами активів і пасивів балансу мають важливе економічне значення і використовуються для оцінки і діагностики фінансового стану підприємства. Це співвідношення можна розглядати у різних аспектах, але основними з них є ті, що характеризують ступінь заборгованості, ліквідності, активності (оборотності активів) та прибутковості ФГ «Едем».

Ступінь заборгованості (коефіцієнт заборгованості) обчислюється шляхом ділення боргових зобов'язань на активи підприємства, для ФГ «Едем» на початок звітного періоду він становив 0,42, а на кінець звітного періоду він становив 0,20. Це означає, що активи підприємства на початок звітного періоду на 42% і на кінець звітного періоду на 20% покриваються за рахунок боргів, а також спостерігаємо зменшення коефіцієнта заборгованості на кінець року порівняно з початком на 22% , що свідчить про зменшення частки довгострокових і поточних зобов’язань підприємства перед банками. Така величина показника в межах прийнятного. Отже підприємство не знаходиться в сильних боргових зобов’язаннях і є надійним клієнтом для банку. Якщо коефіцієнт заборгованості був більшен 0,5, то сильно зростає ризик щодо сплати боргів і занепокоєння кредиторів.

Важливим показником фінансового стану підприємства є його ліквідність. Ліквідність підприємства визначається відношенням вартості ліквідних активів до його заборгованості. В показнику ліквідності виражається взаємозв’язок можливості продажу активів підприємства з оплатою його пасивів. Аналіз ліквідності балансу полягає в порівнянні активів, які згруповані за ступенем їх ліквідності і розміщених у порядку зменшення ліквідності, із зобов’язаннями за пасивами, які згруповані за термінами їх погашення і розміщеними в порядку зростання цих термінів. Аналіз ліквідності підприємства проводиться за такими коефіцієнтами ліквідності, як коефіцієнт абсолютної ліквідності, коефіцієнт поточної ліквідності і коефіцієнт загальної ліквідності (таб. 8.1).

Таблиця 8.1

Динаміка показників ліквідності

Показник

На початок року

На кінець року

Відхилення (+, -)

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0,0

0,03

0,03

Коефіцієнт поточної ліквідності

3,07

4,46

1,39

Коефіцієнт загальної ліквідності

5,74

6,34

0,6

З даної таблиці, ми спостерігаємо, що коефіцієнту абсолютної ліквідності, показує незадовільний стан ліквідності підприємства по найбільш ліквідних активам, як на початок року, так і на кінець. Коефіцієнт поточної ліквідності є задовільним в обох періодах. Коефіцієнт загальної ліквідності в обох періодах є також задовільним. На початку року в порівняні з кінцем року загальна ліквідність зросла з 5,74 до 6,34, це свідчить про те, що підприємство за рахунок грошових коштів може повністю погасити усі короткострокові зобов’язання.

Окрім всіх цих показників і коефіцієнтів, які дають загальну характеристику про фінансовий стан підприємства, є це коефіцієнти ділової активності підприємства. Аналіз ділової активності дозволяє проаналізувати ефективність основної діяльності підприємства, що характеризується швидкістю обертання фінансових ресурсів підприємства. Аналіз здійснюється за допомогою коефіцієнтів оборотності. Аналіз ділової активності підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких основних показників (коефіцієнтів): коефіцієнт оборотності виробничих запасів, коефіцієнт оборотності оборотних активів, коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості і коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості (таб. 8.2).

Таблиця 8.2

Розрахунок показників ділової активності

Показник

На початок року

На кінець року

Відхилення (+, -)

Коефіцієнт оборотності виробничих запасів

1,47

1,49

0,02

Коефіцієнт оборотності оборотних активів

0,99

1,04

0,05

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

3,05

3,52

0,47

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

21,42

14,26

-7,16

З даної таблиці, ми спостерігаємо, що коефіцієнт оборотності виробничих запасів збільшився на кінець року порівняно з початком на 0,02, що є позитивною ознакою і свідчить про ефективне використання виробничих запасів. Також збільшився коефіцієнт оборотності оборотних активів на кінець року порівняно з початком, на 0,05, що свідчить про більш ефективне використання активів з точки зору обсягу реалізації, що також є позитивною тенденцією для ФГ «Едем». Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості на кінець року порівняно з початком збільшився на 0,47, що є добре для підприємства, це свідчить про поліпшення розрахунків з дебіторами. Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості на кінець року порівняно з початком року зменшився на 7,16, що є добре для підприємства. Оскільки коефіцієнт дебіторської заборгованості є більшим ніж кредиторської заборгованості, то в ФГ залишаються кошти для інвестиційних, капітальних вкладень та інших потреб.

Коефіцієнти прибутковості показують здатність менеджерів успішно управляти підприємством і отримувати прибуток, тобто забезпечують оцінку ефективності функціонування підприємства з погляду здійснюваної ним виробничої діяльності. Водночас коефіцієнти прибутковості показують комбінований вплив на результати поточної діяльності таких факторів, як ліквідність, управління активами та боргами.

Найпоширеніші такі коефіцієнти прибутковості: коефіцієнт прибутковості продажів, коефіцієнт прибутковості активів, коефіцієнт прибутковості власного капіталу.

Коефіцієнт прибутковості продажу відображає ефективність основної (операційної) діяльності підприємства. Для ФГ «Едем» цей коефіцієнт за звітній період дорівнював 0,05 (5%), а за попередній період дорівнював 0,30 (30%). Це означає, що після вирахування з отриманого доходу всіх витрат залишається у звітньому періоді 5 коп. прибутку від кожної гривні продаж, а в попедньому періоді 30 коп. прибутку. За даними двох років спостерігаємо, що коефіцієнт прибутковості знизився з 30 % у 2008 р. до 5 % в 2009 р.

Коефіцієнт прибутковості активів не залежить від структури капіталу і характеризує прибуток, отриманий на одиницю активів підприємства і в 2009 р. він становив 0,06 (6%), а в 2008 р. становив 0,27 (27%), тобто кожна гривня активів створювала в 2009 р. 6 коп. прибутку, а в 2008 р. 27 коп. прибутку, як ми спостерігаємо зменшення прибутковості активів на 21 коп., що свідчить про менш ефективне використання активів у 2009 р. ФГ «Едем».

Коефіцієнт прибутковості власного капіталу визначається відношення прибутку до власного капіталу, характеризує прибутковість власного капіталу. В 2009 р. прибутковість капіталу становила 0,03, а в 2008 р. 0,32. За коефіцієнтом прибутковості власного капіталу та іншими двома коефіцієнтами прибутковості, ми спостерігаємо, що в 2009 р порівняно з 2008 р., прибутковість підприємства знизилась, але все одно, підприємство залишається прибутковим по власному капіталу, активам і продажу. [4; с. 423]

Першим розділом «Звіт про рух грошових коштів» (Дод. 18) є рух коштів у результаті операційної діяльності, тобто основної діяльності. Рядок 010 — це показник рядка 220 форми № 2. Прибуток відображається у графі надходження, збиток — у графі видаток. За звітом ФГ «Едем» одержало прибуток в 2009 р. в розмірі 563,3 тис. грн.

Рядок, нарахування амортизації, яке в обліку пов'язане зі збільшенням затрат, а отже, і зменшенням прибутку (збільшенням збитку). Разом з тим нарахування амортизації не пов'язане з рухом грошей. Отже, щоб виключити вплив цієї не грошової операції на величину прибутку (збитку), її "відновити", амортизацію додають до суми прибутку (збитку) і в 2009 р., ця амортизація становила 169 тис. грн.

Рядок 070 розраховується добутком рядків 010 - 060. У результаті розрахунків отримуємо прибуток в розмірі 732,3 тис. грн. (гр. 3) або збиток (гр. 4) від операційної діяльності.

Рядок 080, «Зменшення (збільшення) оборотних активів», показує скільки коштів було витрачено для придбання запасів,і за звітністю підприємство витратило коштів на сумі 516,6 тис. грн. Ця сума відображається в рядку 080 звіту про рух коштів у графі «видаток».

Рядок 100, «Збільшення (зменшення) поточних зобов’язань», показує наскільки підприємство сплатило за всіма своїми обов’язковими платежами, а саме короткострокові кредити банків; поточну заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями; кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги; поточну заборгованість за розрахунками з одержаних авансів, за розрахунками з бюджетом, за розрахунками з позабюджетних платежів, за розрахунками зі страхування, за розрахунками з оплати праці, за розрахунками з учасниками, за розрахунками із внутрішніх розрахунків; інші поточні зобов'язання і всі ці зобов’язання були сплачені в розмірі 794,5 тис. грн. (гр. 4).

Рядок 120, «Грошові кошти від операційної діяльності», включає такі елементи витрат і доходів підприємства від операційної діяльності, як доходи від участі в капіталі, інші фінансові доходи, інші доходи, фінансові витрати, витрати від участі в капіталі, інші витрати. В дане підприємство не отримало ніякого доходу від операційної діяльності, а лише понесла витрати, в розмірі 578,8 тич. грн.

Рядок 130, «Сплачені відсотки», показує скільки підприємство сплатило в рік за користування довгостроковими і короткостроковими позиками і з даних звітності, ФГ «Едем» в 2009 р., сплатило за користування позиками - 728,1 тис. грн.

Рядок 150, «Чистий рух коштів до надзвичайних подій», визначається сумою рядків 120 і 130, і показує які витрати понесло підприємство за позики і операційної діяльності, і ці витрати на 2009 р. для даного господарства склали 1306,9 тис. грн.

Рядок 150, показує витрати підприємства від надзвичайних подій, дане підприємство понесло втрати від надзвичайних подій в розмірі 248,9 тис. грн.

Рядок 160, є останнім по руху коштів по операційній діяльності підприємства і показує чистий рух коштів по операційній діяльності, визначається сумою рядків 140 і 150. Для ФГ «Едем» цей рух коштів від операційної діяльності на 2009 р. складав в розмір 1555,8 тис. грн.

Оскільки виробництво продукції в ФГ «Едем» займає довгий виробничий процес і тривалий час, то вклавши кошти на початковому етапі підприємства не одержує відразу прибутку. Для забезпечення функціонування процесу виробництва, виникає період, коли у господарствах для формування оборотних виробничі запаси (сировина, основні і допоміжні матеріали, запасні частини, паливно-мастильні матеріали), для витрат майбутніх періодів, платежів і розрахункових операції з постачальниками і покупцями, що зв’язані з основною діяльністю власних коштів не вистачає, виникає потреба у використанні позичених коштів у формі короткотермінових кредитів. Такі кредити прискорюють операції пов’язані з придбанням матеріальних цінностей, реалізацією продукції, допомагають впорядкувати розрахунки, не допускають зайвих вкладень у фонди обігу.

Окрім короткотермінових кредитів у підприємство, виникає також потреба у фінансових ресурсах для проведення капітальних вкладень, що пов’язані з будівництвом та реконструкцією підприємства. В даному випадку така потреба виникає у формі довготермінових і середньо термінових кредитів (Дод .19).

Процес оформлення кредиту можна розділити на такі етапів, кожний з яких окремо забезпечує розв'язання конкретних завдань, а всі вони в сукупності спрямовані на досягнення мети отримання банківського кредиту, а саме:

  1. проведення переговорів на предмет можливого укладення кредитної угоди. За позитивних наслідків переговорів банк готовий прийняти документи підприємства для розгляду;

  2. підготовка та подання пакета документів (Дод. 20) у банк для отримання кредиту;

  3. оцінка кредитоспроможності клієнта й ризику, пов'язаного із видачею позички підготовка кредитного договору: розробка умов кредитної угоди, визначення основних параметрів позички, проведення переговорів про умови кредиту, прийняття рішення про надання позички й підписання кредитної угоди.[2; с. 312]