Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать
  1. Фінансове планування фг «Едем»

Фінансове планування визначає найважливіші показники, пропорції та темпи розширеного відтворення, є основною формою реалізації головних цілей підприємства. Включає розробку фінансової стратегії підприємства та прогнозування його фінансової діяльності.

За умов ринкової економіки, ФГ «Едем», несе відповідальності за результати виробничої діяльності і виникає необхідність визначення тенденцій розвитку фінансового стану та перспективних фінансових можливостей. На вирішення таких питань і спрямовано фінансову стратегію підприємства. Розробка фінансової стратегії - це галузь фінансового планування. Як складова частина загальної стратегії економічного розвитку, вона має узгоджуватися з цілями та напрямками діяльності підприємства. ФГ «Едем» має розроблений бізнес-проект до 2013 р.

Даний бізнес-проект враховує фінансові можливості підприємств, об'єктивно оцінюючи характер внутрішніх та зовнішніх факторів, фінансова стратегія забезпечує відповідність фінансово-економічних можливостей підприємства умовам, які склалися на ринку товарів та фінансовому ринку.

В фінансовому плануванні ФГ «Едем» вказується багато основних елементів, таких як використання кормів, витрати на ці корми, к-сть поголів’я та багато іншого, але основною частину фінансового планування, бізнес-проекгу є фінансові витрати ( на сировину, будівлі, техніку, корми, працівників, оплату праці тощо), які господарство понесене під час виробничої діяльності, щоб отримати прибуток.

Важливе значення для формування фінансового планування має врахування факторів ризику. Фінансове планування розробляється з урахуванням ризику неплатежів, інфляційних коливань, фінансової кризи та інших непередбачуваних обставин.

Фінансове планування передбачає визначення довгострокових цілей фінансової діяльності та вибір найефективніших способів їх досягнення. А саме виробництво продукції тваринництва, зокрема племінної породи «Велика біла» на довгостроковій основі, з метою одержання прибутку, оскільки цьому сприяє, сприятлива ринкова ситуація (адже на момент складання цього бізнес-плану і на сьогоднішній день спостерігається приваблива ціна за 1 кг. живої ваги), з одного боку, та недостатньої кількості саме якісної продукції на ринку, з іншої . Але це можливо досягти лише при правильному дотримані раціонів годівлі і кормової бази і підтримки з боку держави або іноземних інвесторів.

За ринкової економіки значно підвищується матеріальна відповідальність керівника підприємства за його фінансовий стан. Саме тому зросло значення перспективного, поточного та оперативного фінансового планування для забезпечення стійкого фінансового стану та підвищення рентабельності підприємств.

У фінансовій частині бізнес-проект вказуються приблизні витрати на виробництво і платежі за ресурси, у фонди, податки тощо, а також прибуток яке підприємство планує одержати. Дане господарство згідно з бізнес-проектом планувало збільшувати обсяги свого виробництва, у галузі тваринництва, кожні 2 р. приблизно на 1500-2000 ц. з зменшеннями витратами на саме виробництва, але якщо порівнювати реально досягнуті результати за 2007 р. , з бізнес-планом 2009-2010 рр., то підприємство виробило 10045 ц., що вказує про ефективне використання господарством усіх ресурсів, і одержало прибуток з відрахуванням усіх витрат в розмірі 6146,2 тис. грн., що перевищує за плановий прибуток від свинарства на 946,2 тис. грн., але окрім свинарства ФГ «Едем» займає вирощуванням ягідних культур та іншої продукції тваринництва і в загальному одержала прибуток в розмірі 9507,8 тис. грн. від реалізації продукції рослинництва і тваринництва без відрахувань усіх обов’язкових зборів і платежів.[8; с. 74]

Фінансове планування є необхідним для фінансового забезпечення розширення кругообороту виробничих фондів, досягнення високої результативності виробничо- господарської діяльності, створення умов, які забезпечили б платоспроможність та фінансову стійкість підприємства. Ринок ставить високі вимоги до якості фінансового планування, оскільки нині за негативні наслідки своєї діяльності відповідальність нестиме само підприємство. За нездатності врахувати несприятливу ринкову кон'юнктуру підприємство стає банкрутом і підлягає ліквідації з відповідними негативними наслідками для засновників.

Значення фінансового планування полягає в тому, що воно дає можливість визначити життєздатність проекту підприємства за умов конкуренції і є інструментом одержання фінансової підтримки від зовнішніх інвесторів.

Основними завданнями фінансового планування на підприємстві є:

  1. забезпечення виробничої та інвестиційної діяльності необхідними фінансовими ресурсами;

  2. установлення раціональних фінансових відносин із суб'єктами господарювання, банками, страховими компаніями;

  3. визначення шляхів ефективного вкладення капіталу, оцінка раціонального його використання;

  4. виявлення та мобілізація резервів збільшення прибутку за рахунок раціонального використання матеріальних, трудових та грошових ресурсів;

  5. здійснення контролю за утворенням та використанням платіжних засобів.