Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать
  1. Нормування власних оборотних активів фг «Едем»

Нормування оборотних активів має для господарства як виробниче, так і фінансове значення. Виробниче значення нормування полягає в тому, що в результаті відповідних планових розрахунків встановлюються мінімальні норми запасів, які повинні бути у наявності в господарстві для забезпечення нормальної його діяльності. Фінансове значення нормування полягає в тому, що в межах розрахованих нормативів визначаються власні джерела формування оборотних активів. Основним завданням нормування є розробка в кожному господарстві економічно обґрунтованих норм і нормативів власних оборотних активів, які б забезпечували прискорення оборотності та їх ефективне використання.

В даний час в сільськогосподарських формуваннях при розрахунку індивідуальних нормативів застосовуються такі вихідні принципи їх розрахунку: принципи «максимального» і «мінімального» завантаження та принцип фіксованої частки вкладень власних оборотних засобів.

У відповідності з принципом «максимального» завантаження нормативи визначаються в повній сумі вкладень в певний вид оборотних засобів на відповідну дату (кінець кварталу, року). Це означає, що формування оборотних засобів на певну дату повинно здійснюватися за рахунок власних джерел. Такий порядок розрахунку діє на ті елементи оборотних засобів, які відновлюються, як правило, за рахунок внутрішнього обороту (без реалізації) в господарстві. Нормативи власних оборотних засобів у фермерському господарстві «Едем» за даними принципом визначаються на молодняк тварин і тварини на відгодівлі, незавершене виробництво у рослинництві і тваринництві, витрати майбутніх періодів.[6; с. 127]

Норматив на молодняк тварин і тварини на відгодівлі встановлюється в розмірі вартості поголів’я на кінець планового року. Вона визначається шляхом множення ваги відповідного виду худоби (свиней) на кінець планового року (загальна к-сть якого на кінець планового року становила 5585 голів) на собівартість 1 ц. їх живої маси (яка становила 293. 03 грн.) і цей норматив для господарства становить 163,57 тис. грн.

Норматив власних оборотних засобів на незавершене виробництво у рослинництві встановлюється в розмірі планових затрат на всі види робіт планового року, що будуть включені в собівартість продукції наступного року. До незавершеного виробництва під урожай майбутнього року у даному господарстві відносять витрати по догляду за багаторічними плодовими насадженнями і ці витрати становили 500 тис. грн.

Норматив на витрати майбутніх періодів визначається, додаванням до суми цих витрат на початок періоду витрат, які будуть проведенні в плановому періоді, та віднімання тих, які будуть включені в собівартість продукції планового періоду. Характерною особливістю витрат майбутніх періодів є те, що вони проводяться у плановому році, а в собівартість включаються протягом декількох років. До них відносяться затрати на будівництво і обладнання тимчасових легкого типу літніх таборів (загонів) для худоби. Величина їх визначається таким чином: до витрат майбутніх періодів на початок року додаються витрати, що передбачені в плані і з одержаної суми віднімаються витрати, які включені в собівартість продукції планового року (таб. 7.1).

Табличя 7.1

Норматив на витрати майбутніх періодів

Показник

Сума

Сума засобів, вкладених у витрати наступних періодів на початок року, тис. грн.

12,5

Витрати, що будуть проведені в плановому році згідно з кошторисом, тис. грн.

9,3

Витрати, що будуть включені у собівартість продукції планового року, тис. грн.

5,8

Витрати погашенні за рахунок спеціальних джерел, тис. грн.

2,3

Норматив власних оборотних засобів, тис. грн..

13,7

При розрахунку нормативів за принципом «мінімального» завантаження власних засобів, в норматив закладається мінімально можлива величина, яка відповідає постійно незнижуваній сумі вкладень. Такий порядок розрахунку застосовується для тих елементів оборотних засобів, які мають незначні сезонні коливання в залишках: нафтопродукти і мастильні матеріали, малоцінні та швидкозношувані предмети, будівельні матеріали для поточного і капітального ремонту.

Норматив власних оборотних засобів на паливо і мастильні матеріали розраховується множенням норми запасу палива і мастильних матеріалів у днях на вартість одноденної витрати нафтопродуктів в плановому році (таб. 7.2). Норма запасу обчислюється на основі даних за попередній рік діленням суми мінімального залишку на вартість одноденної фактичної витрати нафтопродуктів.

Норматив власних оборотних засобів на будівельні матеріали для основної діяльності визначається множенням норми запасу в днях на вартість одноденної витрати будівельних матеріалів у плановому році (таб. 7.2). Потреба в матеріалах у плановому році визначається шляхом прямого підрахунку вартості будівельних матеріалів, необхідних для проведення ремонту будівель в плановому році, або шляхом множення кошторисної вартості ремонту на питому вагу будівельних матеріалів в цих затратах.

Таблиця 7.2

Норматив власних оборотних активів на паливо і мастильні матеріали, будівельні матеріали для основної діяльності

Показник

Пальне та мастила

Будівельні

матеріали

Мінімальний залишок (за звітними даними минулого року), тис. грн.

100,0

8,7

Фактичні витрати пального (будівельних матеріалів), тис. грн.

121,56

190,8

Одноденна фактична витрата, тис. грн.

0,333

0,52

Норма запасу, днів

300

17

Планові витрати пального (будівельних матеріалів), тис. грн.

124,0

212,32

Одноденна планова витрата, тис. грн.

0,34

0,58

Норматив власних оборотних запасів, тис. грн.

102,0

9,8

Норматив оборотних засобів на МШП (таб. 7.3) обчислюється виходячи із співвідношення їх мінімальних залишків за мінусом зносу, а також зайвих і непотрібних запасів до вартості валової продукції рослинництва і тваринництва звітного року із врахуванням змін у виробництві продукції рослинництва і тваринництва у плановому році.

Таблиця 7.3

Норматив власних оборотних засобів на МШП

Показник

Сума

Мінімальний залишок (за звітними даними минулого року), тис. грн.

15,3

Вартість зайвих і непотрібних запасів, тис. грн.

1,5

Вартість мінімального залишку, тис. грн.

13,8

Валовий вихід продукції рослинництва і тваринництва за собівартістю за минулий рік, тис. грн.

9450,7

Норма оборотних засобів, тис. грн.

0,14

Валовий вихід продукції рослинництва і тваринництва за собівартістю за минулий рік, тис. грн.

9507,8

Норма власних оборотних засобів, тис. грн.

1331,0

При використанні принципу «фіксованої частки вкладень» норматив визначається за твердо встановленим відсотком від річної потреби (чи витрачання) відповідного виду оборотних засобів. Даний принцип застосовується тоді, коли недоцільно застосовувати принципи максимального і мінімального завантаження, а саме на корми, запасні частини і ремонтні матеріали, мінеральні добрива, отрутохімікати, медикаменти.

Норматив власних оборотних засобів на запаси кормів визначається множенням страхового запасу на вартість річної потреби кормів. Потреба в кормах розраховується виходячи із середнього поголів’я худоби в плановому році, норм годівлі та вартості одного центнера кормів. Вартість 1 ц. кормів обчислюється виходячи із собівартості кормів, що вироблені в господарстві, а також вартості придбаних кормів та витрат на їх доставку. Страховий запас кормів створюється в таких розмірах для річної потреби на зернофуражні культури, які господарство закуповує у постачальників і цей норматив в даному господарстві становить 6555,8 тис. грн.

орматив на запасні частини і ремонтно-технічні матеріали розраховується виходячи з їх планової потреби для проведення капітальних і поточних ремонтів машин, транспортних засобів та обладнання, а також для забезпечення технічного обслуговування техніки і норми їх запасу (таб. 7.4). В даний час встановлені такі норми запасу від планової потреби: на запасні частини від тракторів - 10%, автомобілів - 5 %, на ремонтно- технічні матеріали - 8,3 %.

Таблиця 7.4

Норматив власних оборотних засобів на запасні частини і ремонтно-технічні роботи

Показник

Річна планова потреба, тис. грн.

Страховий запас,%

Норматив, тис. грн.

Запасні частини до тракторів

40,0

10

4

Запасні частини до автомобілів

25,0

5

1,25

Запасні частини до сільськогосподарських машин

30,0

15

4,5

Ремонтно-технічні матеріали і шини

32

8,3

2,56

Всього

X

X

12,31

Норматив оборотних засобів на мінеральні добрива, отрутохімікати і медикаменти розраховуються в розмірі одномісячної (таб. 7.5).

Таблиця 7.6

Норматив оборотних засобів на мінеральні добрива, отрутохімікати,

медикаменти

Показники

Річна планова потреба, тис. грн.

Страховий запас, місяців

Норматив, тис. грн.

Мінеральні добрива

1,9

1

1,9

Отрутохімікати

2,5

1

2,5

Медикаменти

4,6

1

4,6

Процес фінансування оборотних активів вимагає формування відповідних конкретних джерел їх фінансування. За способом їх залучення в ФГ «Едем» вони поділяються на власні, залучені і позичені.

Власні джерела - це фінансові ресурси господарства, якими вони покривають мінімальні розміри оборотних активів, які необхідні для забезпечення нормального та безперебійного процесу виробництва і реалізації продукції. Сюди відносять прибуток підприємства.

Залучені джерела - це засоби, які не належать господарству, але у своїх мінімальних розмірах вони постійно перебувають протягом року в розпорядженні господарства в зв’язку з існуючим порядком розрахунків і тому служать джерелами формування оборотних засобів. До залучених джерел в даному підприємстві належить кредиторська заборгованість.

До позичених джерел формування оборотних активів відносять довготермінові позики банку. Вони можуть спрямовуватися як на фінансування, тимчасової так і постійної частини оборотних активів. Довготермінові позики на формування оборотних засобів господарство одержувати в установах банків.