Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать

12. Харектиристика розрахунку та сплати податків фг «Едем».

ФГ «Едем» використовує у своїй виробничій діяльності великі земельні ділянки і зобов'язані сплачувати згідно Закону України від 17.12.1998 р. № 320 фіксований сільськогосподарський податок. Об'єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь наданих йому у користування на умовах оренди.

Ставка фіксованого сільськогосподарського податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюється у відсотках до їх грошової оцінки, затвердженої Кабінетом Міністрів України, в таких розмірах: для ріллі, сіножатей та пасовищ -0,15; для багаторічних насаджень - 0,09.

Методика нарахування фіксованого сільськогосподарського податку зводиться до простих арифметичних дій, що виконуються множенням кількості гектарів сільськогосподарських угідь певної категорії на їх грошову оцінку, яка становить: ріллі в Мокротинні за 1 га - 6656,89 грн., в Замочку за 1 га - 7676,74 грн. і в Лаврику за 1 га - 9344,43 грн; за 1 га пасовищ в Мокротинні - 2286,04 грн.; багаторічні насадження в Замочку за 1 га - 7676,74 і в Мокротинні за 1 га - 6656,89 та на ставку податку.

Платники податку визначають суму фіксованого сільськогосподарського податку на поточний рік у порядку і розмірах, передбачених відповідним Законом, і подають відповідний розрахунок (Дод. 21) органу державної податкової служби за місцем знаходження платника податку до 1 лютого поточного року.

Сплата податку повинна проводитися щомісячно до 20 числа наступного місяця у розмірі третини суми податку, визначеної на кожний квартал від річної суми податку, у таких розмірах: у І кварталі -10% ( щомісячна виплата становить 80,90 грн.); у II кварталі - 10% (щомісячна виплата становить 80,90 грн.); у ПІ кварталі - 50 %( щомісячна виплата становить 404,48 грн.); у IV кварталі - 30% ( щомісячна виплата становить 242,69 грн.).

Платники податку перераховують у визначений строк кошти на окремий рахунок районних відділень Державного казначейства України за місцем розташування земельної ділянки.

Нарахування та сплата фіксованого сільськогосподарського податку здійснюється до 20 числа кожного місяця звітного року, починаючи з лютого.

Стосовно ПДВ, то новий спецрежим, передбачений статтею 8 Закону України «Про податок на додану вартість, тобто повне звільнення господарства від сплати ПДВ. Наприклад, суму ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, за операціями поставки сільськогосподарської продукції (послуг) підприємства до бюджету не сплачують. Вона повністю залишається в їх розпорядженні і використовується для виробничих цілей.

Для цілей спецрежиму під сільськогосподарською продукцією розуміється продукція, указана в групах 1 - 24 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, яка вирощується, відгодовується (виловлюється - для рибницьких підприємств) безпосередньо цим підприємством, а також продукти переробки цієї продукції. Постановою Кабінету Міністрів України від 21.01.2009 р. №23 затверджено Перелік видів діяльності, на які поширюються норми статті 8 Закону України «Про податок на додану вартість». [4; с. 390]

Якщо сума ПДВ, сплачена постачальникам товарів (послуг), які використовуються у виробництві сільгосппродукції (послуг), перевищує суму ПДВ, нараховану на вартість їх поставки, тобто виникає від'ємне значення податку, то ця різниця відшкодуванню з бюджету не підлягає.

Проте у разі реалізації сільгосппродукції на експорт підприємство має право на бюджетне відшкодування ПДВ, яке здійснюється у загальному порядку. Цю відмінність нового спецрежиму можна віднести до позитивних.

Для того щоб скористатися спецрежимом, вони повинні виконувати таку умову: питома вага поставки сільськогосподарської продукції повинна становити не менше 75 % загальної суми всіх товарів, поставлених протягом останніх 12 місяців.

Новостворені підприємства при визначенні права на спецрежим розраховують питому вагу за результатами кожного звітного періоду, а не за 12 місяців.

Щоб отримати «Свідоцтво про реєстрацію», як суб'єкта спецрежиму, сільгосппідприємству слід зареєструватися в податковому органі за правилами і у строки, визначені ст. 9 Закону про ПДВ для реєстрації платників податку на додану вартість.

Порядок реєстрації суб'єктів спецрежиму викладено в п. 26 - 34 Положення про реєстрацію платників ПДВ, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79.

Щоб зареєструватися суб'єктом спецрежиму, підприємство повинне подати до податкового органу за місцем своєї реєстрації такі документи:

  1. заяву про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму обкладення ПДВ за формою № 1-РС. Подається така заява не пізніше 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого підприємство хоче стати суб'єктом спецрежиму.

  2. витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, який містить відомості про основні види діяльності сільськогосподарського підприємства за КВЕД (для підтвердження достовірності відомостей про види діяльності сільськогосподарського підприємства);

  3. платіжний документ про сплату встановленої суми за видачу свідоцтва про реєстрацію суб'єктом спецрежиму;

  4. заява про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою № З-ПДВ. Вона подається для того, щоб підприємство виключили з реєстру платників ПДВ на загальних підставах.

В заяві за формою № 1-РС наводяться види діяльності сільгосппідприємства, які повинні збігатися з видами, що названі в реєстраційних документах підприємства та відповідають Переліку № 23.

У заяві за формою №1-РС сільгосппідприємство зазначає питому вагу вартості сільгосптоварів у сукупній вартості всіх товарів, поставлених протягом 12 послідовних звітних місяців, що передують місяцю, в якому подається заява.

Через 10 днів після подання документів податкові органи повинні видати підприємству «Свідоцтво про реєстрацію» суб'єктом спеціального режиму обкладення ПДВ за формою № 2-РС (Дод. 22). Воно видається тільки в обмін на «Свідоцтво про реєстрацію» підприємства платником ПДВ на загальних підставах, а також усі завірені копії цього Свідоцтва.

Така ситуація можлива, коли сільгосппідприємство поставить несільськогосподарські товари на суму, що перевищує 25 % вартості всіх поставлених за останні 12 місяців товарів. У цьому випадку:

  1. підприємство повинне сплатити до бюджету податкові зобов'язання, нараховані в місяці, у якому було допущено подібне перевищення;

  2. податковий орган виключає це підприємство з реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування, а повторно може включити його до реєстру тільки через 12 місяців за наявності відповідних підстав.[8; с. 254]

а «Едем» як суб'єктів підприємницької діяльності, де працюють громадяни, покладено функції нарахування та перерахування цього податку. Вони зобов’язані по закінченні кожного місяця, але не пізніше терміну одержання в установах банків коштів на виплату заробітної плати перерахувати до бюджету суму нарахованого податку за минулий місяць і подавати податковий розрахунок (Дод. 23) окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Окремий податковий розрахунок за календарний рік не подається. Якщо останній день терміну подання податкового розрахунку припадає на вихідний чи святковий день, то останнім днем терміну вважається наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день. Якщо до закінчення терміну подання податкового розрахунку податковий агент виявляє помилки в раніше поданому за поточний звітний період податковому розрахунку, він зобов'язаний подати новий податковий розрахунок. При цьому штрафні санкції та адміністративні штрафи не застосовуються, а раніше поданий податковий розрахунок скасовується.

Навпроти напису «Стор.» податковим агентом проставляється номер сторінки податкового розрахунку. Відмічається відповідна клітинка «Звітний», «Новий звітний» чи «Уточнюючий» залежно від того, який податковий розрахунок подається. Навпроти напису «Порція» працівником органу державної податкової служби, відповідальним за приймання розрахунку, проставляється номер порції при обов'язковій реєстрації розрахунку в органі державної податкової служби. Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ, реєстраційний (обліковий) номер платника податків (юридичної особи). Заповнення клітинок проводиться зліва направо (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8). Відмічається відповідна клітинка «Юридична особа» або «Фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності». «Працювало у штаті» - проставляється найбільша з місячних працівників за звітний період (на перше число місяця) облікових чисельностіі штатних працівників облікового складу юридичної особи чи фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності. Назва юридичної особи чи прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, що подає розрахунок. Ідентифікаційний код органу державної податкової служби, куди подається розрахунок, за ЄДРПОУ. Назва органу державної податкової служби, куди подається розрахунок. «Звітний період» - відображається арабськими цифрами порядковий номер звітного кварталу і рік.

У графі 1 «И з/п» відображається порядковий номер кожного рядка, що заповнюється. У графі 2 «Ідентифікаційний номер» відображається десятирозрядний ідентифікаційний номер фізичної особи, про яку надається інформація в розрахунку. У графі За «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі, відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку. У разі нарахування доходу, його відображення у графі За є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні. Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування податку з доходів фізичних осіб, збору до Пенсійного фонду України чи внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом. Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітна плата була нарахована. Наприклад, до податкового розрахунку за І квартал входить заробітна плата за січень, яка нарахована у січні та виплачена у лютому, за лютий (нарахована у лютому та виплачена у березні), за березень (нарахована у березні та виплачена у квітні). Сума нарахованого доходу у графі За, сума виплаченого доходу у графі 3, сума нарахованого прибуткового податку в графі 4а та сума перерахованого до бюджету прибуткового податку в графі 4 відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками), незалежно від того у якій формі або у якій валюті здійснювалося нарахування та виплата доходу. У графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно з чинним законодавством. У графі 4 «Сума перерахованого податку»

відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

У графі 5 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів, і для даного підприємства ознака доходу 01 - доходи у вигляді заробітної плати, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку і 08 - дохід від надання майна в оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування). Про кожну фізичну особу потрібно заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів вона має. Про кожну ознаку доходу фізичної особи потрібно заповнювати тільки один рядок з обов'язковими заповненнями графи 2 «Ідентифікаційний номер».

Графа 6 заповнюється тільки на тих фізичних осіб, які приймались на роботу у звітному періоді. Графа 7 заповнюється тільки на тих фізичних осіб, які були звільнені у звітному періоді за місцем роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати, або звільнені до початку звітного періоду, але отримували доходи у звітному періоді. Для тих фізичних осіб, які не змінювали місця роботи у звітному періоді, графи 6 та 7 не заповнюються. У разі неодноразового прийняття фізичної особи на роботу і її звільнення з роботи у звітному кварталі про таку особу потрібно заповнювати стільки рядків, скільки разів інформація про зміну місця роботи особи зустрічається у звітному кварталі. У графі 6 "Дата прийняття на роботу" відображається дата (число, порядковий номер місяця, рік) прийняття фізичної особи на роботу. У графі 7 «Дата звільнення з роботи» відображається дата звільнення фізичної особи з роботи аналогічно графі «Дата прийняття на роботу».

У графі 8 «Ознака податкової соціальної пільги» відображається ознака податкової соціальної пільги згідно з довідником ознак податкових соціальних пільг. Графа 8 заповнюється тільки для фізичних осіб, які мали пільги щодо податку у звітному періоді згідно з чинним законодавством, за місцем отримання основного доходу. За відсутності у фізичної особи пільг у звітному періоді графа 8 заповнюється прочерком. При заповненні графи 8 слід враховувати ту ознаку пільги, яка відповідає нарахованому доходу. Допускається наявність кількох рядків з однією ознакою доходу тільки у разі наявності у фізичної особи кількох ознак пільг за такою ознакою доходу (наявність різних пільг у кожному з трьох місяців кварталу). У даному підприємстві податкова пільга надавалася двом особам за 1 ознакою повне звільнення від сплати цього податку, оскільки якщо розмір доходу не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн.

У графі 9 «Ознака (0, 1)» відображається ознака «0», якщо рядок потрібно ввести, чи ознака «1», якщо рядок потрібно вилучити. Графа 9 заповнюється тільки для нового звітного та уточнюючого податкових розрахунків.

У разі потреби довідники ознак доходів та ознак податкових соціальних пільг можуть доповнюватись Державною податковою адміністрацією України у випадку змін у чинному законодавстві України.

У останньому рядку розрахунку вказуються загальні суми нарахованого доходу за графою За, виплаченого доходу за графою 3, нарахованого податку за графою 4а та перерахованого податку за графою 4.

У кінці податкового розрахунку проставляються: кількість заповнених рядків, кількість фізичних осіб, на яких подано інформацію, та кількість аркушів у розрахунку.

Завіряється розрахунок підписом керівника юридичної особи і головного бухгалтера та засвідчується печаткою. «Дата подання» - проставляється дата подання розрахунку податковим агентом.

У кінці податкового розрахунку проставляються відмітки службових осіб органу державної податкової служби про внесення даних з податкового розрахунку до електронної бази податкової звітності (дата, підпис, прізвище, службові відмітки).

Порядок нарахування та сплати податку на прибуток регулюється Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.1997р. з наступними змінами і особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, а об’єктами оподаткування є транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми під відповідним кодом Гармонізованої системи опису та кодування товарів, визначені ст. 2 цього Закону. Ставки податку на транспортні засоби для окремих їх груп диференціюються залежно від об’єму двигуна.

Податок з транспортних засобів визначається платником самостійно в «Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» (Дод. 24) і вважається узгодженим з дня подання цього Розрахунку до органу державної податкової служби і не може бути, оскаржений платником в адміністративному або судовому порядку. З даного розрахунку спостерігаємо, що підприємство має у наявності 6 транспортних засобів але сплачує податок тільки за один, оскільки на інші має пільги і звільнене від сплати цього податку.

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується юридичними особами щокварталу рівними частинами і в даному підприємстві становить 27,50 грн., до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Головний бухгалтер: Кухар З.В.