Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика моя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
105.67 Кб
Скачать
  1. Фінансові результати господарства за їх видами.

У «Звіті про фінансові результати» (Дод. 17), першою частиною, яка відображає результат діяльності підприємства є валовий прибуток від реалізації продукції основної діяльності, який являє собою різницю між виручкою від реалізації продукції та сумою податків (податку на додану вартість, акцизного збору), що надходять в господарство в складі грошових поступлень від реалізації продукції, а також собівартістю реалізованої продукції, тобто:

Пр = ВР - ПДВ - А - С,

де Пр - прибуток або збиток від реалізації продукції, робіт і послуг;

ВР - виручка від реалізації;

ПДВ - податок на додану вартість;

А - акцизний збір;

С - собівартість реалізованої продукції.

Валовий прибуток від реалізації продукції основної діяльності за підсумком 2009 р. становив 1396, 4 тис. грн., отже підприємство за підсумком року не було збитковим у виробництві продукції, хоч найбільший прибутковим в 2009 р. для підприємства було вирощування і реалізація свиней, ніж ягідних культур і іншої продукції тваринництва, яка виявилась збитковою у 2009 р., але врахувавши всі втрати і доходи підприємства залишилося в «+». Також окрім прибутку від основної діяльності підприємства отримало кошти з інших джерел, а саме від операційних курсових різниць, від отриманих штрафів, неустойок, від реалізації іноземної валюти, від операційної оренди активів, від компенсації списаних раніше активів та інших джерел, які відображаються у «Звіті про фінансові результати», як інші операційні доходи і у 2009 р. для ФГ «Едем» становили в розмірі 378,9 тис. грн.

Наступним елементом, який відображається у «Звіті про фінансові результати» за 2009 р. даного підприємства, є адміністративні витрати, які становили 150 тис. грн. До адміністративних витрат відносяться такі загальногосподарські витрати, що спрямовані на обслуговування та управління виробництвом. В їх склад входять:

  1. загальні корпоративні витрати (організаційні витрати, витрати на проведення річних зборів, представницькі витрати тощо);

  2. витрати на службові відрядження і утримання апарату управління підприємством та іншого загальногосподарського персоналу;

  3. витрати на утримання основних засобів та інших матеріальних необоротних активів загальногосподарського призначення (операційна оренда, страхування майна, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, охорона);

  4. винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські, з оцінки майна тощо);

  5. витрати на зв’язок (поштові, телефонні, телеграфні тощо);

  6. податки, збори та інші передбачені законодавством обов’язкові платежі (крім податків, зборів та обов’язкових платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг);

  7. плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків.

Витрати на збут та інші операційні витрати підприємство в 2009 р. не понесло.

Наступним елементом, який не обов’язковим у фінансовій звітності, але може відображатися, є фінансовий результат від операційної діяльності, який визначається добутком і різницю всіх витрат і доходів вище перелічених і становить для даного підприємства у 200 9 р.- 1625,3 тис. грн.

У «Звіті про фінансові результати» підприємство не понесло витрати і не отримало прибутку в наступних частинах: доходи від участі в капіталі, інші фінансові доходи, інші доходи, витрати від участі в капіталі, прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні статті.

В процесі функціонування всі суб’єкти підприємницької діяльності і дане господарство несуть відповідні фінансові витрати, в склад яких входять витрати на сплату процентів за користування кредитами, виграти пов’язані з фінансовою орендою та інші витрати, що пов’язані із залученням позикового капіталу і розмір яких у 2009 р склав 728 тис. грн. [3; с. 145]

До складу інших витрат включаються витрати, які виникають в результаті звичайної діяльності (крім фінансових витрат), та не пов’язані безпосередньо з виробництвом та реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) і розмір яких склав у 2009 р - 85 тис. грн. До них належать:

  1. собівартість реалізованих фінансових активів (залишкова їх вартість та витрати, пов’язані з їх реалізацією);

  2. собівартість реалізованих майнових комплексів;

  3. втрати від не операційних курсових різниць;

  4. сума уцінки необоротних активів та фінансових інвестицій;

  5. витрати на ліквідацію необоротних активів (розбирання, демонтаж тощо);

  6. інші витрати звичайної діяльності.

Наступним елементом у «Звіті про фінансові результати» є фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування і визначається, як прибуток від операційної діяльності ± дохід від участі в капіталі, інші фінансові доходи, інші доходи ± фінансові витрати, втрати від участі в капіталі, інші витрати. В даному підприємстві буде таким самим як і фінансовий результат від звичайної діяльності, оскільки ФГ «Едем» звільнено від сплати податку на прибуток від звичайної діяльності і становить 812,2 тис. грн.

Облік витрат, пов'язаних з надзвичайними подіями, підприємства ведуть на рахунку 99 «Надзвичайні витрати» за субрахунками: 991 «Втрати від стихійного лиха», 992 «Втрати від техногенних катастроф і аварій», 993 «Інші надзвичайні витрати». По дебету рахунка 99 «Надзвичайні витрати» і його субрахунків відображають суму визнаних надзвичайних витрат, по кредиту — їх списання на дебет рахунка 79 «Фінансові результати». Підприємство у 2009 р. не отримало ніякого надзвичайного доходу, а понесло надзвичайні витрати в розмір - 248,9 тис. грн.

Останнім розділом «Звіту про фінансовий результат» є чистий прибуток або збиток, яке підприємство отримало від основної і допоміжної діяльності, за підсумком року і в 2009 р. для ФГ «Едем» цей чистий прибуток становив - 563,3 тис. грн.