Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
384
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Лабораторна робота №5 - Облік кадрів і оплата праці

Тема: Облік кадрів і оплата праці.

Мета: вивчити процес прийому на роботу працівників, нарахування та виплати заробітної плати. Виведення на друк документів пов’язаних з рухом кадрів та оплатою праці.

Нормативна база:

1. Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI (Розділ IV).

2. Закон України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 р. N 108/95-ВР.

3. Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 06 лютого 2003 року

491-IV.

4.Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19 жовтня 2000 року № 2050-III.

5.Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 р. N 2464-VI.

6.Порядок Проведення індексації грошових доходів населення, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. N 1078

7.Порядок визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2012 р. №237.

Додатково рекомендується ознайомитись:

1.Кодекс законів про працю, введено в дію з 1 червня 1972 року Законом Української РСР від 10 грудня 1971 року N 322-VIII.

2.Класифікація видів економічної діяльності, затверджена Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11 жовтня

2010 р. №457.

3.Наказ Державного комітету статистики «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05 грудня 2008 р. № 489.

Теоретичні відомості:

Спеціалізована підсистема обліку зарплати і кадрів, що входить до складу «1С:Бухгалтерії 8 для України», вирішує наступні завдання:

облік руху кадрів по кожній організації, включаючи оформлення документів (накази про прийом на роботу, про переведення, про звільнення, заява на застосування податкової соціальної пільги) і звітність (особисті картки працівників за формою П-2, звіти по складу працівників організації);

нарахування заробітної плати персоналу підприємства з оформленням відповідних документів (включаючи платіжні документи);

обчислення регламентованих законодавством податків і внесків, оподатковуваною базою яких служить заробітна плата працівників організацій, і формування відповідних звітів (по ПДФО, єдиному соціальному внеску, статистичної звітності);

віддзеркалення нарахованої зарплати, а також сум податків і внесків в бухгалтерському і податковому обліку.

Кадровий облік

Особливістю обліку персоналу є той факт одна і та ж людина (фізична особа) може розглядатися як декілька об’єктів обліку. Наприклад, якась фізична особа може попрацювати в організації і звільнитися, а потім через деякий час знову бути прийнятою на роботу. В цьому випадку два співробітники, прийняті в різний час і в загальному випадку на різні робочі місця, відповідають одній фізичній особі.

З іншою сторони, одна і та ж фізична особа може бути прийнята на роботу в організацію кілька разів: на основне місце роботи і одночасно за сумісництвом (внутрішнє сумісництво).

41

В цьому випадку також одній фізичній особі відповідають два співробітники, хоча гроші за роботу при цьому виплачуються одній людині.

Таким чином, в рамках обліку персоналу стикаються з двома класами тісно пов’язаних об’єктів обліку: співробітниками і фізичними особами, тому в типову конфігурацію включені довідники «Співробітники» і «Фізичних особи».

Співробітники

Якщо в списку реєструється зовсім новий співробітник, можна відразу ввести його дані в обидва довідники - і «Співробітники» і «Фізичні особи» (сюди потраплять персональні дані співробітника).

Якщо співробітник раніше вже працював на підприємстві за іншим договором або його особисті дані вже були заздалегідь внесені до довідника фізичних осіб, тоді необхідно вибрати відповідний елемент з довідника «Фізичні особи».

Основною характеристикою співробітника є організація, в якій він працює і вид зайнятості в організації: основне місце роботи, зовнішнє або внутрішнє сумісництво. Для внутрішніх сумісників при цьому необхідно вказати основне призначення співробітника - його основне місце роботи.

42

Фізичні особи

Для зручності введення великого об’єму інформації про фізичних осіб про кожного з них досить вказати тільки прізвище, ім’я і по батькові; решту всієї інформації можна ввести і пізніше, скориставшись формою редагування даних фізичної особи.

Ім’я і ПІБ фізичної особи. У конфігурації передбачена можливість варіювати найменуванням елементу довідника, що описує конкретну фізичну особу (це найменування відбивається у всіх документах) з тим, наприклад, щоб можна було легко розрізняти повних тезок і однофамільців. Тобто прізвище; ім’я і по батькові цих людей будуть однаковими, а в найменування можна додати яку-небудь відмітну ознаку, зручну менеджерові кадрової служби, - фактично привласнити людині «псевдонім».

З іншого боку, в звітах разом з найменуванням-псевдонімом фізичної особи (або замість нього) можна вивести «справжні» прізвище, ім’я і по батькові.

Також в конфігурації ведеться історія змін прізвищу, імені і по батькові, тобто за допомогою кнопки «Докладніше» можна отримати список всіх прізвищ, імен і по батькові, якими користувався працівник.

Крім того в довіднику вводяться персональні дані: код за ДРФО, дата і місце народження, посвідчення особи і ін.

Урозділі «Контактна інформація» вводяться адреси, телефони і інша контактна інформація про фізичну особу.

На закладці «Розрахунок зарплати» вводиться інформація необхідна для розрахунку заробітної плати.

В полі «Склад родини» вказуються дані про кількість і вік дітей, що є у фізичної особи. В полі «Пільги ПДФ» — дані, необхідні для автоматичного обліку пільг, на які має право

фізична особа згідно законодавству. Нову пільгу працівникові можна призначити тільки за допомогою документа «Заяву на застосування пільги ПДФО».

Уразі потреби для них також слід внести інформацію про інвалідність.

43

Альтернативний спосіб доступу до даним працівника надає інструмент «Управління даними працівника» (меню «Зарплата» — «Управління даними працівника»). Даний інструмент дозволяє переглядати і редагувати кадрові дані, а також відомості по планових нарахуваннях і утриманнях, проглядати нарахування заробітної плати і т.д.

Документи кадрового обліку

В «1С:Бухгалтерії 8 для України» інформація про кадри вводиться за допомогою документів. Первинне введення інформації здійснюється документом «Прийом на роботу» (меню «Кадри» — «Прийом на роботу в організацію»).

44

Прийом на роботу в організацію проводиться з дотриманням обмежень, що витікають з трудового законодавства України: одна і та ж фізична особа може бути оформлена працівником декількох організацій, але основне місце роботи у нього може бути лише в одній з них; у інших же організаціях працівник повинен бути оформлений як зовнішній сумісник. Працівник може бути прийнятий на роботу в організацію другий раз, але вже як внутрішній сумісник.

При цьому внутрішнє сумісництво повинно бути заздалегідь дозволено відповідною установкою облікової політики організації, доступною через меню «Підприємство» — «Облікова політика» — «Облікова політика (по персоналу)».

Крім того в обліковій політиці організації передбачено можливість закруглювання сум до виплати: якщо встановлено 0,01 - до копійки, 1,00 - до гривні.

Основні відомості, необхідні для нарахування зарплати працівникам підприємства указуються в документі «Прийом на роботу», а саме:

Табельний номер

Підрозділ (до якого буде відноситись працівник)

Посада

Дата прийому

45

Спосіб відображення в бух обліку (Тут задаються господарські операції, які можна поставити у відповідність розрахунковим величинам. Господарська операція складається з одної проводки в бухгалтерському регістрі (або пари транзитних проводок)

Базовий період індексації зарплати (обирають дату базового місяця у відповідності до Порядку проведення індексації грошових доходів населення)

На закладці «Нарахування» указуються відомості, необхідні для нарахування зарплати, зокрема:

Розмір — сума, яка буде запропонована як результат нарахування після заповнення документа «Нарахування заробітної плати»;

Спосіб відображення в бух обліку (було розглянуто вище – по суті те саме, проте має пріоритет над даними введеними вгорі форми документа).

Вид розрахунку (обирається з відповідного довідника. Містить список нарахувань, використовуваних при обліку заробітної плати працівників організацій. У план видів розрахунку можна додавати свої види розрахунків, вказуючи в кожного порядок його оподатковування податком на доходи фіхичних осіб, єдиним соціальним податком, а також спосіб відображення нарахованих сум в бухгалтерському й податковому обліку. Для цього призначена спеціалізована форма діалогу.

Для кожного виду розрахунку задається так званий спосіб відображення в бухгалтерському обліку — елемент довідника «Способи відображення зарплати в регламентованому обліку», форма якого доступна також з меню «Зарплата» - «Способи відображення зарплати в обліку».

46

Утабличних частинах «Внески» вказуються обовязковы утримання з заробітної плати, «Внески ФОП» - вказуються нарахування на заробітну плату, і на вкладці «Утримання» вказуються будь які інші утримання з працівників (наприклад, аліменти, утримання щомісячної плати за оренду житла чи суми погашення кредиту і т.д.).

З документа «Прийом на роботу» можна роздрукувати відповідний паперовий документ

по типовій формі № П-1.

Уразі потреби зміни параметрів розрахунки заробітної плати для вже прийнятих співробітників (зміна складу або розміру нарахувань, набору внесків і утримань) можна скористатися документом «Введення відомостей про планові нарахування працівників організацій» (меню «Зарплата» — «Планові параметри» — «Введення відомостей про планові нарахування працівників організацій»).

47