Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
384
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Не виплачені суми депонентів можна погасити документом «Депонування організацій».

Побудова звітів по обліку кадрів і заробітній платі

Звіти по кадровому обліку

Звіт «Особова картка» (меню «Кадри» - «Особова картка») дозволяє сформувати типову форму № П-2 для працівника або списку працівників організації. Також з форми можна отримати бланк форми для самостійного заповнення.

Звіт «Списки працівників організації» (меню «Кадри» - «Списки працівників організації») надає можливість сформувати різноманітні списки працівників організацій, відібрані і згруповані по різних критеріях. Інформація, що виводиться в звіті, також вибирається з обширного списку показників.

Звіт за замовчанням настроєний так, щоб в результаті вийшов список працівників, що працювали на поточну дату, з їх табельними номерами, впорядкований по підрозділах.

Можливі показники звіту:

Найменування;

ПІБ працівника повністю або прізвище і ініціали працівника;

код за ДРФО;

Стать, дата народження і місце народження;

Підрозділ і посада;

Табельний номер;

Вид документа, серія і номер документа, що засвідчує особу;

Дата видачі і ким виданий документ;

Громадянство;

і т.п.

Можливими угрупуваннями звіту можуть бути підрозділ і посада, стать і т.п.

Звіти по заробітній платі

Для формування звітів в меню «Зарплата» вибирається пункт з назвою потрібного звіту

— в результаті на екран виводиться форма звіту, у верхній частині якої розташовується командна панель, а нижче розміщується табличний документ — сам звіт, сформований для початкових даних за замовчанням.

За допомогою командної панелі можна задати інші початкові дані або перерахувати звіт натисненням кнопки «Сформувати».

Конфігурація дозволяє сформувати наступні види звітів.

«Розрахункові листки» — призначені для письмового повідомлення працівника про складові частини його нарахувань і утримань;

«Розрахунково-платіжна відомість (по працівнику) П-6» - типова форма, що є звітом про нарахування і утримання зарплати по кожному працівнику зокрема;

«Розрахунково-платіжна відомість (зведена) П-7» - типова форма, що є звітом про нарахування і утримання зарплати по всіх працівниках;

«Розрахункова відомість (довільна)» — зведений звіт про нарахування і утримання, причому працівники об’єднані в групи по підрозділах, що дає користувачеві можливість управляти відображенням конкретних груп за допомогою маркерів;

«Структура заборгованості організацій» — звіт надає можливість отримати зведення про зміну накопиченої заборгованості перед працівниками організацій за вказаний в звіті період. Крім сум заборгованості на початок і кінець періоду в звіт можна вивести загальні нараховані і виплачені суми;

«ОСВ по рахунку 66» - є типовим звітом конфігурації і виводить зміст оборотносальдової відомості по рахунку 66;

«Звід відрахувань до фондів» — форма, що є зведеним звітом про нарахування і внески до фондів соціального страхування з регульованим ступенем деталізації;

53

«Аналіз витрат на оплату праці» — звіт призначений для отримання відомостей про витрати на оплату праці і відрахування на соціальні потреби. Звіт формується за даними бухгалтерського обліку вибраної організації. Показники звіту визначаються кредитовими оборотами рахунків 66 "Розрахунків з персоналом по оплаті праці" і 65 "Розрахунків по страхуванню" в кореспонденції з рахунками обліку витрат (8 чи 9 класів).

«Уніфікована форма П-50» (застаріла)— типова форма, що є звідним звітом про нарахування і утримання працівників (застосовувалась до 1 січня 2009 р.);

Помічник по обліку заробітної плати

Помічник по обліку заробітної плати (меню «Зарплата» - «Помічник по обліку зарплати») призначений для спрощення віддзеркалення операцій по обліку кадрів і заробітної плати. Помічник показує послідовність дій, які необхідно виконати в цьому розділі обліку, - від прийому на роботу співробітника до формування проводок по обліку заробітної плати.

Для. відображення схеми потрібно вибрати найменування організації, в якій ведеться облік зарплати і кадрів.

При натисненні на посилання в конкретному місці схеми відкриється список введених документів даного вигляду, в якому можна стандартним способом ввести новий або відкрити вже існуючий документ і продовжити роботу з ним.

Під схемою виводяться таблиці, в яких відображені останні введені документи кожного виду.

Типові ситуації по обліку кадрів і заробітної плати

Прийом в організацію нового працівника

При реєстрації прийому в організацію нового працівника від нього необхідно отримати трудову книжку і відомості з інших документів: паспортні дані, код за ДРФО. Крім того, для правильного розрахунку ПДФО потрібно оформити заяву на застосування базової пільги. Якщо співробітник приймається на роботу як сумісник, необхідно нагадати йому, що він має право на застосування податкової пільги тільки на одному місці роботи. Так само необхідно отримати відомості про дітей і утриманців, а також, у випадку потреби, дані, підтверджуючі право працівника на отримання додаткових пільг.

Введення відомостей про фізичну особу - співробітника організації

Відомості про працівника як про фізичну особу можна ввести безпосередньо в довіднику «Фізичних осіб». Для того, щоб класифікувати фізичну особу, як співробітника конкретної організації, необхідно ввести дані про нього в довідник «Співробітники організацій».

1.Відкриваємо форму списку довідника «Фізичні особи» (меню «Кадри» — «Фізичні

особи») і створюємо новий елемент довідника натисненням на кнопку («Додати») на командній панелі форми списку.

2.Заповнюємо форму елементу довідника, що відкрилася, — «Особисті дані фізичної особи». Вводимо прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, стать. Для введення відомостей про місце народження, посвідчення особи і громадянство відкриваємо

додаткові форми натисненням на кнопку вибору в правій частині відповідних полів. Вводимо код за ДРФО (ідентифікаційний номер) і номер страхового свідоцтва ПФ (якщо такі дані є у працівника). У таблиці «Контактна інформація» вводимо адресу по прописці (реєстрації). Тут можна ввести адреси і інших типів.

3.Відкриваємо вкладку «Розрахунок зарплати» форми особистих даних фізичної особи. Тут вводимо дані про склад родини, пільги з ПДФО і інвалідність.

4.Відкриваємо форму списку довідника «Співробітники організацій» (меню «Кадри» — «Співробітники організацій») і створюємо новий елемент довідника натисненням на кнопку («Додати») на командній панелі форми списку.

54

5.У верхній частині форми елементу довідника «Співробітники організацій» встановлюємо перемикач в положення «Створити нового співробітника, вибравши його з довідника фізичних осіб».

6.Натискаємо на посилання «Відкрити довідник фізичних осіб для вибору» і вибираємо з довідника «Фізичні особи» тільки що створену фізичну особу.

7.Вказуємо організацію, в яку співробітник буде прийнятий на роботу, і вид зайнятості співробітника: основне місце роботи або сумісництво. Зберігаємо відомості про співробітника натисненням на кнопку «ОК».

Введення відомостей про умови оплати праці і в характері внесків

Введення відомостей про умови оплати праці працівника вводяться документом «Прийом на роботу».

1.Відкриваємо журнал документів «Прийом на роботу» (меню «Кадри» — «Прийом на

роботу в організацію») і створюємо новий документ натисненням на кнопку («Додати») на командній панелі форми журналу.

2.Заповнюємо форму нового документа, що відкрилася, «Прийом на роботу». У шапці форми документа уточнюємо організацію, номер і дату документа. У табличну частину закладки «Працівники» вводимо запис про працівника: у колонці «працівник» указуємо співробітника (вибираємо з довідника «Співробітники організації»), далі указуємо дату прийому, підрозділ, посаду. У табличній частині «Нарахування» указуємо види нарахувань і грошові суми. Перевіряємо список внесків, запропонований за замовчуванням на закладках «Внески» і «Внески ФОП», у разі потреби коректуємо ці списки.

3.Для друку наказу про прийом на роботу записуємо документ в інформаційну базу натисненням на кнопку «Записати», потім натискаємо на кнопку «Друк» і в меню, що відкрилося, вибираємо пункт «Форма П-1».

Хід роботи:

На основі індивідуального завдання отриманого від викладача створити необхідних фізичних осіб та співробітників організації. Оформити прийняття їх на роботу наказом за формою П-1. Оформити заяви на застосування податкової соціальної пільги. Внести інформацію про планові нарахування заробітної плати. Провести нарахування і виплату заробітної плати за січень 2011 року. При нарахуванні заробітної плати обов’язково провести її індексацію. Виплата заробітної плати відбулась 31 січня 2011 року.

Для допуску до захисту лабораторної роботи необхідно представити наступні документи

вформаті *.mxl:

наказ про прийом на роботу (1 екземпляр на вибір) – файл 51.mxl;

заява на застосування податкової соціальної пільги (1 екземпляр на вибір) – файл

52.mxl;

розрахункову відомість (довільна) – файл 53.mxl;

звіт відрахувань у фонди– файл 54.mxl;

платіжну відомість– файл 55.mxl;

розрахункові листки– файл 56.mxl;

картка по рахунку 661 за січень– файл 57.mxl;

Типові питання, які виносяться на захист лабораторної роботи:

1.Які є типи працівників?

2.Що таке індексація заробітної плати? Для чого проводиться? Порядок розрахунку.

3.Що таке компенсація за порушення строків виплати зарплати? Для чого проводиться? Порядок розрахунку.

4.Опишіть процес нарахування зарплати.

5.Які є види утримань з заробітної плати? Ставки.

6.Що таке податкова соціальна пільга? Види? Особливості?

55

7.Які є види нарахувань на заробітну плату? Ставки.

8.Яким документами може оформлятися виплата заробітної плати?

9.Що таке мінімальна заробітна плата? Хто встановлює? Який її розмір?

56