Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_3 (1).docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
125 Кб
Скачать

44Відхилення від норми в прийомі їжі спортсмена

Сучасна наука про харчування вже давно довела корисність періодичного очищення організму від надлишкових шлаків, тобто продуктів обміну речовин, невиведених з організму. Необхідність таких процедур зрозуміла будь-якій розумній людині - це перевантаження в харчуванні, добавки хімічних консервантів у багатьох продуктах, екологічні забруднення, уживання алкоголю й т.п. Всі ці фактори приводять до нагромадження в організмі токсичних речовин, погіршенню роботи печінки, застою жовчі й уповільненню переварювання їжі, зниженню імунітету й многим інших розладів. Інакше кажучи, щоб підтримувати порядок у будинку, час від часу потрібні генеральні збирання. Тоді чищення організму можна зрівняти з італійською традицією викидати весь мотлох з будинку перед Новим Роком з тією лише різницею, що такі збирання потрібні організму кілька разів у рік. У сучасному розумінні чищення організму - це проведений протягом декількох днів комплекс диетологических і фізіотерапевтичних процедур на тлі курсового прийому гепато-протекторів (харчових добавок, що нормалізують функцію печінки) і жовчогінних засобів. Ще один фактор, що негативно впливає на печінку спортсмена, - це прийом ліків для прискорення росту м'язової маси й збільшення працездатності (таких, як анаболические стероїди, тестостерон, інші гормональні препарати). У результаті можуть виникати серйозні порушення функціонування печінки й відхилення від норми гормонального тла, що багато в чому підтримується саме печінко Спортсмени часто запитують, чи не занадто багато маси тіла вони втратять за час проведення чищення? Адже будь-яка процедура чищення включає й певні (правда нетривалі) обмеження в харчуванні й зниження тренувальних навантажень. От приклад із практики.

Протягом декількох років у нашій лабораторії спостерігається й консультується відомий важкоатлет, багаторазовий чемпіон і рекордсмен миру Сергій С. Довелося витратити чимало зусиль, щоб переконати його в необхідності проведення чищень. Найбільш доказовим для спортсмена з'явилися результати виміру м'язової й жирової маси його тіла до й після чищення. Він дійсно втратив після тижневого чищення 2,5 кг загальноїої маси тіла. Однак, виявилося, що втрата м'язів склала всього 640 г (близько 0,6% від маси тіла), а інші загублені за чищення 1,9 кг доводилися на жир і воду. Більше того, повернення до нормального режиму харчування й тренувань дав більше швидкий ріст м'язової маси, чим це було раніше.

Цей приклад ілюструє важливу закономірність. Чищення нормалізують обмін білка в організмі й, як наслідок, стимулюють затримку азоту, що є необхідною умовою для наступного росту м'язової маси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]