Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_3 (1).docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
125 Кб
Скачать

32 Основні гігієнічні вимоги до фізкультурно-оздоровчих споруд

Фізкультурно-оздоровчі споруди повинні відповідати загальним гігієнічним вимогам, що пред'являються до всіх спортивних споруд. Місце для їх розміщення вибирається з урахуванням тих же гігієнічних вимог, що і для інших відкритих спортивних споруд (віддаленість від основних джерел забруднення повітря і грунту, шуму, наявність і достатня площа зелених насаджень, наявність зручних під'їзних шляхів).  Місце майбутнього будівництва фізкультурно-оздоровчих споруд відводиться з навітряного боку від основних забруднювачів повітря (промислові підприємства, автомагістралі тощо). санітарна зона між ними і промисловими об'єктами повинна становити не менше 1000м. Фізкультурно-оздоровчі споруди повинні мати спеціально обладнані автостоянки. Існує кілька видів фізкультурно-оздоровчих споруд. Найбільш поширені види споруд, призначені для короткочасного перебування займаються, - лісопосадки і пляжі. 

Лісопарк. Це упорядкований ліс, що має певну ланшафтного-планувальну структуру, призначений для вільного короткочасного активного відпочинку населення. На території лісопарку виділяються ділянки для активного (купання, спортивні ігри) і пасивного відпочинку. Для активного відпочинку виділяється територія лісопарку з розрахунку 100 - 130 м 2 на одного відпочиваючого при загальній площі 600 - 900 м 2. Відстань між зонами активного і пасивного відпочинку не повинно бути не менше 280 - 300 м 2.  Пляжі. Відповідно до гігієнічних норм і правил пляж обладнується виходячи з нормативної величини площі пляжу на одного відпочиваючого. На морських пляжах площа на одного відпочиваючого повинна становити не менше 5 м 2, річкових і озерних - не менше 8 м 2. Для попередження попадання на пляжі забруднень їх розташовують вище за течією від основних джерелзабруднення води, на значній відстані від причалів судів, місць скидання стічних вод. 

Фізкультурно-оздоровчі споруди для населення міст і населених пунктів міського типу поділяються на мікрорайонні, районні, міжрайонні та загальноміські.  Мікрорайонні фізкультурно-оздоровчі споруди повинні мати радіус обслуговування не більше 400-500 м. Вони складаються з комплексного майданчика для гімнастики і легкої атлетики, майданчики для волейболу, баскетболу, настільного тенісу.  Районні фізкультурно-оздоровчі споруди розташовуються в межах 20-хвилинної ходьби від самого віддаленого від них житлового масиву даного району. Вони призначені для обслуговування населення житлового району міста. Крім спортивного ядра та спортивно-ігрових майданчиків вони можуть включати в себе і майданчик для обслуговування населення житлового району міста. Крім спортивного ядра та спортивно-ігрових майданчиків вони можуть включати в себе і майданчик для загальної фізичної підготовки, спортзал.  У зимовий час на території фізкультурно-оздоровчих споруд обладнуються поля для хокею, катання на ковзанах.  Загальноміські фізкультурно-оздоровчі споруди призначені для обслуговування населення всього міста з урахуванням оптимальної транспортної доступності в межах не більше 30 хв. Вони можуть включати в себе лижні, гірськолижні, веслову, водно-моторний бази, автомотоклуб та ін 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]