Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_3 (1).docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
125 Кб
Скачать

45 Основи особистої гігієни спортсмена. Гігієна статевого життя. Шкідливі звички і спорт

Гігієна спортсмена вимагає дотримання правильного режиму дня, догляду за своїм тілом, одягом, взуттям, спортивним інвентарем; загартовування організму і дотримання заходів, які охороняють від різних захворювань. У режимі дня враховується не тільки розпорядок дня (підйом, зарядка, туалет і т.д.), але і весь складний процес тренування, навчання, роботи, відпочинку. Розмаїтість умов побуту спортсменів не дає можливість установити для всіх єдиний побутовий режим. Однак існують загальні гігієнічні правила, що повинні виконуватися в будь-яких умовах і періодах підготовки. Спортсмен або фізкультурник, який переносить великі фізичні навантаження, має спати в добу 8-9 годин. Сон – це гальмування кліток головного мозку, затримка їх діяльності. Відпочивати протягом дня рекомендується активно. Прийом їжі перед початком змагань повинен бути за 3-4 год до старту по плаванню і бігу. За 1-1,5 год до старту по плаванню і бігу можна рекомендувати прийом 50-60 м глюкози і 200 мг вітамінів С. Особливо повинні дотримувати режим харчування багатоборці III вікової групи.

Під гігієною статевого життя слід розуміти комплекс загальноприйнятих морально-етичних обмежень, цензів, які стосуються тих чи інших сторін сексуальних відносин. Крім цього, розглядає в сукупності рівні фізичних, психічних, соціальних, емоційних та інших видів характеристик.Гігієна статевого життя містить у собі і рекомендації по утриманню від статевого контакту в період менструацій (в даний період сексуальний акт не тільки збільшує ризик інфікування, а й може викликати запальні процеси в сечостатевій системі партнера, а також рясна кровотеча у жінки), перший і останній триместри вагітності, а також в післяпологовий період. Утримання рекомендується і при різного роду урологічних та гінекологічних захворюваннях, щоб уникнути повторного зараження від партеру до партнера.

Третє – спорт і мотивація. Щоб не втрачати мотивацію, Ви маєте тренуватись заради змагань. Якщо Ви виступите погано, Вас ніхто не буде засуджувати. Можна і взагалі не виступати, але тримати при собі думку, що “Я маю бути готовий до змагань”. Тренування без цілі – не принесе жодного результату. Дуже складно буде змусити себе займатись. Хоча я і рекомендую займатись спортом просто, для себе.

Ну і остання замітка. Спорт і допінг або спекуляція на смерті конкретного спортсмена. Це настільки демотивує, що бажання тренуватись може одразу пропасти. Неважливо який спорт. “Лякалки” такого плану – просто жахливо впливають на психологію людини, яка тільки-но вирішила серйозно зайнятись спортом.

43.Особливості харчування жінок спортсменок. Режим харчування спортсмена.

Нині досягнення високих спортивних результатів стало неможливо без великих фізичних і нервово-психічних навантажень, яким піддаються спортсмени під час тренувань і змагань. Подолання цих навантажень супроводжується змінами стану метаболічних процесів организма.

Для компенсації энерготрат і активації анаболических процесів і процесів відновлення працездатності спортсменів необхідно постачання організму адекватним кількістю енергії і незамінних чинників питания.

Рекомендації з харчування спортсменів мають грунтуватися як у експериментальних дослідженнях впливу фізичні навантаження певні показники стану регулюючих систем та обміну речовин, у організмі тварин, і на вивченні особливостей біохімічних і фізіологічних процесів при фізичних навантаженнях самих спортсменов.

Принципи побудови харчування спортсменів можна сформулювати наступним образом:

1. Постачання спортсменів необхідною кількістю енергії, відповідним її витрачанню у процесі фізичних нагрузок.

2.Соблюдение принципів збалансованого харчування, стосовно певних видів спорту інтенсивності навантажень,

3. Вибір адекватних .форм харчування (продуктів, харчових речовин та його комбінацій) на періоди інтенсивних навантажень, підготовки до змагань, змагань, і відбудовний период.

4. Використання що індукує впливу харчових речовин для активації процесів аэробного окислення і сполученого фосфорилювання, трансгликозидазных процесів, біосинтезу коэнзимных форм, АТФ-азных реакцій, накопичення міоглобіну та інших метаболічних процесів, які особливо важливими задля забезпечення виконання фізичних нагрузок.

5. Використання впливу харчових речовин, у цілях створення метаболічного фону, вигідного для біосинтезу гуморальних регуляторів і реалізації її дії (катехоламінів, простагландинів, кортикостероїдів і др.).

Приділяючи особливу увагу харчуванню для жінок, що займаються спортом, у главу кута має бути поставлено головне правило: споживана їжа повинна заповнювати енергетичні витрати організму під час тренувань і прискорювати при цьому обмін речовин.

Тоді жінці вдасться підтримувати в організмі необхідне фізіологічне рівновагу і уникнути багатьох жіночих захворювань, безпосередньо пов'язаних з надмірним заняттям спортом.

Найоптимальнішим варіантом буде розробка фахівцем-дієтологом індивідуальної дієти для кожної жінки-спортсменки. Це саме вірне рішення для жінок, які займаються спортом професійно. Спорт - це дуже серйозно.

Щоб організувати правильне харчування для жінок, що займаються спортом, слід брати за основу щоденного раціону певні продукти та приготовлені з них страви.

Жінки повинні вживати здорову їжу:

суп з овочів; картопля, зварена «в мундирі»; картопля печена; чорний хліб, яйця (не більше одного в день); зелень кропу і петрушки, відварене м'ясо, риба відварна; каші з різних видів круп (перловка, гречка, манка, вівсянка, пшінки) з маслом; фрукти; овочеві салати, заправлені рослинною олією; чай; молоко; кисломолочні продукти (на ніч склянку кефіру або кислого молока); соки; черносмородиновое варення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]