Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_3 (1).docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
125 Кб
Скачать

18)Гігієнічне нормування циклічних навантажень

---При нормуванні виконання циклічних вправ особливу увагу заслуговують процеси вікового розвитку рухової системи. Зміни фізіологічних процесів у зв'язку з виконанням тренувальних занять обумовлені впливом на організм повторюваних рухів. При цьому в першу чергу відбуваються зміни функціонального стану рухової системи. Вегетативні процеси перебудовуються під впливом подразнень, сигналізують про можливу гіпоксії, але головним чином - під впливом моторно-вісцеральних рефлексів. Тому при плануванні тренувальних занять і виборі навантажень важливо враховувати не тільки обмінні процеси, а й вікові особливості регуляції рухів і освоєння техніки моторних навичок.

Нормування режиму виконання

загальнорозвиваючих вправ. 

Одна з цілей фізіологічно обгрунтованого нормування навантажень на уроках фізичної культури полягає втому, що витрати енергії, число повторень вправ і тривалість виконання серій вправ були оптимальними. Якщо витрати енергії і число повторень вправ малі, то ефект від вправ буде знижений внаслідок недостатньої мобілізації фізіологічних функцій. Якщо ж витрати енергії і число повторень і тривалість вправ надмірно великі, то ефект від вправ буде знижений внаслідок ослаблення фізіологічних процесів у зв'язку з виснаженням речовин, багатих енергією, і ферментів, а також нервових механізмів регуляції рухів. При виконанні повільного рівномірного бігу школярами 10-11 років споживання кисню становить 771,4 мл/хв. В умовах відносного спокою у досліджуваних школярів цього віку споживання кисню дорівнює 193,0 мл/хв. Отже, споживання кисню нетто на виконання роботи повільного бігу становить 771,4 - 193,0 = 578,4 мл/хв. У перерахунку на кг ваги тіла споживання кисню нетто на виконання роботи повільного бігу буде рівним 578,4: 35 = 16,5 мл/хв В· кг. p> Створені необхідні передумови для фізіологічно обгрунтованого планування фізичних навантажень при розробці структури уроку. Так, у дітей 7-8 років споживання кисню при ходьбі 120 кроків на хвилину становило 407,3 мл/хв, а а відносному спокої - 15...6,8 мл/хв.

19)Основні гігієнічні показники та критерії адекватності рухового режиму

---Розрахунковий метод визначення енерговитрат базується на: -визначенні тривалості рухового компонента в добовому бюджеті часу. -визначення числа переміщень тіла в просторі,тобто кількості локомоцій за одиницю часу.Сума локомоцій виражається величиною пройденої за добу відстанні.

-безперервної реєстрації ЧСС,визначення курсової вартості різних видів діяльності.Всі ці методичні підходи об*єднює метод фокометрії,який у поєднанні з хронометражем створює об*єктивну картину рухової активності конкретної людини. Формування рухової активності школярів. Фактори,що формують РА поділяються на 3 групи: -біологічний(вік,стать,сталість вн. середовища); -соціальний(спосіб життя,організація учбового процесу,фіз. вих.); -гігієнічні,які поділяються на сприятливі(раціональний режим,чергування праці і відпочинку,фізичної і розумової праці,різноманітність засобів і формування ФВ,нормальні гігієнічні умови оточуючого середовища,наявність гігієнічних навиків,правильний спосіб життя.

20)---гігієнічне забезпечення занять оздоровчою фізичною культурою

Оздоровчі фізичні навантаження можна назвати лише ті,які ведуть до переважного розвитку процесів анаеробного енерготворення і розширення функціональних резервів.Пріорітетним принципом є урахування максимальних можливостей людини,що займається.Існує декілька способів дозування що базуються методи дозування: -по відносній потужності фізичного виховання у відсотках до максимального рівня фізичної працездатності.Цей метод найбільш точний.; -по частоті серцевих скорочень(порогова ЧСС,пікова ЧСС-найбільша частота,яка не може бути перевищена в процесі заняття.,середня ЧСС-відповідає середній інтенсивності навантаження цілого заняття.); -за показниками максимальної кількості повторів вправ; -емпіричний метод по суб*активним відчуттям. Чим вища інтенсивність навантаження тим вищий має бути об*єм.Чим нижча функціональна підготовленість ,тим нижча інтенсивність і об*єм навантаження і більша правність в тижневому циклі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]