Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_3 (1).docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
125 Кб
Скачать

40.Залізо і фізична працездатність.

В організмі міститься 4-5 г заліза у вигляді резервного (1/4) іфункціонально-активного заліза (3/4). 62-70% заліза знаходиться в гемоглобіні еритроцитів, 5-10% - умиоглобине, решта - в тканинах, де воно бере участь у багатьох метаболічних процесах: у складі металовмісних ензимів-цитохромів забезпечують мітохондріальний транспорт електронів, синтез ДНК і поділ клітин, метаболізм гормонів мозкової речовини надниркових залоз, детоксикаційні механізми, що знижують активність токсичних речовин під впливом цитохрому Р450 до складу якого входить залізо; Підтримують активність гліцерол-3-фосфатдегідрогенази в поперечно-смугастихм'язах, що зберігає фізичну працездатність людини. Наприклад, у людей, страждаючих дефіцитом заліза, Фізична працездатність різко знижується, але відновлюється після прийомупрепаратів заліза. Кількість заліза, Яке може бути пов'язане трансферрином, Називається загальної залізозв'язувальної здатністю крові і в нормі становить 250-400 мкг% (45 - 72 мкмоль /л). Концентрація заліза в сироватці крові у дорослих людей обох статей коливається від 50 до 160 мкг% (9-29 мкмоль /л). Із сечею виводиться за добу 60-100 мкг заліза.

Фізична працездатність – потенційна здатність людини проявити максимум фізичного зусилля при статичній, динамічній та змушеній роботі.

Фізична працездатність являється інтегративним вираженням можливостей людини, входить в поняття його здоров’я і характеризується рядом об’єктивних факторів. До них відносяться: тілобудова і антропометричні показники: потужність і ефективність механізмів енергопридукції аеробним і анаеробним шляхом; сила і витривалість м’язів, нейром’язова координація; стан опорно-рухового апарату; нейроендокринна регуляція як процесів енергоутворення , так і використання наявних  в організмі енергоресурсів; психічний стан.

У повсякденному житті і професійній діяльності людина використовує лише невелику частину фізичної працездатності. На більш високому рівні вона проявляється в спорті, в боротьбі за життя, в небезпечних умовах межі фізичних можливостей людини виявляється ще вищими.

10. Гігієнічна характеристика підготовчої частини уроку

Вступна (підготовча) частину уроку відіграє допоміжну роль і служить створенню необхідних передумов для основної навчально-виховної роботи. Характерними завданнями, які вирішує педагог в цій частині, є: а) початкова організація займаються, оволодіння їх увагою, ознайомлення їх з майбутньою роботою і створення необхідної для її успіху психологічної установки; б) поступова функціональна підготовка організму до підвищених навантажень і зміна його фізичного стану («розігрівання»); в) створення сприятливого емоційного стану.  В міру необхідності у вступній частині можуть вирішуватися і деякі освітні, а ще частіше виховні завдання, але не на шкоду специфічної функції цієї частини - введенню займаються в роботу.  Як засіб вирішення перелічених завдань можуть бути використані самі різноманітні фізичні вправи, техніка виконання яких вже добре освоєна займаються або піддається швидкому оволодінню, «з місця». Найчастіше це різні побудови і перебудови, деякі гімнастичні вправи общеподготовітельного характеру, різні варіанти ходьби, бігу і безперервних ритмічних стрибків, що виконуються з поступово підвищується, але відносно помірною навантаженням, а також досить легко дозується танцювальні вправи, добре знайомі гри (не пов'язані з великими напругами або тривалими паузами в діяльності окремих учнів) і т.п. 

У підготовчій частині відбувається організація учнів, їх психологічний настрій на свідоме й активне виконання вправ, функціональна підготовка організму до більш високих навантажень основної частини. Підготовча частина може носити не тільки допоміжний характер, але й вирішувати освітні завдання (тобто мати самостійне значення): вивчення стройових вправ, розвиток сили при виконанні загальнорозвиваючих вправ з предметами та ін Тривалість підготовчої частини - 8-15 хв. (I кл. - До 25 хв.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]