Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Middle_Ages_method_1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
594.43 Кб
Скачать

61

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Прикарпатський національний університет

імені Василя Стефаника

Інститут історії і політології

кафедра всесвітньої історії

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З КУРСУ

ІСТОРІЇ СЕРЕДНІХ ВІКІВ

Для студентів історичних факультетів

Івано-Франківськ

2007

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Прикарпатський національний університет

імені Василя Стефаника

Інститут історії та політології

кафедра всесвітньої історії

Волощук Мирослав Михайлович

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З КУРСУ

ІСТОРІЇ СЕРЕДНІХ ВІКІВ

Івано-Франківськ

2007

УДК

ББК

Укладач:

М.М. Волощук, кандидат історичних наук, доцент

Навчально-методичний посібник розрахований на вивчення і засвоєння курсу історії Середніх віків студентами історичних факультетів, які навчаються за кредитно-модульною системою так званого «Болонського процесу».

Специфіка побудови даного посібника полягає в тому, що значна частина запропонованих автором до вивчення студентами питань включає найважливіший джерельний матеріал. Це дасть можливість студентам значно глибше усвідомити суть перебігу основних подій, явищ і процесів Середньовічної історії (V – кінця XV ст.). Окрім того, рекомендована до читання велика кількість опублікованої як української, так і російської та зарубіжної наукової і навчальної літератури, передбачає поглиблення знань студентів і у сфері історіографії.

Навчально-методичний посібник також містить перелік головних для вивчення тем з історії Середніх віків, плани практичних занять, екзаменаційні питання, а також хронологічну таблицю і основні терміни з даного навчального предмету.

Рецензенти:

Б.П. Томенчук, кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології історії Інституту історії та політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

Б.М. Боднарюк, кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології, античної та Середньовічної історії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Науковий редактор:

Л.В. Войтович, доктор історичних наук, професор, старший науковий співробітник відділу історії середніх віків Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича (Львів)

Рекомендовано до друку

Вченою радою Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

протокол №

ISBN

© М.М. Волощук

© Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

ВСТУП

Історія Середніх віків являється однією з найфундаментальніших вузівських навчальних дисциплін. З інших предметів, які представляють студентам найрізноманітніші напрями розвитку всесвітньої історії, Середньовіччя чи не найбільш складне, насичене хронологією, термінологією. Політична карта Європи у цей період – одна з найяскравіших, часто змінюється в силу військово-політичної, релігійної чи іншої кон’юнктури. Континент за понад тисячолітню історію дізнався про десятки монарших династій, чимало релігійних систем, зіткнення цілих цивілізацій.

Звідси – особлива складність вивчення епохи. Для науковця-медієвіста подібна проблема полягає ще й в тому, що на відміну від Античної епохи, чи доби Нового світу, Середньовіччя представлене старими, як правило, мертвими в повсякденному усному вжитку, мовами: вульгарною латинською (фактично до кінця ХІІІ – початку XIV ст.), середньо-грецькою, церковнослов’янською, верхньонімецьким діалектом, арабською, періодично єврейською та ін. Специфіка дослідження вказаного періоду залежить від лінгвістичних вподобань, знань і вмінь окремо взятого історика. Самих теоретичних знань не завжди виявляється достатньо.

Відтак, якісно і, головне, цікаво запропонувати студентові вказаний навчальний предмет – це головне педагогічне завдання викладача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]