Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konsultuvannya_shpori.docx
Скачиваний:
192
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
84.18 Кб
Скачать

22. Методи вислуховування та їх функція в структурі процесу консультування

Вислуховування насамперед являє собою зворотний зв'язок із думками і почуттями клієнта, спонукає клієнта говорити про своє життя, про його труднощі і проблеми. У будь-якому випадку правильне вислуховування - це активний процес. Він охоплює усі види відчуттів плюс інтуїція, відображення й емпатія. Слухачеві необхідно виявляти зацікавленість і розуміння, однак не заважати оповідачеві залишатися в потоці переживань; консультант, що слухає клієнта, повинен бути розкутий і спостережливий, щоб почуті зізнання породжували рясний асоціативний потік. Виникаючі асоціації служать певними "ключами" до розуміння проблем клієнта. Але не слід безапеляційно спиратися на них, оскільки частина асоціацій і ідей пізніше не підтверджується і відкидається. Не потрібно ділитися з клієнтом своїми асоціаціями, тому що вони можуть бути абсолютно помилковими.

23. Директива як метод впливу, її застосування в різних теоретичних напрямах

Директива (вказівка) - це найсильніший метод впливу. Директиви -це фрази психолога, висловлені безпосередньо (прямо): що робити клієнтові, що йому говорити, як діяти в тих чи інших ситуаціях; це вказівка на виконання певних дій під час сесій чи конкретних завдань у проміжку між ними. Механізмами такого впливу в процесі консультації можуть бути навіювання, наслідування й переконання. Директиви що використовуються психологами різних теоретичних напрямків .: фантазія(гуманістична теорія), гештальт-метод (метод «гарячого крісла»),вільні асоціації (психодинамічна теорія), релаксація(поведінкова теорія), гіпнотичний транс.

24. Визначення поняття “консультативного контакту”.

Одна з найважливіших умов ефективної роботи психолога - контакт із клієнтом Гарантія такого контакту - професійне володіння не лише вербальними технічними засобами, але і такими найважливішими невербальними параметрами, як тон, контакт очей, паузи і т. д. 1. Консультативний контакт - це унікальний динамічний процес, під час якого одна людина допомагає іншій використовувати свої внутрішні ресурси для розвитку в позитивному напрямку й актуалізувати потенціал осмисленого життя 2. Консультативний контакт - це почуття й настанови, що учасники консультування випробують один стосовно іншого, і спосіб їхнього вираження Як бачимо із наведених визначень випливає, що консультативний контакт складає сутність процесу консультування. Особливо наголошується щирість, теплота, емпатія, повага, підтримка з боку консультанта і "передача" настанов клієнтам. Засвоєні під час консультативного контакту навички клієнт переносить на інші стосунки. 25.Риси консультативного контакту Практично усі визначення вітчизняних і зарубіжних науковців вказують на кілька унікальних рис консультативного контакту: o емоційність (консультативний контакт скоріше емоційний, чим когнітивний, він має на увазі дослідження переживань клієнтів); o Інтенсивність (оскільки контакт представляє ставлення і взаємний обмін переживаннями, він не може не бути інтенсивним); o динамічність (при зміні клієнта міняється і специфіка контакту); o конфіденційність (зобов'язання консультанта не поширювати зведення про клієнта сприяє довірчості); o надання підтримки (постійна підтримка консультанта забезпечує стабільність контакту, що дозволяє клієнтові ризикувати і намагатися поводитися по-новому); o сумлінність. Для встановлення обопільної довіри, консультантові особливо необхідні такі якості: щирість, здатність до емпатії і безумовна повага до людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]