Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konsultuvannya_shpori.docx
Скачиваний:
192
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
84.18 Кб
Скачать

8.Чинники ефективного консультування.

Суб'єктивні чинники· хто оцінює (консультант, клієнт, залучені особи);

· позиція того, що оцінює (розуміння суті проблеми, прихованих механізмів, бажання і можливість вирішити дану проблему або визнати її рішення); · наявність у клієнта реальної, а не вигаданої проблеми;

· присутність у клієнта щирого бажання вирішити пред'явлену проблему;

· відчуття клієнтом безпеки в процесі консультування.

Об'єктивні чинники:

· професіоналізм консультанта (освіта, досвід, психологічне здоров'я);

- проходження консультанта правилам консультування.

9.Основні етапи психологічного консультування (за р.С.Немовим). Процедури і техніки кожного етапу.

У Немова Р.С. консультативний процес має п'ять етапів:

1. Підготовчий етап. На цьому етапі психолог-консультант знайомиться з клієнтом за попереднім записом, наявним про нього в реєстраційному журналі, а також з тієї інформації про клієнта, яку можна отримати від третіх осіб, наприклад від працівника психологічної консультації, який брав заявку від клієнта на проведення консультації. На цьому етапі консультант вивчає документацію клієнта, підбір літератури з проблеми, виробляє план проведення консультації Час роботи психолога-консультанта на цьому етапі становить зазвичай від 20 до 30 хв.

2. Настроювальний етап. На даному етапі психолог-консультант особисто зустрічає клієнта, знайомиться з ним і налаштовується на спільну роботу з клієнтом. Те ж саме зі свого боку робить клієнт. У середньому цей етап за часом, якщо все інше вже підготовлено для проведення консультації, може займати від 5 до 7 хв.

3. Діагностичний етап. На даному етапі психолог-консультант вислуховує сповідь клієнта і на основі її аналізу прояснює, уточнює проблему клієнта. Основний зміст даного етапу складає розповідь клієнта про себе і про свою проблему (сповідь), а також психодіагностика клієнта, якщо виникає необхідність її проведення для уточнення проблеми клієнта і пошуку оптимального її вирішення. 60 хвилин (іноді 4-6-8 годин).

4. Рекомендаційний етап. На ньому відбувається, на основі отриманої інформації, розробка алгоритму вирішення проблеми. Пошук алгоритму здійснюється психологом-консультантом спільно з клієнтом і займає за тривалістю 40-60 хвилин.

5.Контрольний етап – 20-30 хвилин. Психолог-консультант і клієнт домовляються про способи контролю за реалізацією знайденого алгоритму. У разі потреби може бути призначена додаткова зустріч.Таким чином, загальний часовий відрізок зустрічі займе від двох-трьох до десяти-дванадцяти годин.

10.П”ятикрокова модель інтрв”ю (визначити завдання консультанта й психотехніки до лкожної стадії).

Г. Абрамова основним методом психологічного консультування вважає інтерв'ю, яке завжди індивідуалізоване і передбачає спільну для психолога з клієнтом побудову предмета взаємодії, а саме: різних модальностей психічної реальності клієнта (це можуть бути його думки, переживання). Найчастіше пропонується п'ятикрокова модель інтерв'ю, кожний крок (стадія) якої має оригінальну авторську назву:

1 крок - "Привіт" .Триває перша стадія від кількох секунд до десяти хвилин і завершується досягненням між клієнтом і психологом відповідності позицій. На цій стадії психолог демонструє клієнтові свою позицію у взаємодії.

2 крок - "У чому проблема?". Ця стадія інтерв'ю розпочинається зі збору інформації про контекст теми, відбувається виділення проблеми, розв'язується питання про ідентифікацію потенційних можливостей іншої людини. Завдання консультанта полягає в тому, щоб розговорити співрозмовника, висловити розуміння і отримати інформацію, необхідну для складання ясної картини наявних у нього труднощів і факторів, що їх обумовили.

3 крок - "Чого ви прагнете досягти?". На цій стадії психолог кваліфікує запит клієнта, орієнтуючись на будову його психічної реальності й її можливу модальність. Відбувається формулювання проблеми для клієнта і визначення вектора бажаних змін у проблемі клієнта. Ця фаза інтерв'ю припускає вплив консультанта, в цьому полягає основний зміст консультування.

4 крок - "Що ще можна зробити?". Це стадія, на якій відбувається вироблення альтернативних рішень для розв'язання проблеми. Процес може бути розтягнутий в часі через ригідність клієнта або ж очікування прямих директивних рекомендацій від психолога. На цій стадії психологу доводиться бути особливо уважним: не всі рішення, правильні з його погляду, можуть бути такими для клієнта. альтернативних рішень.

5 крок - "Чи будете ви це робити?" полягає в узагальненні всіх попередніх кроків й у переході від навчання до дії. Психолог докладає зусиль для зміни думок, дій і почуттів клієнта в його повсякденному житті, поза ситуацією інтерв'ю.Завдання консультанта - сприяти формуванню активної позиції клієнта у вирішенні його проблеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]