Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konsultuvannya_shpori.docx
Скачиваний:
192
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
84.18 Кб
Скачать

16.Зміст поняття "професійне вигорання" та способи його уникнення.

Синдром вигорання - складний психофізіологічний феномен, який визначається як емоційне, розумове і фізичне виснаження через тривале емоційноге навантаження. Синдром виражається в депресивному стані, почутті втоми і спустошеності, нестачі енергії та ентузіазму, втрати здібностей бачити позитивні результати своєї праці, негативною установкою відносно роботи і життя взагалі. Існує думка, що люди з певними рисами особистості (неспокійні, чутливі, емпатічні, схильні до інтроверсії, що мають гуманістичну життєву установку, схильні ототожнюватися з іншими) більше схильні до цього синдрому . ".Причини синдрому: монотонність роботи, особливо якщо її сенс здається сумнівним; вкладання в роботу великих особистісних ресурсів при недостатності визнання і позитивної оцінки; сувора регламентація часу роботи, особливо при нереальних терміни її виконання; робота з "невмотивованими"; напруженість і конфлікти в професійному середовищі, недостатня підтримка з боку колег і їх зайвий критицизм; та інші. Рекомендації щодо подолання синдрому вигорання: поява нових інтересів не пов"язаних з роботою; внесення різноманітності у свою роботу; підтримка здоров"я; оволодіння технікою релаксації; задоволення соціального життя; участь у тренінгах.

17.Професійна підготовка консультанта

найважливіша вимога професійної етики - це компетентність консультанта. Консультант до початку професійної діяльності, і у процесі роботи повинен пройти особисту терапію, (вирішувати свої проблеми за сприяння досвідченого професіонала). В психоаналізі триваючий до декількох років самоаналіз є найважливішою ланкою професійної підготовки психоаналітика. Досвід особистої терапії важливий: 1- консультант, як і будь-яка людина, має неусвідомлювані аспекти самості, внутрішні конфлікти, більш глибоке пізнання і вирішення яких сприяє становленню ефективного консультанта. Консультанту дуже корисно самоспостереження під контролем іншого професіонала за переживанням таких значимих подій у житті, як любов, секс, насильство, сімейні відносини, влада, смерть . Тобто необхідність достатнього саморозуміння, перш ніж знадобиться допомога. Важливо розуміти суть конфліктів і як вони позначаються на відносинах з клієнтами Якщо консультант у своєму особистому житті насилу стримує злість або не розуміє, чому постійно відчуває провину, то є ймовірність аналогічних реакцій і в процесі консультування. Особиста терапія є можливістю побачити процес консультування і психотерапії очима клієнта. Тобто консультант може дізнатися, що таке занепокоєння, пов'язане з самоаналізом, що таке переміщення і як воно діє Побувавши в ролі клієнта, консультант значно краще представляє весь спектр душевних переживань, що виникає під час консультування. Важливо також виділити питання, пов'язані з більш глибоким усвідомленням специфіки професії, звернути увагу на причини і мотиви, що привели в професію. Консультант повинен продумати наступні питання: чому я вибрав професію консультанта? Які у мене проблеми і як я їх вирішую? Яким людям я більше подобаюся і хто подобається мені?Ккому я не подобаюся і хто не подобається мені? Яке враження я виробляю на інших людей? Відповіді на ці запитання допоможуть краще зрозуміти собе і стати більш ефективним консультантом.

18. Особливості організації роботи психологічної консультації.

До загальних питань організації роботи психологічної консультації відноситься вибір місця її постійного розташування. Краще якщо психологічна консультація матиме окреме приміщення, Не можна розміщувати психологічну консультацію поруч або усередині тих організацій, обстановка в яких перешкоджає нормальній роботі психологічної консультації і консультантів-психологів з клієнтами, усередині і поряд з торговельними організаціями, в безпосередній близькості від транспортних магістралей, взагалі - там, де багато метушні і шуму, поряд з лікарнями і клініками, або в їх приміщенні, це може навести клієнта на думку, що він хвора людина., з відділеннями міліції, місцями змісту правопорушників під вартою, військовими і іншими "силовими" структурами, у важкодоступних місцях, далеко від міських транспортних ліній, це додаткові труднощі для клієнтів. Краще тихе легкодоступне приміщення, (житловому будинку або в установі освіти, культури. Важливим є питання: підбір кадрів. Краще якщо психологами-консультантами працюватимуть люди, що мають вищу психологічну освіту в області практичної психології із спеціалізацією по психологічному консультуванню. Для окремих видів психологічного консультування розумно підбирати таких людей, які, здобувши вищу освіту, мають також вужчу спеціалізацію по одній з наступних кафедр,: для сімейного консультанта - по кафедрі соціальної психології, для консультанта з психолого-педагогічних питань - по кафедрі вікової або педагогічної психології. Бажано також, щоб і допоміжний персонал, що працює в психологічній консультації, мав хоч би найзагальніше уявлення про психологічне консультування і про роботу психолога-консультанта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]