Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konsultuvannya_shpori.docx
Скачиваний:
192
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
84.18 Кб
Скачать

67. Застосування авс (аун) – схеми в практиці психологічного консультування.

Намалюйте цю схему пацієнтові в процесі сеансу. А---В---СА позначає активізуючу подію, ситуацію, в якій ви опинилися, поштовх із зовнішнього світу, стимул - все, що обумовлює процес реагування в цілому. В позначає або ваші емоції, або поведінку. С - наслідки А. Це можуть бути почуття чи дії. Стара теорія стверджує, що А викликає С, що зовнішня ситуація викликає внутрішні почуття і змушує вас діяти певним чином. Правильна ж формула наступна: Намалюйте це пацієнту. В---УВ позначає переконання, установки. У позначає наші уявлення про ситуацію, думки, образи, сприйняття, уява, інтерпретації та висновки, які ми робимо щодо А. По закінченні першого сеансу дайте пацієнту наступні домашні завдання.

68.Техніки раціонально-емотивного поведінкового консультування.

Аарон Бек вважав-спосіб і процес обробки інформації виступають як основні положення терапії. Акценти: пошук шляхів вирішення проблеми, спокійний стиль, безумовне прийняття клієнта. Використання специфічних процедур, домашні завдання. Основні положення. Первинні та більш високі рівні когнітивної обробки. Схеми як когнітивні структури, що організовують досвід і поведінку. Схеми як аналоги "особистіших конструктів" Джорджа Келлі. Види схем: когнітивні, емоційні, мотиваційні схеми, інструментальні, контрольні. Обробка інформації і схеми. Автоматичні думки. Когнітивні помилки: довільні умовисновки, вибіркова абстракція, надузагальнення, перебільшення і применшення, персоналізація, дихотомічне мислення, тунельне бачення, упереджені пояснення, наклеювання негативних ярликів, читання думок, суб'єктивне аргументування. Поведінкові техніки: планування діяльності, оцінка майстерності і задоволення, репетиція поведінки та розігрування ролей, постановка більш складних завдань, використання методу відволікання, рекомендація вправ для домашніх завдань. Завершення консультування і профілактика рецидивів. Когнітив-не консультування — це структурований підхід, що проводиться, як правило, в короткі терміни. Має бути обговорення критеріїв і очікувань, які стосуються кінцевих результатів. Певна роль відводиться виконанню домашніх записів та звітів для оцінки результатів консультування. При цьому важливо мати навички самодопомоги. Перевірка істинності результатів здійснюється через інтерпретації.

69.Базові поняття екзистенційного консультування. Екзистенційне консультування як деякий погляд на людське існування (однак це не строга система) передбачає неприйняття механічних підходів. Клієнт тут представлений як індивідуум, який зіткнувся з такою реальністю, в якій є місце внутрішнім конфліктам. Використання підходу можливе також і в екстремальній ситуації.Екзистенційна психологічна допомога — це консультативна модель, в якій основні внутрішні конфлікти зосереджуються навкруги усвідомлення екзистенційних розладів, що ведуть до виникнення почуття тривоги.Екзистенційні межові проблеми — смерть, ізоляцію, свободу і безглуздість (позбавлення сенсу).Свобода — це основний принцип, обов'язкова умова існування особистості і одночасно її складова.Допомагаючи клієнту подолати особистісну проблему, консультант допомагає стати більш вільним.

70.Зміст роботи,мета та завдання психолога в екзистенційному консультуванні. Головна метаконсультування — досягти того, щоб особистість переживала своє існування як реальне. При цьому враховується протистояння клієнтів внутрішнім конфліктам і здатність миритись з ними; стратегія захисту і стратегія ухиляння, звільнення клієнтів від здатності бажати, розвиток здатності проявляти співпереживання, вольові якості та прагнення самостійно приймати рішення.Консультативні підходи до переживання людьми почуття тривоги, викликаної ізоляцією:- протистояння ізоляції; визначення механізмів захисту і розвитку міжособистісної патології;прогресивність стосунків "консультант — клієнт".Екзистенційне консультування як деякий погляд на людське існування передбачає неприйняття механічних підходів. Клієнт тут представлений як індивідуум, який зіткнувся з такою реальністю, в якій є місце внутрішнім конфліктам. Використання підходу можливе також і в екстремальній ситуації. Завдання:екзистенційний консультант має підвести клієнта до такого стану, коли той перестане тікати від реальності або боротись з нею, перебільшуючи її значення. В результаті таких сеансів симптоми залежності від ситуації стають більш слабкими або й зовсім зникають. При такому підході важливо фокусувати увагу на своїх переживаннях.

71.Прикладна логотерапія:техніки і методи. Логотерапі́я (від грец. logos — слово і therapeia — догляд, турбота, лікування) — психотерапевтична стратегія розроблена Віктором Франклом, заснована на думці, що розвиток особистості зумовлений прагненням до пошуку і реалізації сенсу життя.Якщо у людини немає сенсу життя чи він недосяжний, то виникає екзистенційнафрустрація, що проявляється в неврозах. В рамках логотерапії ставиться завдання допомогти людині у набутті сенсу його життя, який не може бути просто запозичений в інших. Для його вирішення був розроблений метод сократівського діалогу, в якому відбувається обговорення особистого досвіду, який стосується насамперед трьох сфер, в яких може бути знайдений індивідуальний сенс життя. Це творчість, переживання і усвідомлене ставлення до обставин, на які не можна вплинути. Однією з основних областей, в якій індивід може отримати підтримку в пошуках сенсу, є релігійна віра. В рамках логотерапії також був розроблений метод парадоксальної інтенції, орієнтований на лікування фобій і нав'язливих станів, і метод дерефлексії, призначений для лікування сексуальних неврозів[1]. Для того щоб допомогти людині в рішенні його проблем, Франкл пропонує два основні методи:

  1. метод дерефлексії;

  2. метод парадоксальної інтенції.

Метод дерефлексії означає зняття лишнього самоконтролю, роздуми про власні труднощі. Так, в ряді досліджень було показано, що сучасна молодь в основному страждає від думки про те, що у неї є комплекси, більше аніж власне від комплексів. Метод парадоксальної інтенції передбачає, що психолог надихає клієнта саме на те, чого той намагається уникнути. При цьому активно використовуються різні проявигумору. 72.Клієнт-центрований підхід у консультуванні. Автором клієнт-центрованого підходу,Карл-Ренсом Роджерс.Клієнт-центрований підхід - напрям, орієнтований на актуалізацію за допомогою розуміючого і глибоко особистого контакту між клієнтом і терапевтом уродженої тенденції організму І психіки до розвитку, самоорганізації і самозбереження з метою досягнення внутрішньої гармонії і задоволеності життям.Сутність центрованого на клієнті підходу(терапії) полягає в такій побудові контакту психотерапевта із клієнтом, за якої пацієнт сприймає підхід(терапію) не як лікування і вивчення з метою діагностування, а як глибоко особистий досвід.Завдання терапевта зводиться до формування умов, за яких цей потенціал може бути актуалізований, оскільки всі психологічні і соціальні перепони, які йому заважають і спонукають його звертатися за психологічною допомогою до фахівців, спричинені блокуванням прагнення актуалізації власного психічного потенціалу. Сформульоване Роджерсом поняття "Я-концепція" стало основою клієнт-центрованого підходу (терапії).Метою є - допомога клієнтові у досягненні стану конгруентності між внутрішніми аспектами Я і Я-концепцією і за необхідності - реорганізації Я-концепції, об'єктивація самим клієнтом своєї проблеми та його відмежування від неї.Недирективні методи роботи з клієнтами :мовчання,метод емфатичного слухання,прояснення,рефлексивна вербалізація,інтерпретація,саморозкриття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]