Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konsultuvannya_shpori.docx
Скачиваний:
192
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
84.18 Кб
Скачать

51.Техніки аналітичної психології.

1.Юнгіанскій аналіз. Аналіз був і залишається основним методом практики аналітичної психології. Вихідною методологічною моделлю для юнгіанского аналізу послужив психоаналіз 3. Фрейда. Проте в аналітичній психології цей метод отримав дещо інше теоретичне обгрунтування і практичне вираження, так що можна говорити про юнгианской аналізі як про абсолютно іншому типі роботи. 

2.Метод вільних асоціацій. Загальною інструкцією на початку аналізу є пропозиція розслабитися, ввійти в напівсонний стан з вільно плаваючим увагою і говорити абсолютно все, що приходить в голову. При цьому акцент робиться на тому, щоб промовляти всі виникаючі думки і почуття, навіть якщо вони здаються несуттєвими, неприємними або безглуздими, в тому числі пов'язані з аналізу та особистості аналітика. Саме так в ідеалі застосовується основний метод - метод вільних асоціацій. 

3.Інтерпретація. Будь-який психологічний аналіз передбачає вміння робити висновки, інтерпретувати. Це завжди вербальний і свідомий акт, спрямований на усвідомлення раніше несвідомого матеріалу. Можна припустити, що аналітику потрібно бути дуже спостережливим, мати розвинену мову і достатні інтелектуальні здібності. Однак інтерпретація не є чисто інтелектуальної процедурою. 

4.Активна уява. Термін «активне уяву» був введений Юнгом, щоб відрізнити його від звичайних мрій і фантазій, які є прикладами пасивного уяви, в якому образи переживаються нами без участі Его і тому не запам'ятовуються і нічого не змінюють у реальній життєвій ситуації.  5.Ампліфікація. Ампліфікація означає розширення, збільшення або множення. Іноді для прояснення несвідомого змісту недостатньо звичайних методів.

52.Невербальні техніки аналітичної психології.

Слід відзначити, що сам Юнг заперечував проти перетворення лікування суто технічну або наукову процедуру, стверджуючи, що практична медицина є і завжди була мистецтвом; це відноситься і до аналізу. Тому неможна говорити про методи аналітичної психології у суворому смислі. Юнг наполягав на необхідності залишати всі теорії на порозі консультаційної кімнати і працювати з кожним новим клієнтом спонтанно, не маючи яких-небудь установок чи планів. Єдиною теорією для аналітика є його щира жертовна любов, що йде від серця – арапе в біблійному смислі – і активне дійове співчуття людям. А його єдиним інструментом є вся його особистість, тому що будь-яка терапія здійснюється не методами, а всією особистістю терапевта. Юнг вважав, що психотерапевт в кожному конкретному випадку повинен вирішувати, чи хоче він вступати на ризикований шлях, озброївшись порадою і допомогою. Хоча в абсолютному смислі найкраща теорія – не мати теорій, а найкращий метод – не мати методів, цю установку не слід використовувати захисним чином для виправдання особистого непрофесіоналізму.

53.Застосування методу юнгіанської піскової терапії в практиці психологічного консультування.

Піскова терапія застосовується як при роботі з дітьми, так і при роботі з дорослими. Юнгіанска пісочна психотерапія припускає використання підноса з піском стандартного розміру і великої кількості мініатюрних предметів. К.Г. Юнг стверджував, що «гра у пісок» вивільняє заблоковану чи пригнічену психічну енергію, що дозволяє трансформувати і спрямувати її на розвиток особистості людини. Процес піскової терапії починається тоді, коли в результаті творчого імпульсу безсвідоме людини активізується і на поверхні пісочниці людина створює певний образ. Кожного разу при контакті з піском відбувається своєрідне занурення у безсвідоме. Створення пісочної композиції відображає зміст психічного життя людини. Кожна пісочна картинка (від заняття до заняття) фіксує той чи інший стан психіки, той чи інший аспект внутрішнього світу клієнта. Традиційно робота у ході піскової терапії, як різновиду невербально-символічної гри, відбувається шляхом вибудовування дитиною або дорослим пісочної композиції у пісочниці із застосуванням різноманітних іграшок, дрібних предметів, піску, води. Після закінчення сеансу пісочна картинка розбирається, іграшки повертаються на місце, поверхня пісочниці розрівнюється. Багаторазове руйнування і відтворення світу пісочної композиції напряму впливає на створення відчуття безпеки та довіри і зниження базової тривоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]